logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Espace 2.2i - Silnik nie wraca do wolnych obrotów, co sprawdzić?

geco 13 Maj 2005 16:25 2688 6
REKLAMA
  • #1 1489401
    geco
    Poziom 26  
    Ocena: 175
    Mam problem z obrotami silnika i to niechodzi o to że gaśnie czy faluje na biegu jałowym tylko że niewraca do wolnych obrotów.A mianowicie jadąc autem puszczając noge z gazu auto ryczy na jakieś 1500 obrotów a po przygazówce wraca do normy.To samo zjawisko po dodaniu lekko gazu raz normalnie to znowu ryczy.Mianowicie podmieniałem regulator powietrza (przepływomież) i nic po odłonczeniu przewodów elektrycznych przepływomieża też nic ,wymiana regulatora położenia przepustnicy też nic nadal to samo,jeszcze mi pozostaje wymiana czujnika temperatury od komputera za 40zł ale niewiem czy to coś pomoże,wydaje mi się jakby silnik pracował na ssaniu.A druga sprawa gdzie się znajduje rezystor do regulacji nawiewu,przekazniki działaja,chodzi na 1 i 4 biegu,jesli jest pod maskom to czy w plastikowej obudowie nad silnikiem(wentylator).Narazie chyba wszystko,jestem nowym nabywcą auta z zachodu a tam auta nie są wytłuczone?
  • REKLAMA
  • #2 1489422
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3583
    Sprawdź zawór regulacyjny wolnych obrotów (metalowy walec z 2 wężami i 3 stykową wtyczką koło przepustnicy), lubi się zacinać.

Rezystory są w obudowie dmuchawy pod maską, sprawdź 3 stykową złączkę (przewody:zielony, pomarańcz, czerwony) z prawej strony obudowy dmuchawy (stojąc przodem do auta)
    Pzd
  • REKLAMA
  • #3 1489440
    geco
    Poziom 26  
    Właśnie o nim pisałem że go podmieniałem i odłanczałem przewody.
  • REKLAMA
  • #4 1491683
    geco
    Poziom 26  
    Czy naprawde nikt mi niemoże mi pomuc co do renault.
  • REKLAMA
  • #5 1492940
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Rok i przebieg auta poproszę,zanim cokolwiek Ci podpowiem.
  • #6 1500793
    ujko
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jeśli zawór powietrza jest w porządku, to może być problem z:
    1. Czujnikiem temperatury (obok termostatu, ten położony bardziej od wewnątrz i niżej - ten u góry to od wskaźnika temperatury na desce). Można sprawdzić omomierzem, ktoś na tym forum podawał pdf-a z danymi.
    2. Uszczelkami przy kolektorach dolotowych (silnik dostaje "lewe powietrze") - tak mam u siebie i tak fachura zdiagnozował, czeka teraz na zrobienie.

Zdejmij górną rurę z zaworu i zatkaj go palcem - silnik powinno zdusić z braku powietrza.

u.
  • #7 1503275
    geco
    Poziom 26  
    Udało mi się to wkońcu naprawić jednak to była przepustnica powietrza,podmieniłem na 3 sztuke i nastała jasnoś.Jednak podmiana części używanych może wprowadzić w błąd,mój się zawieszł,praca silnika na normalnym poziomie.Tak więc wszystkim wielkie dzięki za pomoc techniczną.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył silnika Renault Espace 2.2i, który nie wracał do wolnych obrotów po zdjęciu nogi z gazu, utrzymując około 1500 obr./min. Wstępne działania obejmowały wymianę i odłączenie regulatora powietrza (przepływomierza) oraz regulatora położenia przepustnicy, które nie rozwiązały problemu. Sugerowano sprawdzenie zaworu regulacyjnego wolnych obrotów, który może się zacinać, oraz czujnika temperatury silnika, który wpływa na pracę na ssaniu. Również wskazano na możliwość nieszczelności uszczelek kolektorów dolotowych powodujących dostawanie się niekontrolowanego powietrza. Rezystory do regulacji nawiewu znajdują się w plastikowej obudowie dmuchawy pod maską, z 3-stykową złączką po prawej stronie obudowy. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę przepustnicy powietrza na sprawną, co przywróciło prawidłową pracę silnika. Podkreślono, że używane części mogą wprowadzać w błąd, gdyż wadliwa przepustnica powodowała zawieszanie się silnika na podwyższonych obrotach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA