logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nazwa narzędzi stolarskich: stół szlifierski, stół z pilnikiem, tokarka do drewna?

errol 28 Sty 2015 13:08 1218 5
REKLAMA
  • #1 14376628
    errol
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Witam,
    chciałbym dowiedzieć się jak profesjonalnie nazywają się narzędzia stolarskie a mianowicie chodzi mi o taki stół, pośrodku którego obraca się (na siniku) coś na kształt bączka, co szlifuje ostre kąty np. desek na zaokrąglone. To samo pytanie dotyczy podobnego stołu z okrągłym pilnikiem posuwającym się góra-dół, góra-dół. I jeszcze jedno, jak nazywa się taka obrabiarka, do której przymocowujemy kawałek drewna a ten obraca się wokół własnej osi a my możemy go wymodelować na np. nogę do stołu?
  • REKLAMA
  • #2 14376633
    perch
    Poziom 27  
    Ocena: 257
    Frezarka dolnowrzecionowa.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 14376707
    errol
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Ta frezarka to chyba nie to. Chodzi mi o narzędzie, stół, które wygląda tak: mamy blat z dziurą pośrodku i z pod spodu wystaje ten bączek który kręci się na silniku. Przykładając do niego (na blacie) deskę czy cokolwiek, możemy nią obracać przy bączku i po kolei szlifować ostre krawędzie.
  • REKLAMA
  • #6 14378869
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    errol napisał:
    Ta frezarka to chyba nie to. Chodzi mi o narzędzie, stół, które wygląda tak: mamy blat z dziurą pośrodku i z pod spodu wystaje ten bączek który kręci się na silniku. Przykładając do niego (na blacie) deskę czy cokolwiek, możemy nią obracać przy bączku i po kolei szlifować ostre krawędzie.

pewnie chodzi ci o: https://www.google.co.uk/search?q=szlifierka+...xJOWG7QaGxYGQCA&ved=0CCIQsAQ&biw=1024&bih=469
REKLAMA