Witam.
Od kilku dni mam problem z odpaleniem silnika 1.5 TDCi w Nissan Kubistar (tak sam silnik jak w Scenicu 1.5 tdci).
Objawy:
silnik się obraca (rozrusznik kręci) tak dobrze, że 40-60 s.
Czasem trzeba tak, ze dwa razy i odpali lub nie.
Lekka pomoc z plakiem i autko odpala, wchodzi na obroty jak by nie było problemu.
Podczas kręcenia zapalają się kontroli świec i silnika (czerwona kontrolka), gasną po odpaleniu.
Podczas jazdy na każdym biegu, gdy przyśpieszam owe kontroli mrugają i czasem na kilka sekund gasną.
Nie ma siły podjechać pod górkę.
Na prostej dość dobrze sobie radzi.
Mam wrażenie, że brakuje mu czegoś.
Błędy z komputera:
błąd EGR-czujnik egr,
błąd p01088 regulacja ciśnienia rali.
Błędem Egr do tej pory się nie przejmowałem bo myślę, że nie ma znaczenia na ciężkie odpalanie.(jednak wyczyściłem mechaniczną cześć ale myślę, że cewka jest już uszkodzona).
Co do tej pory zrobiłem/sprawdziłem:
wymieniono: baterie, świece, filtr paliwa,
uszczelniono i sprawdzono przewody paliwowe od zbiornika paliwa do filtra i z filtra do pompy,.
wymieniłem pompkę ręczną,
sprawdziłem pompę wstępną w zbiorniku i sam zbiornik (brak widocznych opiłków metalu i brudu).
Powietrze znikło z układu na 98%.
Są małe bąbelki powietrza wychodzące z powrotu filtra (zawór zwrotny sprawny).
Podmieniłem czujnik na listwie paliwa - żadnej różnicy
Wymieniłem wężyki z powrotów wtrysków - żadnej różnicy
Dałem wtryski do sprawdzenia po próbie przelewowej, po której moim zdaniem wtryski wszystkie 4 leja. Po 4 minutach nazbierało się około 6.5-8 mililitrów paliwa w zbiorniczkach.
Pan co sprawdzał wtryski powiedział, że owszem wtryski nadają się do regeneracji ale nie powinny powodować problemów z odpaleniem samochodu.(odebrałem je nie naprawiając).
Po tym kupiłem pompę dla czujnika regulacji ciśnienia, podmieniłem czujnik i o dziwo odpali ale po kręceniu rozrusznikiem ze dwa razy po 30s.
Ciśnienie raily z czytane z komputera pokazuje 220-230 bar na silniku na wolnych obrotach.Podczas kręcenia wznosi się od 3.7 bar do około 190 bar i auto odpala. Ciśnienie docelowe na wolnych obrotach wskazuje około 230bar.
Rozważania:
po przeczytaniu kilku opisów i stron myślę, że trzeba jednak te wtryski dać do regeneracji.
Link
ten opis ma dokładnie moje objawy zwłaszcza opis błędu p01088.
Tylko, że u mnie ten błąd gaśnie i się zapala głownie przy przyśpieszaniu lub próbie odpalenia auta..
Gdy silnik ciepły (kilka minut chodzi auto) błąd p01088 nie wyskakuje.
Gdy odpalam ale jak jadę owszem.
Proszę o jakaś podpowiedź lub kierunek kolejnej rzeczy do sprawdzenia.
Bardzo dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam.
Od kilku dni mam problem z odpaleniem silnika 1.5 TDCi w Nissan Kubistar (tak sam silnik jak w Scenicu 1.5 tdci).
Objawy:
silnik się obraca (rozrusznik kręci) tak dobrze, że 40-60 s.
Czasem trzeba tak, ze dwa razy i odpali lub nie.
Lekka pomoc z plakiem i autko odpala, wchodzi na obroty jak by nie było problemu.
Podczas kręcenia zapalają się kontroli świec i silnika (czerwona kontrolka), gasną po odpaleniu.
Podczas jazdy na każdym biegu, gdy przyśpieszam owe kontroli mrugają i czasem na kilka sekund gasną.
Nie ma siły podjechać pod górkę.
Na prostej dość dobrze sobie radzi.
Mam wrażenie, że brakuje mu czegoś.
Błędy z komputera:
błąd EGR-czujnik egr,
błąd p01088 regulacja ciśnienia rali.
Błędem Egr do tej pory się nie przejmowałem bo myślę, że nie ma znaczenia na ciężkie odpalanie.(jednak wyczyściłem mechaniczną cześć ale myślę, że cewka jest już uszkodzona).
Co do tej pory zrobiłem/sprawdziłem:
wymieniono: baterie, świece, filtr paliwa,
uszczelniono i sprawdzono przewody paliwowe od zbiornika paliwa do filtra i z filtra do pompy,.
wymieniłem pompkę ręczną,
sprawdziłem pompę wstępną w zbiorniku i sam zbiornik (brak widocznych opiłków metalu i brudu).
Powietrze znikło z układu na 98%.
Są małe bąbelki powietrza wychodzące z powrotu filtra (zawór zwrotny sprawny).
Podmieniłem czujnik na listwie paliwa - żadnej różnicy
Wymieniłem wężyki z powrotów wtrysków - żadnej różnicy
Dałem wtryski do sprawdzenia po próbie przelewowej, po której moim zdaniem wtryski wszystkie 4 leja. Po 4 minutach nazbierało się około 6.5-8 mililitrów paliwa w zbiorniczkach.
Pan co sprawdzał wtryski powiedział, że owszem wtryski nadają się do regeneracji ale nie powinny powodować problemów z odpaleniem samochodu.(odebrałem je nie naprawiając).
Po tym kupiłem pompę dla czujnika regulacji ciśnienia, podmieniłem czujnik i o dziwo odpali ale po kręceniu rozrusznikiem ze dwa razy po 30s.
Ciśnienie raily z czytane z komputera pokazuje 220-230 bar na silniku na wolnych obrotach.Podczas kręcenia wznosi się od 3.7 bar do około 190 bar i auto odpala. Ciśnienie docelowe na wolnych obrotach wskazuje około 230bar.
Rozważania:
po przeczytaniu kilku opisów i stron myślę, że trzeba jednak te wtryski dać do regeneracji.
Link
ten opis ma dokładnie moje objawy zwłaszcza opis błędu p01088.
Tylko, że u mnie ten błąd gaśnie i się zapala głownie przy przyśpieszaniu lub próbie odpalenia auta..
Gdy silnik ciepły (kilka minut chodzi auto) błąd p01088 nie wyskakuje.
Gdy odpalam ale jak jadę owszem.
Proszę o jakaś podpowiedź lub kierunek kolejnej rzeczy do sprawdzenia.
Bardzo dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam.