logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie akumulatora żelowego Vipow 12V z UPS – czy użyć prostownika samochodowego?

lecho 1 31 Sty 2015 23:40 6396 7
  • #1 14389340
    lecho 1
    Poziom 12  
    Witam Szanowne Forum! Czy akumulator żelowy Vipov 12V mogę ładować zwyklym prostownikiem samochodowym? Ten aku jest z ups-a. Pozdrawiam lecho 1
  • #2 14389602
    zdanek15
    Poziom 26  
    Ocena: 142
    Na pewno zaraz się zacznie :D Ale ja takie akumulatory ładuje od lat zasilaczem do lamp dentystycznych ŁZO. A w środku jest transformator i prostownik i jakiś tam kondensator. Natomiast po stronie pierwotnej jest układ na triaku, który to w założeniu konstruktora miał regulować światło lampy, czyli napięcie. Ok dajemy na ful mamy 16 wolt rano mamy naładowane 2 akumulatory. No gdyby pytania się pojawiły do tej nieco kontrowersyjnej metody to tak: aku żyją od 10 lat ten zasilacz ma trafo 50 wat.
    Do tego stopnia jest to fajne że z utylizacji aku się podniosło.
    UWAGA! Nie można ich rozładowywać do 0.
  • #3 14389754
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    Akumulator 12 V ładujesz 16V ? Z reguły akumulatory żelowe są hermetyczne. Kiedyś będziesz miłą huk i rety. :-) Napięcie ładowania buforowego w którym akumulator może być podpięty przez cały czas to 13.8-14V. Natomiast ładowanie pełne, cykliczne to 14.3 do 15V max przy prądzie 1/10 C. Maksymalne napięcie rozładowania 10.6 V. Nie powinno ono spaść poniżej 10V ponieważ płyty ulegają zasiarczeniu.
  • #4 14389854
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Napisz jaką pojemność w Ah ma ten akumulator. Ładowarka akumulatorów żelowych
    zasilacz buforowy -możesz kupić gotowy kit AVT2309 lub coś podobnego.
  • #5 14390052
    lecho 1
    Poziom 12  
    To są akumulatory 2szt. z ups-a 1500 VA , niestety nie są one opisane. W takim razie zapytam: Czy zasilaczem do aku żelowych można ładować aku kwasowo-ołowiowe? Pozdrawiam lecho 1
  • #6 14390102
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Jakim zasilaczem konkretnie? Jakiej pojemności akumulator kwasowy? Pisz konkretnie. Poszukaj w necie jakiej pojemności stosuje się typowo w UPS 1500VA. Akumulatory można potraktować mniejszym prądem, ale czas znacznie się wydłuży. Chyba nie chcesz 2-4 dni czekać aż łaskawie się naładuje.
  • #7 14390211
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6439
    Akumulatory z UPS to nie są akumulatory żelowe, a przynajmniej takich tam jeszcze nie widziałem. Są to akumulatory AGM, czyli zasadniczo zwykłe kwasowo-ołowiowe i NIE są hermetyczne (choć potrafią "spuchnąć" czy nawet wybuchnąć) - zarówno żelowe jak i AGM to są tzw. akumulatory bezobsługowe lub VRLA, czyli posiadają zawory odpowietrzające, a zapobiegające wyciekom elektrolitu. Elektrolit jest "związany" w matach z włókna szklanego. Nawet kiedyś próbowałem reanimować takie akumulatory, przez ich otwarcie (da się zdjąć górną pokrywę, pod nią są gumowe korki/kapturki) i dolanie wody destylowanej.

Prąd ładowania dla aku 7Ah to ok 2A. Można je ładować prostownikami do akumulatorów motocyklowych 12V. Sam zazwyczaj ładuję zasilaczem laboratoryjnym pracującym w konfiguracji C.C. 2A i napięciem końcowym 14,8V.
  • #8 14553305
    lecho 1
    Poziom 12  
    Witam! Problem ładowania sam się rozwiązał.Okazało się,że są to akumulatory 18Ah /12V każdy. Mam taki zasilacz TEC 12-3-HT z ograniczeniem prądowym 3A i tym ładuję.Muszę tylko kontrolować napięcie ponieważ przy napięciu 14,5V prąd ładowania mam 5A przy rozładowaniu do 10V. Wszystkim dziękuję zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat ładowania akumulatorów żelowych 12V, w tym modelu Vipov, z użyciem prostowników samochodowych. Użytkownicy podkreślili, że akumulatory żelowe powinny być ładowane napięciem od 13.8V do 15V, a maksymalne napięcie rozładowania nie powinno spaść poniżej 10V, aby uniknąć zasiarczenia. Zasugerowano użycie zasilaczy buforowych, takich jak AVT2309, oraz zasilaczy laboratoryjnych z ograniczeniem prądowym. Użytkownik wyjaśnił, że jego akumulatory mają pojemność 18Ah i ładowane są zasilaczem TEC 12-3-HT. Wskazano również, że akumulatory z UPS mogą być AGM, a nie żelowe, co wpływa na sposób ich ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA