Xantix napisał: kkknc napisał: A skąd weźmiesz takie napięcie? W każdych warunkach.
Z instalacji pojazdu. A po co w każdych warunkach? Wystarczy, że tyle będzie na postoju.
No to skąd na postoju weźmiesz?
Wystarczy silnik SDI który dogrzewa świecami komorę spalania jeszcze długo po starcie silnika. X mniejsza mocą. Ale wystarczy tylko to by napięcie przez jakieś 5 minut wynosiło 13,5V. Do tego dmuchawa, wycieraczki, grzanie szyb itd. w innych wypadła też wcale nie jest słodko na postoju.
Xantix napisał: Nie wiem co to za auto, ale jeszcze nie spotkałem auta, które by bez żadnego obciążenia na wolnych obrotach miało mniej niż 14,2 V - no chyba, że z niesprawną instalacją elektryczną.
No właśnie typowo polskie, nie wiem nie znam się ale....
A wystarczy tylko zajrzeć do podręczników ile ma być i na strony producentów regulatorów.
Na każdym zdjęciu masz podane napięcię regulacji.
^ToM^ napisał: Statystyczny pojazd wytwarza stałe napięcie na zaciskach 14,2 V +/- 0,3 V, zatem wystarczy podłączyć dodatkowy akumulator do instalacji, np. dorobionym przewodem do gniazda zapalniczki i już będzie się ładować. Nie ma potrzeby stosowania żadnych dodatkowych przetwornic.
A co ma to twoja statystyka do tego że autor chce mieć je naładowane do pełna? Nie czytałeś tego?
Barton-wlkp napisał:
Zakładam ładowanie do "pełna" bo to rozwiązanie awaryjne.
Do tego spadki napięcia, na długości i nie da rady do pełna naładować. Dlatego zadałem parę pytań autorowi.