logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie subwoofera Creative do Pioneer VSX-824-K - jak to zrobić?

gadom7 03 Lut 2015 12:01 981 8
REKLAMA
  • #1 14398722
    gadom7
    Poziom 2  
    Witam,
    mam w posiadaniu sub od komputerowego kina domowego creative. Posiada on gniazda jak na zdjęciu. Zastanawiam się czy można go podpiąć do amp Pioneer VSX-824-K za pomocą kabla jack - cinch (preout w amp do audio inputs sub )
    Podłączenie subwoofera Creative do Pioneer VSX-824-K - jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 14398754
    marian133
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    gadom7 napisał:
    Zastanawiam się czy można go podpiąć do amp Pioneer VSX-824-K za pomocą kabla jack - cinch

Tak, ale nie wiadomo czy akurat taki kupny kabel zadziała.
    Jak widać na zdjęciu, wyjście suba jest też wejściem centrali, więc sub będzie to prawy lub lewy kanał we wtyczce jack stereo.
    Musiał byś taki kabel sam sobie polutować, łącząc prawy lub lewy kanał kabla jack stereo z kablem RCA.
  • REKLAMA
  • #3 14398803
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    Czyli jest potrzebny kabel stereo mini jack -> 2xchinch. Nie trzeba nic "tworzyć"
  • REKLAMA
  • #5 14398897
    gadom7
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi. Pozostaje jeszcze jedna kwestia przy tym podłączeniu. Sub ma głośnik 4 Ohm a amplituner obsługuje kolumny od 6 Ohm. Poczytałem trochę i są różne opinie o tym. Jednak sprawdziłem jakie zestawy kolumn oferują sklepy z moim amplitunerem i często w tych zestawach są kolumny o impedancji 4 Ohm. I teraz nie wiem czy podłączać mojego sub
  • REKLAMA
  • #6 14398958
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ale Twój sub ma własny wzmacniacz i jaki to głośnik nie ma tu większego znaczenia.
  • #7 14398974
    gadom7
    Poziom 2  
    Czyli nie ma prawa mi się nic zjarać:)) ? Nie wiem jedynie czy wyjście w amplitunerze pre out ma wzmacniacz czy nie, o ile to jest ważne Chyba że już mieszam...
  • #8 14399017
    piterek-23
    Poziom 33  
    Wyjście w amplitunerze to tylko wyjście, tam nie jest wzmacniany sygnał.
    Tak na chłopski rozum.
    Wyjście z amplitunera (źródło sygnału) -> wejście w subwooferze -> wzmacniacz, który wzmacnia źródło sygnału -> głośnik.
  • #9 14399064
    gadom7
    Poziom 2  
    ok, to podskoczę po kabelek i zobaczę czy zadziała. Wolę wykorzystać obecny sub niż kupować jakąś dobrą używkę, bo wiem jak obecny dobrze gra (jak dla mnie:))

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość podłączenia subwoofera Creative do amplitunera Pioneer VSX-824-K. Odpowiedzi sugerują użycie kabla stereo mini jack do 2x cinch, co nie wymaga dodatkowego lutowania. Istotne jest, że subwoofer ma własny wzmacniacz, co oznacza, że impedancja głośnika (4 Ohm) nie wpłynie negatywnie na amplituner, który obsługuje kolumny od 6 Ohm. Wyjście pre out w amplitunerze nie wzmacnia sygnału, a jedynie go przesyła do subwoofera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA