logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymiana modemu ZTE ZXDSL 831AII na TP-Link poprawi prędkość Neostrady?

tornister 08 Lut 2015 08:48 1149 5
REKLAMA
  • #1 14416219
    tornister
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam mam ZTE ZXDSL 831AII i neo do 10mb ale śmiga mi tak na 6,5mb w panelu routera pisze ze Osiągalna prędkość połączenia (kb/s) 9632, a aktualna Prędkość Łącza Downstream (kb/s) 7808...czyli ze teoretycznie dałoby rade wyciągnąć te 9632 jak bym kupił jakiegoś tp-linka czy nie? Załączam screenshot z panelu.

Pozdrawiam

Czy wymiana modemu ZTE ZXDSL 831AII na TP-Link poprawi prędkość Neostrady?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14416275
    miroix
    Poziom 20  
    Ocena: 105
    Witam. Masz ustawione na G.DMT i dlatego nie pójdzie więcej.
    Aby uzyskać pełna prędkość musisz przestawić na ADSL2+ bo ta modulacja jest potrzebna do prędkości powyżej 6mb, jeżeli przestawisz uzyskasz większa prędkość,
    Jak po przestawieniu nie będzie połączenia oznacza to że nie jesteś wpięty w port ADSL2+ w takim wypadku musisz zgłosić i muszą ciebie przełączyć bez żadnego ale, jest do 10mb ma być ADSL2+.
    Mam nadzieje że wytłumaczyłem zrozumiale i łopatologicznie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 14416571
    tornister
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź. Zadzwoniłem na infolinie i poleciało zgłoszenie do techników z uwagą żeby mnie przepieli na inna kartę z adsl2+, zobaczymy co z tego będzie.
  • REKLAMA
  • #4 14416783
    miroix
    Poziom 20  
    Daj znać jak zrobią, zobaczymy co dalej jak by była potrzeba. Tylko nie zapominaj o tym aby samemu przestawić router, ustaw na sztywno ADSL2+
    I teraz jak się sprawa wyjaśniła mogę ci podpowiedzieć w związku z twoim zasadniczym pytaniem że zmiana na inny router może też polepszyć połączenie, sam posiadam ZTE i też CERBERUSA oba zaniżały Upload, można w opiniach wyczytać że nie nadają się na słabe łącza a jak wiadomo w większości przypadków Neo nie posiada najlepszej infrastruktury. Po wymianie na Sagemcom Fast 2704 z oferty Neostrady parametry podskoczyły. Więc jak widzisz nie każdy router jest dobry niestety trzeba poszukać i wypróbować, słaby router potrafi zaniżać prędkości i wprowadzać błędy.
  • REKLAMA
  • #5 14439742
    tornister
    Poziom 10  
    Niestety monter powiedział ze nie ma możliwości mnie przepiąć na adsl2+ bo nie ma wolnego portu, a przepięcie do innej centrali tez nie wchodzi w grę bo za daleko, dodatkowo rozbudowa mojej centralki nie jest planowana wiec wygląda na to że o 10mb+ mogę sobie pomarzyć. niby na adsl2 można wyciągnąć 8mb wiec może rzeczywiście jakbym się pozbył tego chińskiego bajzlu i kupił porządny router coś by może tam podskoczyło...

TP-LINK TD-W8960N by się nadawał? niby ma sporo pozytywnych opinii.
  • Pomocny post
    #6 14439889
    miroix
    Poziom 20  
    Napisz do nich oficjalne pisemko reklamacyjne że w związku z niewywiązywaniem się z umowy i brakiem technicznych możliwości a tym samym wprowadzeniu ciebie w błąd przy podpisywaniu umowy żądasz obniżenia abonamentu lub doprowadzenie do stanu w którym parametry będziesz mieć osiągalne zgodnie z umową czyli z godnie z ich opisem prędkość do 10 w ADSL2+ i zobaczysz staną na głowie lub wywalczysz mniejszy abonament, po prostu nie odpuszczaj w końcu co ci zależy. A o takich akcjach możesz poczytać, nie ty jedyny masz takie akcje gdzie się nagle okazywało że jednak się da zrobić, bo pacjent nie odpuścił.
    Co do G.DMT może i uzyskał byś 8mb ale raczej na to nie licz a realne co wyciągniesz z tej linii to chyba to co już masz. router może i troszeczkę ci poprawi stabilność, TP linki są stabilne ale już na więcej bym nie liczył. Dlatego ja bym walczył niech robią co chcą nawet stawiają nową centralkę jak ci sprzedali towar to ten towar mają ci dostarczyć w dodatku będąc bezczelny w stosunku do oszustów ustawił bym na sztywno ADSL2+ i co kilka godzin reklamował że nie mam internetu, sam tak kiedyś zrobiłem. To się właśnie nazywa oszustwo i naciąganie, sprzedamy coś czego nie możemy dać a frajer niech płaci, dlatego jestem za nieodpuszczaniem.
    P.S. Na stronie Neostrady oficjalnie masz podawane w jakiej modulacji realizowana jest prędkość do 10mb i tego się trzymaj.
    http://www.orange.pl/kid,4002234817,id,400223...strada-informacje-techniczne,helparticle.html
    (dla opcji 10 i 20Mbit/s wybierz ADSL2+)
    ''modulacja, która z definicji sprawia, iż max. przepustowość łącza wynikająca z umowy (czyli 10Mb/s) nigdy nie będzie możliwa do osiągnięcia.'' ten watek jest z forum Orange wyraźnie jest powiedziane że aby spełnić warunki umowy prędkość musi być możliwa do osiągnięcia a bez ADSL2+ nie spełnia tego warunku, czyli nie możliwe jest w tej modulacji osiągniecie docelowej prędkości i na to ludzie się powołują a tym samym nie wywiązują się z umowy to ważne bo mogą każdemu wciskać że ma umowę DO. Ale aby wywiązywać się z umowy musi być możliwość uzyskania danej prędkości, a przy braku odpowiedniej modulacji tego warunku nie spełniają a tym samym nie wywiązują się z umowy
    http://www.orange.pl/fid,4002278347,id,258470...ulacji-adsl2-2-w-neostradzie,forumthread.html
    ''nie dajcie sobie wciskać,że modulacja G.MT jest zgodna z umową "do110 Mb/s",bo nie jest. Modulacja G.DMT pozwala osiągnąć max prędkość synchronizacji ciut ponad 8 Mb/s (w idealnych warunkach) co przekłada się na realny transfer na poziomie 6,5-7Mb/s, a Wy macie usługę do 10,a nie do 6 czy do 7 Mb/s.
    A jeżeli TP nie ma możliwości technicznych,by świadczyć każdemu modulacji 2+ to powinni zmienić opcję z "do 10" na "do 6" i zostawić w sprzedaży tylko 2 oferty - "do 6 Mb/s" sprzedawaną w G.DMT lub 2+ jak są wolne porty 2+ i druga 6,1-20Mb/s świadczona tylko w ADSL2+.''
REKLAMA