Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dobór bezpieczników i przewodów w sieci trójfazowej

rafal_22 15 Lut 2015 14:52 7269 33
  • #1 15 Lut 2015 14:52
    rafal_22
    Uczeń

    Cześć,
    mam pytanie, jak obliczyć wartość bezpiecznika w sieci trójfazowej?

    W jednofazowej wyliczam ze wzoru P=U * I ; czyli I= P/U
    Zakładam, że mam odbiornik o mocy 460W czyli
    I= 460/230=2A
    zgodnie z Ib<In<Iz
    bezpiecznik będzie miał 6A, a przewód zasilający odbiornik możne mieć przekrój 1mm2, dla bezpiecznika 16A przewód będzie miał przekrój 2,5 mm2 a
    dla 32A przewód będzie miał 6mm2.

    Jak to jest w przypadku sieci trójfazowej?

    Powiedzmy, że mamy odbiornik o mocy 9kW.
    moc dzielę przez ilość faz i otrzymam moc na jednej fazie 9000/3= 3000
    Potem dzielę tą moc przez U i otrzymuję wartość prądu na jednej fazie 3000/400= 7,5A. Teraz mogę określić wartość potrzebnego bezpiecznika na 10A.
    Czy dobrze myślę?
    I jak jest w tym przypadku z doborem przekroju przewodu?
    Czy jest tak samo jak w sieci jednofazowej?
    Bezpieczniki:
    6-10A przekrój 3*1mm2
    16- 20A przekrój 3*2,5mm2
    32A przekrój 3*6mm2

    Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi.

    2 29
  • #3 15 Lut 2015 16:17
    rafal_22
    Uczeń

    Czyli rozumiem, ze policzyłem źle, powinno być:
    Ib= 9000 : (1,73 x 400V) = 13A
    Ib<In<Iz
    13A< bezpiecznik 16A< przekrój przewodu 5*2,5mm

    3
  • #4 15 Lut 2015 18:46
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 15 Lut 2015 19:09
    zbich70
    Specjalista elektryk

    rafal_22 napisał:
    Ib= 9000 : (1,73 x 400V) = 13A

    A dlaczego moc dzielisz przez 692 wolty ?

    2
  • #6 15 Lut 2015 20:46
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda

    zbich70 napisał:
    rafal_22 napisał:
    Ib= 9000 : (1,73 x 400V) = 13A

    A dlaczego moc dzielisz przez 692 wolty ?


    A wystarczyło postawić 'V' w nawiasie [V] i nie byłoby kłopotu... albo wszystko w jednostkach, albo nic.

    0
  • #7 15 Lut 2015 21:54
    rafal_22
    Uczeń

    Zapis działania na policzenie Ib skopiowałem z podesłanego linku wyżej, tam tak było napisane https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1298087.html
    Chodzi mi tylko, czy dobrze wykonuje kalkulacje?
    Jeżeli projektując instalacje wiem, jaka będzie moc urządzenia, to mogę policzyć jego Ib i tym samym wyznaczyć grubość kabla odpowiadającemu takiemu poborowi prądu i odpowiedni bezpiecznik w skrzynce bezpiecznikowej.
    Dobrze myślę?

    1
  • #8 15 Lut 2015 23:11
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Zabezpieczamy najpierw przewody. Napisaliśmy to już wyżej, a to nie składa się tylko Imax odbiornika... W obliczeniach dobrze byłoby ująć cos fi oraz czy odbiornik jest symetryczny, czy też nie. Chyba nie muszę pisać dlaczego to istotne?

    0
  • #9 15 Lut 2015 23:48
    retrofood
    Moderator

    rafal_22 napisał:

    Jeżeli projektując instalacje wiem, jaka będzie moc urządzenia, to mogę policzyć jego Ib i tym samym wyznaczyć grubość kabla odpowiadającemu takiemu poborowi prądu i odpowiedni bezpiecznik w skrzynce bezpiecznikowej.
    Dobrze myślę?


    A skąd wiesz, jaka będzie moc urządzenia?

    0
  • #10 16 Lut 2015 07:58
    rafal_22
    Uczeń

    Moc urządzenia mogę odczytać z tabliczki znamionowej.

    0
  • #11 16 Lut 2015 08:30
    retrofood
    Moderator

    rafal_22 napisał:
    Moc urządzenia mogę odczytać z tabliczki znamionowej.


    A jeśli tabliczkę ktoś oderwał, albo jeszcze nie kupili urządzenia?

    1
  • #12 16 Lut 2015 08:55
    rafal_22
    Uczeń

    Poprostu zakładam, że ona jest. Robiąc instalację raczej wiadomo jakie urządzenia będą podłączone.

    0
  • #13 16 Lut 2015 09:02
    retrofood
    Moderator

    rafal_22 napisał:
    Poprostu zakładam, że ona jest. Robiąc instalację raczej wiadomo jakie urządzenia będą podłączone.


    Nie. Nie wiadomo. Projektując albo wykonując instalację nie wiesz co będzie za lat trzydzieści i jakie potrzeby będzie miał wtedy inwestor. I co teraz?

    0
  • #14 16 Lut 2015 09:49
    rafal_22
    Uczeń

    Zakładam, że robię instalację pod konkretnego klienta i chcę spełnić jego zapotrzebowanie. Jeżeli następny właściciel będzie chciał coś innego, to bedzie to odrębne zlecenie na przekształcenie instalacji pod jego potrzeby. Mowa tu o instalacjach wyłącznie domowych.

    0
  • #15 16 Lut 2015 09:59
    retrofood
    Moderator

    rafal_22 napisał:
    Zakładam, że robię instalację pod konkretnego klienta i chcę spełnić jego zapotrzebowanie. Jeżeli następny właściciel będzie chciał coś innego, to bedzie to odrębne zlecenie na przekształcenie instalacji pod jego potrzeby. Mowa tu o instalacjach wyłącznie domowych.


    Rozumiem, jednak nawet konkretny klient miewa żonę, która za miesiąc po wykonaniu (zaprojektowaniu) instalacji zmieni zdanie (kobiety często tak robią), zmieni ustawienia mebli i to urządzenie, którego moc znasz, zechce postawić w innym miejscu oraz zasilić z innego gniazdka, z innego obwodu. I co wtedy?

    0
  • #16 16 Lut 2015 10:01
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #17 16 Lut 2015 13:00
    stomat
    Specjalista elektryk

    Bronek22 napisał:
    Błędne podejście - na gnieździe nie jest napisane jakie odbiorniki można włączyć.
    Gniazdo jest powszechnego użytku = 16A.

    Co nie oznacza że nie można tego gniazda zabezpieczyć bezpiecznikiem 10A. Gniazdko jest fabrycznie zbudowane na MAX 16A (bywają też na inne prądy), nie oznacza to że z tego gniazdka zawsze można pobierać 16A.

    1
  • #18 16 Lut 2015 14:55
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #19 16 Lut 2015 18:19
    rafal_22
    Uczeń

    Czy istnieje jakaś ogólna zasada przy robieniu gniazd w instalacji trojfazowej tak jak to jest w jednofazowej, ze gniazda łączymy przewodem 2,5 mm i zabezpieczmy bezpiecznikiem 16A przy radaialu a 32A przy ringu? Chodzi mi o gniazda ogolnego przeznaczenia w instalacji trojfazowej.

    0
  • #20 16 Lut 2015 18:26
    elpapiotr
    Specjalista elektryk

    Jak założysz gniazdo 3-fazowe 16 A, to też zabezpieczenie 32 A?

    0
  • #21 16 Lut 2015 19:13
    rafal_22
    Uczeń

    Nie wiem jak to jest w instalacji trojfazowej i dlatego sie pytam.

    0
  • #22 16 Lut 2015 19:18
    retrofood
    Moderator

    rafal_22 napisał:
    Nie wiem jak to jest w instalacji trojfazowej i dlatego sie pytam.


    rafal_22 napisał:
    Czy istnieje jakaś ogólna zasada przy robieniu gniazd w instalacji trojfazowej tak jak to jest w jednofazowej, ze gniazda łączymy przewodem 2,5 mm i zabezpieczmy bezpiecznikiem 16A przy radaialu a 32A przy ringu?


    Ani w trójfazowej ani w jednofazowej nie ma żadnego "radialu" ani żadnego "ringu". Masz kiepściutkich nauczycieli.

    A odpowiedź dostałeś już kilka razy. Zresztą, zawsze jest mowa o zabezpieczeniu instalacyjnym. Dlatego w rozdzielnicach stosujemy zabezpieczenie instalacji! A o zabezpieczenie podłączanych urządzeń niech się martwi ich producent.

    0
  • #23 16 Lut 2015 19:44
    rafal_22
    Uczeń

    W uk radial to określenie gniazdek połączonych tak jak w Polsce, natomiast ring to określenie gniazdek połączonych w okręgu, kiedy koniec obwodu gniazdek wraca spowrotem do rozdzieni.

    0
  • #24 16 Lut 2015 19:55
    retrofood
    Moderator

    Ja doskonale wiem co to oznacza, ale uściślijmy, Ty pytasz o instalacje w UK czy w Polsce?

    0
  • #25 16 Lut 2015 20:20
    rafal_22
    Uczeń

    Staram się poznać zasady przy tworzeniu obwodu z gniazdek trojfazowych 16A: jaki stosuje się przekrój przewodu, jaki daje się bezpiecznik w rozdzielnicy na taki obwod, ile takich gniazd może być w takim obwodzie. Te pytania mnie najbardziej nurtują i chciałbym, żeby ktoś z bardziej obeznanych kolegów mi pomógł. Chciałbym też wiedzieć, czy to się różni w uk i Polsce.

    0
  • #26 16 Lut 2015 22:49
    TWK
    Specjalista elektryk

    rafal_22 napisał:
    jaki stosuje się przekrój przewodu, jaki daje się bezpiecznik w rozdzielnicy na taki obwod
    Według PN-IEC 60364-5-523.

    rafal_22 napisał:
    ile takich gniazd może być w takim obwodzie.
    Jeśli to obiekt mieszkalny, to według N-SEP-E-002. Ale zasadę, że odbiornik o mocy powyżej 2 kW jest zasilany z oddzielnego obwodu warto stosować również w innych instalacjach.

    Dla uściślenia: mówię o Polsce.

    0
  • #27 16 Lut 2015 23:21
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Dla uściślenia, to tutaj(Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci ) uznajemy NSEP'y, PN'y oraz inne "nieobowiązkowe" dokumenty, za obowiązujące. Jeśli młodzież woli elektrovoodoo polecam forum muratora.

    Nawet jak wyjdzie z tych mądrych obliczeń, że przewód może mieć 0,3424138189mm^2, to należy rozważyć to za pomocą logiki: co może się zmienić z biegiem czasu, który z elementów jest najsłabszym ogniwem, który się takim ogniwem stanie. Szersza perspektywa powoduje, że miliony głupich wzorów oraz warunków, mają jednak sens. Wierz mi, bo poświęciłem na zrozumienie tego, bardzo długie 7 semestrów.

    0
  • #29 17 Lut 2015 07:15
    rafal_22
    Uczeń

    Niestety nie znam rosyjskiego.

    0
  • #30 17 Lut 2015 08:25
    x_bibi
    Poziom 10  

    Mam nieodparte wrażenie, że kolega Rafał chce założyć firmę wykonującą instalacje elektryczne (chyba w UK) i szuka gotowych wzorów instalacji (wytrychów), które kopiując w kółko w kolejnych budynkach zapewnią mu "kokosy".
    Mam nadzieję, że się mylę. Wykonywanie instalacji elektrycznych do ogólnego użytku bez odpowiedniej wiedzy i praktyki będzie stwarzało realne zagrożenie dla życia ludzi i ich mienia.
    Jeśli kolega jest uczniem i po prostu interesuje go elektryczność - w szczególności instalacje elektryczne ogólnego użytku, to radzę zapoznać się z normami, jest tam mnóstwo wiedzy. Jest też wiele poradników książkowych. Niestety jest to ilość wiedzy, którą nie da się ogarnąć w parę dni, czy nawet tygodni.
    Pytania kolegi sugerują, że zależy ci tylko na informacji jakim przewodem podłączyć gniazdko żeby dało się podłączyć jakieś tam urządzenie o określonej mocy.
    Niestety to nie jest takie całkiem proste i odpowiedź też nie jest prosta, bo poza zabezpieczaniem sieci, należy jeszcze uwzględnić zabezpieczenie ludzi przed skutkami porażenia prądem. Do tego może jeszcze dochodzić kwestia rodzaju obciążenia.
    Już samo zabezpieczenie sieci nie jest takie proste jakby mogło się wydawać, bo nie wiadomo jaka jest moc przyłączeniowa, jakie jest obecnie obciążenie sieci, bo jeśli chcemy dołożyć dodatkowe obciążenie, to może okazać się że sieć nie podoła i może być konieczne przebudowanie całej sieci wraz ze zmianą mocy przyłączeniowej - wiąże się to z długim procesem uzyskania nowych warunków przyłączeniowych od energetyki, itp, itd.

    Ale, jeśli kolega tylko się uczy, to wychodzi tu błąd zrozumienia tematu - wiele nauki jeszcze przed kolegą.
    Koledzy powyżej próbują wytłumaczyć, że twoje pytanie ma złe podejście.
    Bezpieczniki w instalacji elektrycznej, nie zabezpieczają urządzenia, tylko sieć (instalację) i ludzi. Bo gniazdko 16A daje możliwość podłączenia jednego urządzenia o obciążeniu 16A, lub kilku o sumarycznym obciążeniu 16A - pod warunkiem, że jest prawidłowo wykonana instalacja. Ale daje też możliwość podłączenia do niego mniejszego obciążenia, np. 6A, więc bezpiecznik 16A pozwoli na popłynięcie prądu 16A do odbiornika, który przy normalnej pracy pobiera 6A - kolokwialnie mówiąc - co w razie awarii urządzenia może spowodować zniszczenie urządzenia i spowodowanie zagrożenia dla życia (w przypadku tzw. przebicia do masy/obudowy) lub mienia - np. pożaru, a instalacja elektryczna będzie pracować normalnie.

    Liczę, że kolega lepiej sprecyzuje o co mu chodzi!
    Czy chodzi o naukę i pomoc w nauce, czy po prostu chce kolega uzyskać podpowiedź jak ma wykonać instalację u kolegi lub co gorsza klienta(oby nie...)?

    0