Witam.
Jeśli ktoś boryka się z takim problemem lub go rozwiązał proszę o opinię.
Podłączyłem dysk zewnętrzny przez port USB do telewizora Panasonic TX-P55VT60.
Nagrywając program z DVB-T (tuner w TV) mogę oglądać dowolny inny program z DVB-T.
Nagrywając program z DVB-S (tuner w TV: cyfrowy polsat moduł CAM) mogę oglądać jedynie program nagrywany.
Dlaczego tak jest?
Czy istnieje sposób aby nagrywając program z DVB-S, oglądać jednocześnie jakikolwiek inny program z DVB-S?
Tak się dzieje dlatego że telewizor ma jedną głowicę tunera DVB-S. Żeby nagrywać jeden kanał satelitarny i oglądać drugi trzeba mieć tuner z dwoma głowicami i doprowadzone dwa niezależne przewody z konwertera Twin anteny satelitarnej.
Sprawdziłem jeszcze raz. Ten telewizor powinien mieć podwójny tuner DVB-S. https://www.avforums.com/proxy.php?image=http...e-g.jpg&hash=5701171fb97467ba2f12ac8463205573 Na tym zdjęciu widać dwa gniazda sat - IN 1 i IN 2 - musisz do każdego z nich podłączyć niezależny kabel. Rozdzielenie rozgałęźnikiem nie wchodzi w grę. Możliwe że masz wersję z pojedynczym tunerem. Zobacz z tyłu czy masz dwa gniazda satelitarne czy jedno.
W takim razie trzeba by było telewizor z dwoma gniazdami na moduł, i w obu gniazdach mieć moduł, i oczywiście dwa osobne sygnały.
---
Skoro nie ma w Polsacie modułu dwustrumieniowego, to można by użyć dwóch modułów jednostrumieniowych. Są dekodery które mają dwa sloty na moduł, ale telewizorów takich nie widziałem.
W każdym bądź razie przy sprzęcie który ma autor tematu nie da się zrealizować możliwości jednoczesnego oglądania i nagrywania róznych kanałów satelitarnych.
Próbowałem tak zrobić.
Mam w TV dwa tunery - są dwa wejścia. Antena ma poczwórny konwerter. Podłączyłem dwa przewody antenowe do wejść IN1 i IN2. Nic to nie dało. Chyba, że źle ustawiałem w menu System antenowy (jeden LNB, Mini DiSEqC, DiSEqC1.0, Pojedyńczy kabel) i/lub Konfigurację LNB (Tryb podwójnego tunera wł/wył). Różnie kombinowałem i nie udało się.
Może ktoś zna poprawne ustawienie?
Kombinowałem jeszcze tak:
w TV są dwa wejścia (dwie szczeliny zgodnie z opisem Menu TV) na moduły CAM. Może cyfrowy polsat, w ramach multiroom, da drugi moduł CAM, Wtedy chyba mógłbym np nagrywać sygnał z jednego modułu CAM i przełączyć się na oglądanie na drugi moduł CAM.
Jak jest u mnie-żaden tam dwustrumieniowy moduł, program aktualnie oglądany z pierwszego tunera jest przez moduł dekodowany, program nagrywany z drugiego tunera jest nagrywany w formie zakodowanej. Gdy mam ochotę oglądać to nagranie: moduł z kartą dekoduje je "w locie". Można też uruchomić opcję- zdekoduj plik. Obok wersji zakodowanej nagra się na dysku wersja odkodowana. W tym czasie moźemy oczywiście oglądać to, co się dekoduje. Moduł jest zajęty, zatem nic innego z paczki polsatu nie da sie oglądać w czasie "nagrywania z dekodowaniem" Ta opcja zależy od modelu sprzętu, jaki mamy.
Tak informacyjnie, porządkując trochę topic dla potomnych. Telewizory Panasonic serii VT60, DT60 z 2013r (mam ten drugi model, konkretnie TX-L47DT60) posiadają podwójne tunery DVB-T/C/S. Umożliwiają niezależne oglądanie jednego kanału i nagrywanie (lub np. streamowanie) innego. Do niezależnego odbioru kanałów kodowanych, np. z platformy satelitarnej lub kablowej, potrzebne są dwa moduły jednostrumieniowe (tv posiada dwa sloty CI/CAM). Moduły dwustrumieniowe nie są obsługiwane*.
Vincent_Xand wrote:
Podłączyłem dysk zewnętrzny przez port USB do telewizora Panasonic TX-P55VT60.
Nagrywając program z DVB-T (tuner w TV) mogę oglądać dowolny inny program z DVB-T
Dlatego, że w DVB-T odbierasz kanały niekodowane (mam na myśli z MUX1-3 w PL)
Quote:
Nagrywając program z DVB-S (tuner w TV: cyfrowy polsat moduł CAM) mogę oglądać jedynie program nagrywany.
Dlaczego tak jest?
Ponieważ masz właśnie tylko jeden moduł. Ponadto do niezależnego odbioru dwóch kanałów z DVB-S musisz mieć przy talerzu konwerter z (co najmniej) dwoma wyjściami, tzw. twin. Zwróć uwagę, że dla DVB-S masz w telewizorze dwa wejścia sat (dla DVB-T i C jest tylko jedno gniazdko, sygnał jest potem rozdzielany na dwa tunery wewnątrz tv).
W ogóle zainteresowanym polecam rzut oka na posty od robertw222 TUTAJ, sporo ciekawych informacji.
[OT] Dodam, że niedawno pozbyłem się dekodera CP i w tej chwili mam w tv zainstalowany jeden moduł (Aston) z kartą "starej" C+. Myślę o drugim i rozdzieleniu karty splitterem. Jednak poczytuję na forach, że nc+ podobno od jesieni 2015 ma wprowadzić jakieś zabezpieczenia uniemożliwiające korzystanie ze splitterów (ale takie info widzę krążą w necie od kilku lat ) Tak czy siak jestem zadowolony z zainstalowania nawet jednego modułu - wreszcie jeden pilot do tv, wykorzystane możliwości telewizora nagrywania, strumieniowania z DVB-S, timeshift (przedtem tylko z DVB-T). Oczywiście w tej chwili z ograniczeniami wynikającymi z jednego modułu, czyli z DVB-S mogę nagrywać/oglądać/streamować tylko ten sam kanał. No chyba, że do oglądania/streamowania innego programu przełączę się na inny tuner - DVB-T w moim przypadku.
Ok, czyli podsumujmy jeszcze raz- telewizor P55VT60 (i wymienione przez @Stanley_P) MA dwa tunery sat i MA dwa gniazda na moduły CI. Cyfrowy Polsat w usłudze multiroom nie daje drugiego modułu CI. Jeśli mamy już abonament z modułem CI w Cyfrowym Polsacie jako następne w usłudze multiroom udostępniane są jedynie polsatowskie dekodery z kartami. Czyli posiadając moduł CAM z kartą od CP w takim telewizorze- jeśli nagrywamy program kodowany możemy nagrywany oglądać inny, ale niekodowany. Lub odwrotnie. Jedyny sposób to dwa moduły CAM z kartą. Ale jedyny na to sposób w przypadku Cyfrowego Polsatu to dwa abonamenty. (Lub jako drugi moduł Conax z kartą TnK- bez abonamentu ).
Osobiście nie pozbyłem się dekodera zewnętrznego z prostego powodu- zarówno dekodery od CP jak i mój 50VT60 nagrywają program w formie zakodowanej, rozpoznawanej tylko przez sprzęt, który to nagrał.
Zatem- jeśli ktoś ma potrzebę archiwizacji ciekawych nagrań na dysku w pececie- musi mieć dekoder zewnętrzny i to taki nie "polsatowski", czyli z modułem CI+karta w gnieździe.
Co do jednego pilota- zazwyczaj pilot dekodera bez problemu obsługuje także podstawowe funkcje telewizora NA koniec jeszcze jedna zaleta mojego dekodera zewnętrznego (Mam w nim jeden moduł CI - polsatowski z kartą), cytuję z innego forum:
"pierwszy program nagrywamy, mozna ogladac pozostale wszystkie kanaly, wlaczamy drugie nagrywanie i wtedy ogranicza sie pole ogladania na pozostalych kanalach do obu transponderów z których jest nagrywanie dwoch programow"
Nawiasem- mam od czerwca podłączony do Panasonica dysk 500GB Toshiba (z tych, które dawał Orange za przedłużenie umowy). Od kilku dni jest tak, że dysk wydaje niekiedy "stuki" blokując telewizor- żadna funkcja nie działa. Pewnie kończy żywot (dysk). Szkoda, bo umożliwiał time-shift przy dvb-t.
Czyli posiadając moduł CAM z kartą od CP w takim telewizorze- jeśli nagrywamy program kodowany możemy nagrywany oglądać inny, ale niekodowany. Lub odwrotnie.
Oczywiście, jeśli ten drugi program jest niekodowany, możemy go niezależnie oglądać/nagrywać/strumieniować. Mówimy cały czas o jednym module. Nieważne czy od CP lub innego providera, chodzi o ogólne zasady techniczne.
Quote:
Jedyny sposób to dwa moduły CAM z kartą.
Dlatego napisałem: "Do niezależnego odbioru kanałów kodowanych, np. z platformy satelitarnej lub kablowej, potrzebne są dwa moduły jednostrumieniowe".
Czyli jeśli oba programy są kodowane, trzeba dwa moduły - i w sumie tyle w tym temacie.
A jak załatwić ten drugi, za ile, np. czy dany operator udostępnia go w ramach usługi multiroom, albo trzeba bulić drugi abonament, lub może nabyć od innego dostawcy, itd. itp. etc. - uważam to za inny temat. W tytule topicu nie ma o tym słowa
Quote:
Osobiście nie pozbyłem się dekodera zewnętrznego z prostego powodu- zarówno dekodery od CP jak i mój 50VT60 nagrywają program w formie zakodowanej, rozpoznawanej tylko przez sprzęt, który to nagrał.
Zatem- jeśli ktoś ma potrzebę archiwizacji ciekawych nagrań na dysku w pececie- musi mieć dekoder zewnętrzny i to taki nie "polsatowski", czyli z modułem CI+karta w gnieździe.
I tu się mylisz Owszem tv Panasonic nagrywają na dysk w formie zaszyfrowanej, nie do odtworzenia w innym sprzęcie (nawet nie próbowałem). ALE... w naszych modelach nagrania bez problemu można wyciągnąć... przez sieć. Przepis co i jak TUTAJ. Dodam nieskromnie, że "myk" wyczaiłem sam, bez pomocy żadnych forów W każdym razie w ten sposób bez trudu w razie potrzeby "wyciągam" na kompa nagrania z dysku podłączonego do mojego DT60. Nawet te dokonane z kanałów baaardzo nie dla dzieci Sądzę nie inaczej będzie w VT60, a być może we wszystkich modelach Panasa wyposażonych w odpowiednie funkcje, tzn. nagrywania na HDD i możliwość streamowania do sieci.
Poza tym mój dekoder z CP nie miał dysku, zatem rozstanie się z tą platformą było łatwiejsze A'propos CP, chociaż w sumie tutaj uważam OT, lecz powiem na jego temat tylko tyle, że mimo wielu lat sumiennego płacenia abonamentu, nigdy ani dnia zaległości, nie mogłem się z nimi dogadać w sprawie zamiany dekodera na moduł. Tzn. owszem, ale zaraz chcieli podwyższać comiesięczną opłatę, zawierać kilkudziesięciomięsieczne umowy (miałem na czas nieokreślony). A ja chciałem to samo co mam, tylko zamiast dekodera moduł. Nie do przeskoczenia. O drugi nawet nie pytałem Nie to nie, jak to się w moich okolicach mówi: "wypad, na szczaw za hutę". Do widzenia. Znalazłem innych chętnych rozwiązać mój problem techniczny i przyjmować moje pieniądze
Quote:
Co do jednego pilota- zazwyczaj pilot dekodera bez problemu obsługuje także podstawowe funkcje telewizora
No niestety, mój (były) dekoder od CP "pilotować" telewizora nie chciał. Owszem, posiłkowałem się jakimś uniwersalnym z Lidla, ale jednak to nie to co oryginalny Panasa. Mam tu na myśli również jakość wykonania, zasięg, działanie wszystkich funkcji. Ponadto teraz, tzn. odkąd odbieram SAT przez tuner w tv, mam możliwość zmiany programów DVB-S nie tylko pilotem na podczerwień, ale także z urządzeń mobilnych i firmowej aplikacji TV Remote 2, lub bezprzewodowej klawiatury (nawiasem: mój prywatny mini-test klawiatur pod kątem telewizorów smart TUTAJ). Zależy co akurat mam pod ręką
Quote:
NA koniec jeszcze jedna zaleta mojego dekodera zewnętrznego (Mam w nim jeden moduł CI - polsatowski z kartą), cytuję z innego forum:
"pierwszy program nagrywamy, mozna ogladac pozostale wszystkie kanaly, wlaczamy drugie nagrywanie i wtedy ogranicza sie pole ogladania na pozostalych kanalach do obu transponderów z których jest nagrywanie dwoch programow"
Aha. Czyli jeśli dobrze zrozumiałem: w Twoim dekoderze można nagrywać jakiś kanał i niezależnie oglądać inne, pomimo zainstalowania tylko jednego (i jednostrumieniowego) modułu CAM? A nawet jednocześnie nagrywać dwa programy, z pewnymi ograniczeniami oglądania w tym czasie innych?
W telewizorze z jednym modułem takiej funkcjonalności nie mam (mówimy oczywiście cały czas o kanałach kodowanych). Ale i tak mam lepiej niż przedtem, bo jak już wspominałem, mój dekoder od CP w ogóle nie nagrywał W ogóle mnie oraz moim domownikom to rozwiązanie - tzn. talerz prosto do telewizora (+moduł do kanałów kodowanych, to chyba oczywiste) jak na razie podeszło bardzo. Jeden oryginalny pilot. Brak dodatkowego "pudełka", mniej kabli. Łatwiejsza obsługa. Wykorzystanie funkcji telewizora, z których przedtem nie mogłem wcześniej korzystać, lub w stopniu ograniczonym (np. nagrywanie, strumieniowanie do sieci, timeshift miałem tylko z DVB-T).
Wiem, że istnieją dekodery bardzo rozbudowane, wielogłowicowe, umożliwiające strumieniowanie treści do sieci, i pewnie wieli innych "cudów na kiju", o których nie mam pojęcia (nigdy nie miałem takiego dekodera ). Uważam, że - jak to w życiu - zależy co komu, jakie kto ma potrzeby. W sumie jeszcze żeby było kiedy to wszystko oglądać...
Quote:
Nawiasem- mam od czerwca podłączony do Panasonica dysk 500GB Toshiba (z tych, które dawał Orange za przedłużenie umowy). Od kilku dni jest tak, że dysk wydaje niekiedy "stuki" blokując telewizor- żadna funkcja nie działa. Pewnie kończy żywot (dysk).
Moj HDD: jakiś 320GB nabyty kilka lat temu w Biedronce (chyba też Toshiba), od przeszło roku wpięty do Panasa. Jak na razie bez problemów. Jak zacznie świrować, zacznę się zastanawiać nad innym
Quote:
Szkoda, bo umożliwiał time-shift przy dvb-t.
No chyba nie tylko, nagrywanie również?
EDIT
P.S. @Zenek, tak z ciekawości: jaki masz dekoder?
Nagrywanie również, ale rzadko coś oglądałem z naziemnej. A jeszcze rzadziej nagrywałem.
Jestem przyzwyczajony do mojego Humaxa Icorda, wiec niespecjalnie się bawię odbiorem satelitarnym w Panasonicu, każdy ma swoje przyzwyczajenia;) Panasonic służy mi jako monitor do bluraya 3d, Icorda i... Youtbe.
Ponieważ podsumowujemy swoje podsumowania- czym odbiegamy od tematu i narażamy się moderacji- proszę opisz mi na zakończenie podsumowań- na pw (jeśli możesz) ów "myk", spróbuję czy zadziała, może uratuję te kilka nagrań przed nicością w przyszłości. Co do Polsatu- różne ciekawe rzeczy i obniżki można wytargować twardo negocjując. Ale zazwyczaj razem z nową umową. Podobnie nigdy nie zmieniają modułu na dekoder lub odwrotnie bez nowej umowy- przynajmniej ja nie słyszałem.
Witam
Link do "myku" zgrywania nagrań z dysku tv Panasonic masz w moim poprzednim poście, przeczytaj uważnie. Powiem tylko w skrócie, że potrzebne są dwa narzędzia: firmowa aplikacja TV Remote 2 do odczytu adresu strumienia, oraz zwykła dowolna przeglądarka www do zapisania pliku. W odczytanym adresie strumienia należy pominąć ciąg "TVGA", gdyż w przeciwnym wypadku plik zapisze się przetranskodowany do rozdzielczości urządzeń mobilnych 640x360. Gdyby było coś niejasne pytaj.
Co do reszty (OT) ogólnie zgoda. Pewnie gdybym wcześniej miał bardziej "wypasiony" dekoder, nie instalowałbym modułu w telewizorze. Podobnie gdybym w CP posiadał bardziej "wypasiony", droższy pakiet, byłbym dla nich bardziej atrakcyjnym klientem Negocjacje były twarde i dość krótkie: ja nie chciałem płacić wyższej kwoty, ani przedłużać umowy, oni nie chcieli mi zamienić dekodera na moduł. Więc im podziękowałem Tak czy siak, temat rozwiązałem inaczej, mam niesparowaną kartę od innego operatora + niezależny moduł, co daje mi potencjalnie możliwość samodzielnej rozbudowy systemu (podzial uprawnień karty splitterem, i np. kolejny moduł w DT60, ewentualnie kolejne dekodery). Średni koszt abonamentu parę zł więcej niz w CP, za to znacznie bogatszy programowo pakiet. A jak na tym wyjdę w przyszłości - zobaczymy.
Mam nadzieję, że nie nadwrężyłem cierpliwości moderacji, starałem się jednak pisać głównie o nagrywaniu na dysk programów z DVB-S Pozdrawiam.
Mam pytanie do posiadaczy tv Panasonic z możliwością nagrywania na dysk USB oraz odbierających telewizję satelitarną DVB-S (obojętnie: z kartą/modułem NC+, Cyfrowego Polsatu, lub innym, albo tylko kanały FTA):
- czy obserwujecie u siebie znikanie zaplanowanych zadań nagrywania, oraz, że tak napiszę żyjące własnym życiem EPG?
Problem bardziej szczegółowo przedstawiłem w wątku TUTAJ, dyskusja na ten temat toczy się także na forum TUTAJ.
Witam, przyznaję, że pobieżnie, ale obejrzałem dyskusję pod podanym linkiem. Piszesz tam o Astonie, i że jest ok w wielu aspektach. Z mojego doświadczenia na pewnym forum sat nasunęło mi się takie pytanie- czy robiłeś próby na module innym niż posiadany, tzn innego producenta. Do nc+ akurat zdaje się jest jakiś wybór. Często moduły sprawiają dziwne problemy.
@Zenek, dzięki za zainteresowanie.
Nie robiłem prób z innym modułem, nie mam dostępu. Niestety nie mam dobrego wujka, czy znajomego z hurtownią modułów Jednak według moich obecnych ustaleń problem znikania zadań nagrywania w ogóle nie ma związku z modułem. Występuje również po wyjęciu modułu, oczywiście wówczas można oglądać/nagrywać tylko kanały FTA. Nie ma również związku z "dziurawym" EPG, problem znikania zadań występuje także po ręcznym zaprogramowaniu Timera. Żyjące swoim życiem EPG uważam za inny problem, temat.
Natomiast wydaje się, że znalazłem regułkę, która na 100% powoduje usunięcie zadania nagrywania przed jego wykonaniem. Przedtem problem wydawał się zupełnie losowy: raz usuwało, raz nie, ciężko było wyłapać jakąkolwiek zależność. Jeśli regułka się sprawdzi - a już zaczyna być potwierdzana przez użytkowników serii xT60 (DT60, WT60) - wówczas mamy mocny argument, dowód do zmagań z serwisem. Być może problem dotyczy także innych modeli Panasonica, choć nie wiadomo czy "regułka" jest taka sama. Zainteresowanych zapraszam do testów tutaj (w tej chwili okolice postu #76 i następnych):
http://www.hdtv.com.pl/forum/panasonic/118138...-dvb-s-znikaja-zadania-nagrywania-epg-11.html
Pozdrawiam.
P.S. Zaś co do Astona: nie mam z nim żadnych problemów. Wszystko chodzi ok, nic się nie zawiesza, itp. No może poza jednym: trzeba go dobrze wsunąć, wcisnąć, żeby "zaskoczył". Ale to uważam bardziej jest problem mechaniczno-elektryczny.
Próbowałem na swoim Panasonicu 55AS800 znaleźć nagrania z dysku, aby odczytać ścieżkę, ale pokazuje brak zawartości z dysku PQI - w załączeniu screeny.
Czy tą ścieżkę odczytujesz gdzie indziej i pytanie dlaczego nagrania, które jak widać są na dysku nie są widoczne na moim iPhonie ?
Próbowałem na swoim Panasonicu 55AS800 znaleźć nagrania z dysku, aby odczytać ścieżkę, ale pokazuje brak zawartości z dysku PQI - w załączeniu screeny.
Czy tą ścieżkę odczytujesz gdzie indziej i pytanie dlaczego nagrania, które jak widać są na dysku nie są widoczne na moim iPhonie ?
Hm, nie wiem dlaczego u Ciebie nie widać zawartości dysku w iPhonie - uważam to podstawa. Nie posiadam sprzętu z "jabłuszkiem".
U mnie wygląda to tak:
Nagrania w telewizorze, dysk jak widać nazwa się u mnie "HDD1 USB":
Natomiast w firmowej aplikacji TV Remote 2 na Androida wygląda to jak na poniższych screenach (tablet Asus). Pierwszy po wejściu w opcję Swipe&Share, drugi przedstawia zawartość dysku, trzeci adres strumienia (10.10.10.20 to adres ip telewizora w mojej sieci LAN). Do adresu dostajemy się klikając na strzałkę ">" widoczna z prawej strony przy każdym nagraniu.
Adresy można także odczytać w aplikacji Bubble uPnP. Trzeba tylko w telewizorze uaktywnić serwer DLNA (w moim DT60 menu>Sieć>Ustawienia poł. siec.)
Na trzecim screenie widać, że w telewizorze dostępne są dwa strumienie: pierwszy oryginalny, drugi transkodowany do rozdzielczości 640x360 pod kątem urządzeń przenośnych (ten z "TVGA" w adresie").
Podobno adresy można odczytać również na pececie w Windows Media Player, w Win 7 i wyżej (obsługuje już serwery DLNA). Ale nie mam jak tego sprawdzić, nie mam w tej chwili sprzętu z tymi systemami.
W ogóle przydałaby się na peceta jakaś sprytna aplikacja/skrypt, który by odczytał tytuły nagrań oraz ich adresy, oraz zapisał je np. do pliku.txt. Pozwoliłoby to na łatwiejsze "zrzucanie" zawartości dysku, bez żmudnego ręcznego przepisywania adresów do przeglądarki czy jakiegoś downloadera plików typu Flashget, itp. Na pewno jest to możliwe, ale niestety jestem za cienki w uszach, aby takie coś samemu napisać.
Pozdrawiam.