logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gamma 3 Philips (356 035186D) - brak reakcji po wprowadzeniu kodów klepaczem

baks 16 Maj 2005 22:57 1783 8
REKLAMA
  • #1 1499123
    baks
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Witam wszystkich
    Mam radyjko jak w temacie na dwóch pamiątkach 24c04 i procku TOSHIBY. Przeczytałem wszystkie posty jakie znalazłem na forum na temat tego radia. Ściagnąłem sobie schemat interfejsu na 74ls05 oraz program pod windows. Udało mi się złożyć i poprawnie skonfigurować (moim zdaniem) całość. Tylko po przeklepaniu kodów z przedziału od 0000 do 9999 program nie zatrzymał sie na żadnym z nich. Spróbowałem jeszcze raz tym razem siedząc i obserwując a dokładnie słuchając mechaniki bo nie dam głowę, że miałem oczy cały czas na wyświetlaczu i też nic się nie odezwało. Odczyt i zapis za pomocą klepacza działa ponieważ po kilkunast cyklach odczytałem zawartość pamięci i pod odpowiedzim adresem znajdowała się dokładnie taka wartość kodu jaką wygenerował program tak więc tutaj nie widzę jakiegoś niedociągnięcia. Chyba, że dodatkowo trzeba jeszcze jakoś skonfigurować program a ja o tym niewiem. Załączam kompleci na podstawie którego próbuję rozgryść to radio. w miarę możliwości proszę wtajemniczonych o pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1503366
    baks
    Poziom 21  
    Dodam jeszcze, że ten błąd wynikał z tego, iż podpinałem sie po złą pamięć. Po podpięciu do właściwej tj. tej pomiędzy dwoma dużymi układami. pojawił sie problem tego typu że obciążona jest szyna i nie świeci wyświetlacz. chociaż podłączenia są na pewno ok bo sprawdzałem. Podejrzewam teraz że poprostu wybrałem nieodpowiedni interfejs do tego modelu radia. Czy któryś z kolegóe mógłby mnie upewnić czy ten który wybrałem sprawdził sie u któregoś z was na gammie z dwoma 24C04. Z góry dzieki za podpowiedź. Załączam program i opis wg którego zrobiłem klepacza.
    Załączniki:
    • vw_gamma3.rar (300.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1503391
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Właśnie toczyła się dyskusja na temat przeciążenia szyny I2C ale zaprowadziła na manowce. Jak rozumiesz zasadę to pomyśl trochę, zrobisz lepszy interface, to nie jest takie trudne, zamiast czekać na gotowca. W necie można znaleść prawie wszystko o tej szynie, niestety, większość mądrych tekstów jest po angielsku.

SławeK
  • #4 1503442
    baks
    Poziom 21  
    Czyli ma rozumieć że ten który skleciłem odpada. I nie da się go w żaden sposób przkonfigurować. Lepiej zasosować inny. Mam teaz pod ręka pentium 133 MHz może spróbuję tego programu pod DOS i interfejsu na diodach?
  • REKLAMA
  • #5 1503487
    SlaweK
    Poziom 43  
    Nie kombinuj lecz pomyśl. Prezentujesz typowe podejście, dajcie mi gotowe rozwiązanie.... a przecież to takie proste.

SławeK
  • REKLAMA
  • #6 1503523
    baks
    Poziom 21  
    Ok więc co mogę zrobić żeby podciągnąć napięcie na lini SDA bo to jak mniemam jest cały problem bo mój interfejs obciąza tą linię?
  • #7 1503689
    SlaweK
    Poziom 43  
    Jak przeciągniesz to uszkodzisz porty wejściowe w układach na szynie a jest ona delikatnie zaprojektowana w tym radiu.

SławeK
  • #8 1503732
    baks
    Poziom 21  
    Sławku dlategoż właśnie pytam. Jeżeli moja wiedza byłaby wystarczająca i miałbym jakiś pomysł to nie zawracałbym głowy ale nie wiem co zrobić. Nie lubię robić takich rzeczy metodą prób i błędów bo jeżeli mam coś popsuć to wole tego nie dotykać dlatego pytam ludzi, którzy robili takie rzeczy i nie irytuj się jak czasami ktoś zadaje pytania, na które odpowiedzi są dla ciebie oczywiste. Jak jeszcze mogę pozawracać głowę to załączam PDF-a na podstawie, którego zbudowałem interfejs. Doszedłem do tego, że odpięcie od pin 2 układu 74LS05 lini prowadzącej do pin 10 LPT. Przestaje obciążać linie ale niestety o odczycie już EE już wtedy nie ma mowy. Zgóry wielkie dzieki
  • #9 1503875
    SlaweK
    Poziom 43  
    Zaczynasz dobrze kombinować. A dlaczego by tego obwodu nie zbuforować bramką, bramkami lub chociaż tranzystorem ?

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu braku reakcji radia Gamma 3 Philips (356 035186D) na wprowadzane kody za pomocą interfejsu opartego na układzie 74LS05 i pamięci 24C04, sterowanego programem pod Windows. Pomimo poprawnego odczytu i zapisu pamięci EEPROM, program nie zatrzymuje się na żadnym kodzie z zakresu 0000-9999. Przyczyną problemu okazało się podłączenie do niewłaściwej pamięci EEPROM. Po poprawnym podłączeniu pojawił się problem przeciążenia magistrali I2C, co skutkowało brakiem sygnału na wyświetlaczu. Dyskusja wskazuje, że interfejs zbudowany na 74LS05 obciąża linię SDA magistrali I2C, co jest niekorzystne dla delikatnej konstrukcji radia. Zalecane jest zastosowanie buforowania sygnału za pomocą bramek logicznych lub tranzystorów, zamiast bezpośredniego podciągania linii SDA, aby uniknąć uszkodzenia portów wejściowych układów. Poruszono także kwestię wyboru odpowiedniego interfejsu i oprogramowania, sugerując samodzielne opracowanie lepszego rozwiązania zamiast oczekiwania na gotowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA