logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować problem spadku mocy/napięcia? Stabilizowanie zasilania 5V.

warezxp 21 Lut 2015 21:23 1020 10
REKLAMA
  • #1 14463080
    warezxp
    Poziom 10  
    Mam problem otóż zbudowałem małego robocika i mam problem z zasilaniem. Otóż zasilany jest on z akumulatora żelowego 6V i tutaj pojawia się problem otóż silniczki podpięte są bezpośrednio przez mostek H do akumulatora, a wszytko inne podpięte jest do akumulatora za stabilizatorem na 5V (LM). Problem jest tego typu że kiedy sterownik uruchamia silniczek jest problem mocy/napięcia, np. przygasa mi wyświetlacz (bierze on zasilanie z LM'a).

Pomyślałem że jakieś duże kondensatory zniwelują spadki mocy przy uruchamianiu silniczków, dałem więc po 10V 3300uF przed i za LM'em, ale nie pomogło. Jaki kondensator/y powinny być zastosowane, lub jak zniwelować te obciążenie ?
  • REKLAMA
  • #2 14463137
    adam_es
    Poziom 30  
    Ocena: 185
    Rozwiązania:
    1. Zasilanie logiki przez diodę Shottky'ego. Za nią, a przed przed stabilizatorem znaczna pojemność (3-5mF). Podświetlenie LCD - bezpośrednio z akumulatora przez odpowiedni rezystor.
    2. Zasilanie logiki przez przetwornicę 5VDC/5VDC, na przykład: Link. Niestety droga.
  • Pomocny post
    #3 14463154
    perch
    Poziom 27  
    Ocena: 259
    To 6V jest za niskie dla zwykłego LM7805 potrzebuje o ok. 2,5V wyższego niż to co ma na wyjściu. Kondensatory raczej nic nie pomogą.
    Szukaj jakiegoś stabilizatora Low Dropout Regulator.
  • REKLAMA
  • #4 14463274
    warezxp
    Poziom 10  
    OK, rozumiem, poszukam czegoś innego zamiast obecnego LM'a
  • #5 14464461
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4254
    To trzeba by tak: od akumulatora dioda Schottky (żeby był mały spadek napięcia), potem kondensator do masy, i za nim stabilizator ultra-low-drop. Ale na początek może spróbować tylko stabilizatora ultra-low-drop, może napięcie akumulatora przy obciążeniu nie "siada" aż tak, żeby kondensator i dioda były potrzebne?
  • REKLAMA
  • #7 14469025
    warezxp
    Poziom 10  
    Myślę że nowy stabilizator załatwi sprawę, wczoraj już zamówiłem, także jak przyjdzie dam znać. Co do problem to na akumulatorze nie ma dużego spadku napięcia, ale za LM'em, jest kosmiczny spadek napięcia, użyłem jakiegoś starego układu który miałem pod ręka nawet nie oryginalny LM.

Akumulator w chwili pracy ok. 6.32V po odpaleniu silnika spada do 6.24V.
    Za LM'em jest 4,85V po odpaleniu silnika spada 3,3V.

Za LM jest logika, która pracuje na max 5.5V, kamerka 5V, LCD 5V, PEN 5V.
  • REKLAMA
  • #8 14470675
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    To zostaje ci tylko stabilizator LDO-5V,choć jeśli logika pracowałaby na 3,3V to miałbyś dużą rezerwę przy rozładowaniu akumulatora
  • #10 14472528
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    warezxp napisał:
    Za LM jest logika, która pracuje na max 5.5V, kamerka 5V, LCD 5V, PEN 5V
    Podaj ile w sumie prądu pobiera to wszystko bo S10V4F5 daje 400mA/max
  • #11 14474452
    warezxp
    Poziom 10  
    Trudno powiedzieć ile prądu pobiera(nie mierzyłem), ale UPC2405AHF(NEC) załatwił sprawę. Podziękowania dla wszystkich w szczególności @perch oraz @dondu za rzeczową pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował robota zasilanego akumulatorem żelowym 6V, napotykając problemy z spadkiem napięcia przy uruchamianiu silników, co wpływa na działanie wyświetlacza. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie diody Schottky'ego oraz stabilizatora LDO (Low Dropout Regulator) zamiast standardowego LM7805, który wymaga wyższego napięcia wejściowego. Użytkownik rozważał również użycie kondensatorów, jednak ich efektywność była ograniczona. Ostatecznie, po przetestowaniu różnych opcji, zastosowanie stabilizatora UPC2405AHF (NEC) rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA