Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Passat B6 - nie działa zamek klapy sedan

sofix75 22 Feb 2015 21:16 8697 7
  • #1
    sofix75
    Level 10  
    Witam, wszystkich pasjonatów i znawców tematów dot. elektryki w pojazdach Problem dotyczy Passat b6 sedan 1,9 tdi z 2005 r-

    Bardzo proszę o wszelkie informacje na temat zasilania/ sterownia zamkiem w klapie bagażnika w sedanie. Zaczęło się od tego że przestało działać otwieranie z palca ( przez znaczek VW) bagażnika, dobrałem się do wiązki w klapie i oczywiście była uszkodzona, połączyłem wszystko co trzeba i oczywiście zniknęło mi przeciwmgielne, znowu wszystko rozebrałem i jakoś udało mi się je przywrócić - można powiedzieć że na czuja,ale jak już nałożyłem taśmę izolacyjną to okazało się że siadło otwieranie bagażnika. Nie otwiera pilotem, przyciskiem w klapie, ani w drzwiach - jednym słowem pozostaje tylko nurkowanie do bagażnika od wewnątrz auta- tak jakby padło sterowanie , albo zasilanie, zauważyłem też że lampka bagażnika przy otwartej klapie nie gaśnie, dotychczas po około 2 minutach gasła
    Odpinałem kostki te które są zamontowane na nadkolu , przeglądałem kable , podłączałem miernik, i po tym wszystkim siadło sterowanie zamkiem, bezpieczniki niby przejrzałem po lewej i prawej stronie kokpitu oraz koło akumulatora.

    Proszę o sugestie- czy spaliłem jakiś bezpiecznik ? jeżeli tak to gdzie szukać ? czy to możliwe aby coś się rozkodowało? raczej nie na taka skalę . Może z tą wiązka ktoś by podpowiedział których kabli mam się trzymać patrząc na te kostki na nadkolu - jest brązowa, zielona i niebieska- może jednak nadal mam gdzieś usterkę na kablu.
  • #3
    sofix75
    Level 10  
    Tam gdzie mi się wydawały uszkodzone przeciąłem i skręciłem, później zaizolowałem, miernikiem coś mi nie wychodzi te obwody strasznie są ze sobą pomieszane - wsteczne, p.mgielne, też i podświetlenie bagażnika,myslisz łączenie na skrętkę może być przyczyną, przewody są czyste bez śniedzi tak więc raczej to nie to . Trochę mnie zastanawia to ,że nie gaśnie po czasie światło, wygląda to tak jakby nie było komunikacji do zamka i z zamka, dodam, że otwarcie klapy powoduje zapalenia się oświetlenia w bagażniku i gdy wcisnę zamek w otwartej klapie to ono gaśnie, nie gśnie tylko samoczynnie, może to kogoś naprowadzi
  • #5
    User removed account
    User removed account  
  • #6
    sofix75
    Level 10  
    Spoko, to nie zasilanie zapalniczki. Wiązka idzie lewą stroną stojąc za bagażnikiem i patrząc na wprost, to się poprawi jak już wszystko będzie ok, nie mogę zastosować"krokodylków" bo nie wyjmę wiązki z łącznika klapy z karoserią. Hm, spróbuję z krokodylkami, jeżeli tak twierdzicie że to wina skręcania kabli, ale podkreślam, że świecą się jak nówki
  • #7
    sofix75
    Level 10  
    :oops: hmm.... no cóż , całe szczęście że jest taki dział jak "początkujący" to mnie przynajmniej ratuje, bo powinienem popaść w depresję :P. Oczywiście problem polegał na połączeniu przewodów pod izolacją . Dziękuję bardzo za wskazówki i wydaje mi się , że skoro nigdzie nie natrafiłem na podobny problem, to raczej się nie zdarza innym , albo przynajmniej sami go diagnozują zamiast owijać przerwę taśma jak to ja zrobiłem :D ( ciągle się zastanawiam jak to się stało) , tak więc wątek można usunąć.
    Pozdrawiam serdecznie!