logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102 - Słaby sygnał i szum po wymianie kondensatorów, co zrobić?

Zibi187 17 Maj 2005 20:06 2662 7
REKLAMA
  • #1 1501548
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 61
    Przestoiłem wcześniej Radmora 5102. Chodził całkiem niele ale lewy kanał grał ciszej. Powymieniałem kondensatory w końcówkach i przedwzmacniazu. Nagle zacrał porządnie na obu kanałach. Po tych zabiegach tuner zaczął strasznie szumiec. Pomyślałem, że może trzeba go dostoic. Nie moggę ! sygnał jest za słaby i ledwo słyszalny. Co mogło się posypac, bo w radiówce jestem kiepski.
  • REKLAMA
  • #2 1502620
    Bartek_Wosik
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Może coś utrąciłeś bądź przestawiłeś przy okazji wymiany elementów wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #3 1503217
    sidewinder3
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Może po prostu nie podłączyłeś płytki tunera do masy :) Mi też sie raz tak zdarzyło. Albo ujawnił się jakiś zimny lut :(
    Powodzenia
  • #4 1504718
    Zibi187
    Poziom 24  
    Teraz mam tylko szum w obu kanałach. Wskaźnik sygnału się nie wychyla nawet jak złapię jakąś stację chociaż wcześniej wszystko było ok. Czy mogło coś walnąc na płytce z układem UL 1242 ? Tej ani innych od tunera poza stereodekoderem nie ruszałem.

Dodano po 1 [godziny] 25 [minuty]:

Słaby sygnał łapię ale nie mogę głowicy porządnie zestroic. Chociaż wcześniej wszystko chodziło bez zarzutu.
  • Pomocny post
    #5 1505114
    MICHAŁ
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Zibi187 trzeba ustalić,w której części odbiornika jest uszkodzenie.
    Czy jest to głowica,wzmacniacz pośredniej częstotliwości czy też stereodekoder.Piszesz,że jest szum tutaj pytanie czy jest to taki szum jak w momencie kiedy odbiornik nie jest dostrojony do stacji? Jeśli tak to moża sądzić,że jest to głowica.Jeśli nie dysponujesz żadnymi przyrządami typu miernik częstotliwości (do 100 MHz) wzmaniacz pośredniej częstotliwości możesz sprawdzić,przykładając do wejscia p.cz. kawałek przewodu jeśli wzmacniacz jest ok to będziesz mógł usłyszeć różne stacje z AM.Pozdrawim.
  • REKLAMA
  • #6 1505509
    Zibi187
    Poziom 24  
    Sprawdziłem. Po dotknięciu kołka K7 na płycie Pcz slychac wyraźnie stację radiową. Ale po zetknięciu z wejściem do pośredniej jest tylko charczenie. Nie mogę złapa dobrego odbioru np. Radia Zet czy RMF FM. jedyna, którą złapałem w dolnym zakresie to Radio BBC. A normalnie odbierało wszystkie stacje i to na zwykłym kablu.
  • REKLAMA
  • #7 1509835
    MICHAŁ
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Trudno mi jest to ocenic na odległość,musiłbym po prostu słyszeć ten odbiornik,ale z tego co piszesz wygląda,że głowica jest rozstrojona lub uszkodzona.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie kondensatorów w końcówkach i przedwzmacniaczu Radmora 5102 pojawił się silny szum na obu kanałach oraz bardzo słaby sygnał, uniemożliwiający prawidłowe dostrojenie głowicy. Wskazano możliwość uszkodzenia lub rozstrojenia głowicy, zwłaszcza że po dotknięciu elementu K7 na płycie pośredniej częstotliwości słychać wyraźnie stację, natomiast na wejściu do wzmacniacza pośredniej częstotliwości jest tylko charczenie i brak dobrego odbioru większości stacji. Sugerowano również sprawdzenie poprawności połączeń masy oraz obecności zimnych lutów. Pomiar napięć nie wykazał nieprawidłowości, co wskazuje na możliwe osłabienie wzmocnienia sygnału przez głowicę. Wskazano, że bez specjalistycznych przyrządów trudno jednoznacznie zdiagnozować usterkę, a w przypadku braku poprawy warto oddać odbiornik do serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA