logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zapłon Polini Electronic Ignition w skuterze? Brak iskry.

Platronic 04 Mar 2015 20:38 3006 5
  • #1 14500673
    Platronic
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam.
    Swego czasu zakupiłem do skutera zapłon Polini Electronic Ignition. Ostatnio chciałem go podłączyć lecz problem polega na tym, że ktoś wcześniej przerobił fabryczne kostki na wsuwki, zostawił tylko jedną fabryczną, która łączy iskrownik i impulsator z modułem zapłonowym i mam problem z podłączeniem. Próbowałem łączyć kable kolorami, oglądałem zdjęcia nowego zapłonu żeby dowiedzieć się jak wyglądały kostki i jak były spięte. Niestety mimo podłączenia prawidłowego (wg mnie) iskry na świecy nie ma. Zapłon ten posiada cewki oświetleniowe - sprawdzałem miernikiem, przy kopaniu kopnikiem na przewodach (pomarańczowy i biały - zasilanie, czarny (fabrycznie zakończony oczkiem) - masa) pokazuje się napięcie 12V -czyli ok. Z modułu zapłonowego wychodzą trzy przewody - żółty, brązowy, czerwono-czarny. W cewce zapłonowej są już tylko dwa przewody (również żółty i brązowy, z tym, ze brązowy na zdjęciach nowego zapłonu również ma oczko tak jak by była to masa). Mierzyłem napięcie podczas kopania kopnikiem na tych trzech przewodach, które wychodzą z modułu i miernik pokazywał wartości około 50V (już nie pamiętam na których ale sprawdzałem w różnych kombinacjach) więc impulsator jak i moduł zapłonowy również wydaje się być w porządku. Sądzę, że przewód czerwono-czarny służy do odcięcia zapłonu (gaszenia) ale nie jestem pewien. Niezależnie czy podłączam moduł z cewką kolorami czy wg moich domysłów i analiz zdjęć nowego zapłonu, iskra na świecy się nie pokazuje. Postanowiłem również sprawdzić rezystancję cewki WN (miernik pokazywał jakąś tam wartość, gdyby nie pokazał nic to uzwojenie uszkodzone - tak mi się wydaje, oraz czy wychodzi z niej jakiekolwiek napięcie i w tym celu włożyłem do fajki probówkę i kopałem kopnikiem. Podczas kopania probówka miga więc świadczy to o tym, że jakieś tam napięcie jest generowane ale widocznie chyba za małe żeby wytworzyć przeskok iskry (nie sprawdzałem na skórze bo się boję - wiem już z doświadczenia co to znaczy poczuć 20 kV). Pytanie brzmi czy jednak coś źle podłączam, któryś element jest uszkodzony czy może nie ma gdzieś dobrego połączenia z masą i przez to napięcie generowane przez cewkę WN jest zbyt słabe ? Nie mam już pomysłów co może być nie tak dlatego zwracam się z prośbą o pomoc do Was forumowicze, może ktoś już miał podobny przypadek u siebie na jakimś zapłonie albo wie co może być nie tak. Przepraszam jeśli całość opisałem zbyt chaotycznie. Załączam również zdjęcia nowego zapłonu znalezione w sieci, dla rozjaśnienia tematu.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć zapłon Polini Electronic Ignition w skuterze? Brak iskry. modu__.jpg (779.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć zapłon Polini Electronic Ignition w skuterze? Brak iskry. cewka.jpg (775.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć zapłon Polini Electronic Ignition w skuterze? Brak iskry. zap__on.jpg (726.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć zapłon Polini Electronic Ignition w skuterze? Brak iskry. stator.jpg (787.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 14502012
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2825
    Dużo pisania, mało rzeczowych informacji. :cry:
    Narysuj, nawet odręczny, schemat co z czym masz połączone. Potem możesz na nowo podać wyniki pomiarów zaznaczając na schemacie punkty pomiarowe.
    Czy w zestawie zakupowym (prądnica + moduł +cewka WN ) nie było schematu połączeń?
    Wygląda, że moduł zapłonowy jest w jednej obudowie z regulatorem napięcia ???
  • #3 14503189
    Platronic
    Poziom 13  
    Ten "zestaw zakupowy" jak to określiłeś kupiłem od kolegi i dostałem go "do garści", bez pudełka, instrukcji czy innych udogodnień.Sprzedał mi go ponieważ sam nie potrafił go również podłączyć i nie chciało mu się z tym bawić, a ja sądziłem,że to tylko kwestia prawidłowego podłączenia. Teraz już właściwie nie wiem co jest przyczyną braku iskry. Jeśli chodzi o regulator napięcia to w module go nie ma. Jedyny znany mi regulator napięcia w takich pojazdach jest podłączony do instalacji elektrycznej pojazdu. Jeśli chodzi o schemat to załączam pod spodem, zrobiony na szybko, proszę się nie śmiać ;) Na przewodach zaznaczonych fioletowymi kółkami mierzyłem napięcie i wartości wychodziło mniej więcej ok. do 50V. Przewód czarno-czerwony tak jak wspominałem wcześniej wg mnie służy do rozłączania zapłonu ale nie jestem pewien. Napięcie mierzyłem na tych trzech przewodach w różnych kombinacjach, bez podpiętej cewki WN (nie zawsze wychodziło to samo, ale nie przywiązywałem wagi do tego jakie napięcie przy jakiej kombinacji mi się pokazywało gdyż mierzyłem to raczej w celu sprawdzenia czy jest podawany jakiś impuls z modułu na cewkę WN). Wspomniałem również,że po włożeniu probówki w przewód WN i kopaniu kopnikiem probówka miga, czyli jakieś tam napięcie jest generowane przez cewkę WN ale wg mnie nie wystarcza do wytworzenia iskry.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć zapłon Polini Electronic Ignition w skuterze? Brak iskry. schemat_2.png (15.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 14505055
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2825
    Platronic napisał:
    Jeśli chodzi o schemat to załączam pod spodem, zrobiony na szybko, proszę się nie śmiać

Śmiać się nie ma z czego. Prędzej płakać.
    Nie sprawdziłeś rezystancji złączek kabli statora do masy i między sobą.
    Tym sposobem nie wiadomo jaki jest układ elektryczny statora.
    Szczególnie chodzi o masę, bez której iskry nie będzie.
    Platronic napisał:
    Napięcie mierzyłem na tych trzech przewodach w różnych kombinacjach, bez podpiętej cewki WN (nie zawsze wychodziło to samo, ale nie przywiązywałem wagi do tego jakie napięcie przy jakiej kombinacji mi się pokazywało gdyż mierzyłem to raczej w celu sprawdzenia czy jest podawany jakiś impuls z modułu na cewkę WN).

Pomiar bez sensu!. Pisałem o tym wielokrotnie. Mało tego, bez podłączonej cewki zapłonowej układ w ogóle nie działa. Kondensator modułu nie ma się jak naładować. Popatrz na jakikolwiek schemat modułu CDI.
    Sprawdzanie trzeba przeprowadzać w PEŁNYM układzie zapewniając możliwość przeskoku iskry. Możliwe, że przez takie bezsensowne próby któryś z elementów (np. moduł) został uszkodzony.
    Zrób pomiary rezystancji na wszystkich kablach statora. Do masy i między sobą. Impulsator wygląda na zupełnie niezależny od reszty cewek, ale i tak trzeba sprawdzić.
    Jak podasz rezystancje i uzupełnisz schemat to będzie można dalej myśleć.
  • #5 14506102
    Platronic
    Poziom 13  
    Nie jestem elektrykiem więc błędy się zdarzają, dopiero się uczę. Co do właściwych pomiarów to mógłbyś wyjaśnić mi gdzie dokładnie mam wpiąć się miernikiem żeby zmierzyć te rezystancje o których mówiłeś? Bo nie mogę sobie tego za bardzo wyobrazić.

Widzę, że odpowiedzi się nie doczekam..
  • #6 14608783
    Platronic
    Poziom 13  
    Z newsów: powodem problemów jest na 99% uszkodzony przez poprzedniego właściciela moduł CDI. Cewka jWN est sprawna bo podłączyłem ją do seryjnego zapłonu i silnik odpalił i pracował na niej prawidłowo. Wykluczam również iskrownik bo raczej wątpliwe że się uszkodził. Teraz nasuwa się pytanie jak sprawdzic taki moduł nie mając dostępu do nowego i jak go naprawić. Miałem zamiar wydłubać całą tą masę którą jest zalana płytka drukowana i sprawdzić czy któryś z elementów nie jest uszkodzony ale nie wiem czy cokolwiek to da.Nie posiadam schematu tego modułu a pewnie teraz przydał by się bardzo.
REKLAMA