logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Składam komputer nie wiem co robią kable zalman z3 plus

damian20097 04 Mar 2015 23:09 8382 6
REKLAMA
  • #1 14501381
    damian20097
    Poziom 2  
    Witam składam komputer i mam problem nie wiem do czego służą te kable obudowa zalman z3 plus

Składam komputer nie wiem co robią kable zalman z3 plus Składam komputer nie wiem co robią kable zalman z3 plus

Czy dobrze podpiąłem kable z front panelu do płyty głównej?

Czy przedni wiatrak miał być tak podpięty?

Przepraszam jeśli zły dział.
  • REKLAMA
  • #2 14501508
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 351
    ad1. To gniazda regulatora obrotów wentylatorów,
    ad2. Sprawdź w instrukcji dołączonej do płyty głównej,
    ad3. Może tak być podłączony.
  • REKLAMA
  • #3 14501534
    damian20097
    Poziom 2  
    Czyli te kable z pierwszego zdjęcia mam podpiąć do płyty czy zasilacza?
  • REKLAMA
  • #4 14501583
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8196
    Jeśli chcesz korzystać z prostego mechanizmu regulacji obrotów (guzik na przednim panelu obudowy) to do gniazd z pierwszego foto podłączasz wentylatory, zasilanie podpinasz przez Molex.

Ja z kolei posiadając Z3 nie podłączałem wcale tych gniazd, wentylatory podłączyłem bezpośrednio do płyty głównej i jej powierzyłem sterowanie wentylatorami i automatyczną regulację obrotów.

Obie metody będą działać, wybierz która Ci bardziej pasuje.
  • REKLAMA
  • #5 14501673
    damian20097
    Poziom 2  
    Dobra był jeden był jeden kabel to go podpiąłem przez Molex a te kable mam do siebie podpiąć z pierwszego zdjęcia?
  • #6 14502507
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8196
    Wszystko już zostało napisane, załączę dla Ciebie jeszcze zdjęcie z instrukcji:
    Górna połowa to wtyczki wychodzące z panelu obudowy. Większą (z lewej strony) podłączasz pod MOLEX z zasilacza. Do mniejszych z prawej strony podłączasz dowolne dwa wentylatory z obudowy (nie polecam sterowania tym mechanizmem wentylatora chłodzącego procesor).

Prościej nie potrafię tego wytłumaczyć.
  • #7 14502776
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6443
    Złącza żeńskie 3-pin z obudowy możesz podłączyć do płyty głównej (jako AUX FAN/CASE FAN i PWR FAN), żeby mieć podgląd w BIOS Setupie i oprogramowaniu typu HW Monitor na obroty wentylatorów podłączonych przez regulator do złącz męskich.

Chyba, że te żeńskie to są złącza od wentylatorów, to wtedy jak na rysunku powyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik składa komputer i ma wątpliwości dotyczące podłączenia kabli w obudowie Zalman Z3 Plus. W odpowiedziach wyjaśniono, że kable z pierwszego zdjęcia służą do podłączenia wentylatorów do regulatora obrotów, a zasilanie powinno być podłączone przez Molex. Istnieją dwie metody podłączenia wentylatorów: bezpośrednio do płyty głównej lub przez regulator. Użytkownik został również poinformowany, że złącza 3-pin mogą być podłączone do płyty głównej dla monitorowania obrotów wentylatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA