Ja tez teraz mam ten problem i postanowiłem załatwić sprawe zwykłym dzielnikiem rezystorowym. Pod wyjście z Avr'a podłączamy dzielnik napięcia, np dzielący na pół dwoma rezystorami 10k, i wtedy nie przekroczymy 3V. W drugą strone CC1000PP poprostu wystawi swoje 3,3 i powinno ono zostac odpowiednio zinterpretowane przez AVR'a bo łapie on jako stan "1" od 0,6 VCC, czyli 3V. Płytke juz zrobiłem, ale jeszcze nie testowałem. Jednak gdyby poziomy logiczne były problemem, to zawsze jeszcze o 0,5 V moge atmega8 zmniejszyć napięcie, bo będe je stabilizował ustawianym lm317. CC1000PP zasilany 3,3 łapie "1" od 2,3 V, poza ym ten dzielnik mozna zrobic 6,8k z 10k.
Pewnie takim połączeniem może być problem z wyciągnięciem kilku Mhz , ale 2 mnie napewno zadowolą, zawsze można jeszcze trochę zmniejszyć rezystory dzielnika, jednak trzeba uważać bo CC1000PP ma słabe porty, i jak je się za bardzo obciązy to napięcie przy "1" spadnie. Np w nocie kat. jest podane że przy CC1000 zasilanym 3V poziom dla "1" spada do 2,5 przy obciązeniu 2,5 mA. Duże częstotliwości przełaczania potrzebne są tylko do konfiguracji, bo transmisja to max 76,8 kHz, więc jeśli zwolnimy konfiguracje (która jest wykonywana tylko przy inicjalizacji, nie licząc przełączania między RX, a TX) to możemy dać duze rezystory dzielnika nie obciązając wyjść CC1000PP i dostając wysokie napięcia przy stanie "1".
Fajne te max'y300X ale kurcze drogie
Jak wytestuje, a zrobie to dzisiaj, to dam znać w tym wątku
P.S.
Nota katalogowa do CC1000PP jest tragiczna, połowy rzeczy w niej nie ma