logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie modułu CC1000PP z logiką 3V do AVR 5V - jak to zrobić?

jasques 18 Maj 2005 14:09 2313 11
REKLAMA
  • #1 1503636
    jasques
    Poziom 11  
    Witam,

skladam wlasnie uklad z zastosowaniem cc1000pp i stanolem przed problemem podlaczenia modulu z 3V logika do AVR'a dzialajacego na 5V. Chcialem zastosowac 74VHC245 ale one maja tylko jednokierunkowe buforowanie...
    Czy znajdzie sie ktos kto pomoze mi z podleczeniem tego razem?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1504126
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Problem polega na tym że są tam dwie linie dwukierunkowe, najprościej jest użyć niskonapięciowej wersji procesora sterującego, albo zjechać z napięciem na diodach zenera i rezystorach, poczytaj o sterowaniu wyświetlaczy z telefonu nokia, tam jest taki sam problem.

Jednak radziłbym użyć procesora na 3,3V
  • #4 1504482
    jasques
    Poziom 11  
    niestety megi na 3,3V juz mi sie skonczyly... A ze sa to w sumie tylko dwie linie to moze jednak da sie to jakos sensownie zrobic na zenerach...

Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:

czy ktos juz robil cos takiego, szukam na elektrodzie juz od 3 godzin i znalazlem uklady na diodach ale nie jestem pewny czy mozna w ten sposob zorbic obsluge lini dwukierunkowych??
  • #5 1504849
    McRancor
    Można, kwestia tylko żeby proc łapał jedynke na poziomie jedynki cc1000
  • REKLAMA
  • #6 1507494
    jasques
    Poziom 11  
    avr'y interpretuja jedynke chyba od 3V wiec raczej z tym nie bedzie problemu.
    Czy uklad diody i rezystora podciagajacego do 3,3V ( taki jak w yampp'ie dla wyswietalacza od nokii) da interfejs dwukierunkowy? Czy bedzie tylko obnizac napiecie z procesora?
  • #7 1507594
    McRancor
    Będzie tylko obniżać napięcie z procesora, ale przecież w drugą stronę nie trzeba go podwyższać
  • REKLAMA
  • #9 1531294
    lk85
    Poziom 2  
    żeby podłączyć moduł cc1000 na 3,3V do procesora np ATmega32 na 5V należy sygnały sterujące PDATA, PCLK, PALE, DIO i DCLK podłączyć przez rezystor ok 1,2kom. Dodatkowo po stronie cc1000 podłączyć diody Zenera na 3,3V anodą do masy a katoda do modułu.
    Na początku sprawdzić bez modułu cc1000 wystawiając na porty "1" czy na cc jest nie więcej niż 3,3V.
    Ten sposób jest prosty i sprawdzony.

Dodano po 4 [minuty]:

Jak ktoś nie kapuje jak to zrobić to mage wysłać schemacik na maila

Dodano po 3 [minuty]:

W jakiejś nocie katalogowej (nie pamiętam w jakiejktóra znajduje się na stronie producenta jest opis jak to podłączyć ALE tylko w jednym kierunku czyli z procesora na CC1000.
  • #10 1531777
    lbugiera
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Ja tez teraz mam ten problem i postanowiłem załatwić sprawe zwykłym dzielnikiem rezystorowym. Pod wyjście z Avr'a podłączamy dzielnik napięcia, np dzielący na pół dwoma rezystorami 10k, i wtedy nie przekroczymy 3V. W drugą strone CC1000PP poprostu wystawi swoje 3,3 i powinno ono zostac odpowiednio zinterpretowane przez AVR'a bo łapie on jako stan "1" od 0,6 VCC, czyli 3V. Płytke juz zrobiłem, ale jeszcze nie testowałem. Jednak gdyby poziomy logiczne były problemem, to zawsze jeszcze o 0,5 V moge atmega8 zmniejszyć napięcie, bo będe je stabilizował ustawianym lm317. CC1000PP zasilany 3,3 łapie "1" od 2,3 V, poza ym ten dzielnik mozna zrobic 6,8k z 10k.
    Pewnie takim połączeniem może być problem z wyciągnięciem kilku Mhz , ale 2 mnie napewno zadowolą, zawsze można jeszcze trochę zmniejszyć rezystory dzielnika, jednak trzeba uważać bo CC1000PP ma słabe porty, i jak je się za bardzo obciązy to napięcie przy "1" spadnie. Np w nocie kat. jest podane że przy CC1000 zasilanym 3V poziom dla "1" spada do 2,5 przy obciązeniu 2,5 mA. Duże częstotliwości przełaczania potrzebne są tylko do konfiguracji, bo transmisja to max 76,8 kHz, więc jeśli zwolnimy konfiguracje (która jest wykonywana tylko przy inicjalizacji, nie licząc przełączania między RX, a TX) to możemy dać duze rezystory dzielnika nie obciązając wyjść CC1000PP i dostając wysokie napięcia przy stanie "1".

Fajne te max'y300X ale kurcze drogie :(

Jak wytestuje, a zrobie to dzisiaj, to dam znać w tym wątku

P.S.
    Nota katalogowa do CC1000PP jest tragiczna, połowy rzeczy w niej nie ma :D
  • #11 1532083
    McRancor
    Co do noty CC1000 to jest tam wszystko, ale tak napisane że informacje trzeba strasznie wyrywać z niesamowicie skondensowanych zdań i faktycznie ciężko w niej tak na prawdę cokolwiek znaleźć. Z tym dzielnikiem to myśle że nie warto, rezystory wystarczą, ale bez wątpienia najlepiej zjechać z napięciem zasilania megi do czegoś w okolicach 3V
  • #12 1536537
    lbugiera
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    lbugiera napisał:
    Ja tez teraz mam ten problem i postanowiłem załatwić sprawe zwykłym dzielnikiem rezystorowym. Pod wyjście z Avr'a podłączamy dzielnik napięcia, np dzielący na pół dwoma rezystorami 10k, i wtedy nie przekroczymy 3V. W drugą strone CC1000PP po prostu wystawi swoje 3,3 i powinno ono zostac odpowiednio zinterpretowane przez AVR'a bo łapie on jako stan "1" od 0,6 VCC, czyli 3V. Płytke juz zrobiłem, ale jeszcze nie testowałem. Jednak gdyby poziomy logiczne były problemem, to zawsze jeszcze o 0,5 V moge atm .....

Układ zrobiłem na dzielnikach złożonych z rezystorów 2k i 3,3k dla lini pclk i pale oraz 2,7k i 5,1k dla lini pdata. Moge zapisywac i odczytywac rejestry z prędkością 1Mbs (bo napisałem na razie procedurki z ostroznością), ale na pewno da rade szybciej, przy tych dzielnikach, myśle że jeszcze o około 0,5-1 Mbit'a. Także pomysł się sprawdził.

Dodane :
    z tymi dzielnikami działa z prędkościa 2,2 Mbit'a (kwarc 11,0592 i 5 instrukcji na przesłanie bita) trudno lepiej napisac procedurke aby działało szybciej przy tym kwarcu. Do osiągnięcia są 4 instrukcje na bit ale trzeba mieć do tego caly port wolny, na czas przesyłania

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu podłączenia modułu CC1000PP z logiką 3,3V do mikrokontrolera AVR działającego na 5V, ze szczególnym uwzględnieniem dwukierunkowych linii sygnałowych. Proponowane rozwiązania obejmują użycie niskonapięciowego procesora 3,3V, zastosowanie diod Zenera i rezystorów do obniżenia napięcia sygnałów z 5V do 3,3V oraz dzielników rezystorowych (np. 10k/10k lub inne kombinacje) na liniach sterujących. Wskazano, że AVR interpretuje stan wysoki od około 3V, co pozwala na bezpośrednie odbieranie sygnałów z CC1000PP bez podnoszenia napięcia w drugą stronę. Zastosowanie układów buforujących jednokierunkowych, takich jak 74VHC245, jest niewystarczające ze względu na dwukierunkowość linii. Alternatywnie wspomniano o układach MAX300X jako rozwiązaniu dedykowanym do konwersji poziomów logicznych. Praktyczne testy potwierdziły skuteczność dzielników rezystorowych, umożliwiając transmisję danych z prędkością do około 2,2 Mbit/s. Zaleca się również sprawdzenie napięć na liniach przed podłączeniem modułu oraz ewentualne obniżenie napięcia zasilania AVR do około 3,3V dla lepszej kompatybilności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA