logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schematy wilgociomierzy elektronicznych do projektu akademickiego

gulson 17 Kwi 2002 16:07 6023 16
REKLAMA
  • #1 13045
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6011
    submit_by = daudi(_at_)wp.pl
    wpisano = Potrzebuje schematy wilgościomierzy elektronicznych, aby zaliczyć rok akademicki
    BARDZO WAZNE

daudi(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • #2 57861
    Karol Sokołowski
    Poziom 1  
    Napisz coś więcej do cego ma słurzyć powietrza gleby mam troche shematów ale niewiem co ci potrzebne :?:
  • #4 57963
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    pamiętam takie doświadczenie z fizyki - termometr jeden suchy - drugi z mokrą watką i różnica wskazań zależna od wilgotności powietrza - może rozwinięcie tego tematu ?

Popatrze - gdzieś miałem aplikacje jakiegoś gotowego czujnika wilgotności,tylko jak coś jest potrzebne to nigdy tego nie ma
  • REKLAMA
  • #5 59879
    Mathevp
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Najbardziej rozpowszechnioną metodą pomiaru wilgotności powietrza jest metoda z dwoma termometrami. jeden suchy i jeden mokry. Jednoczesny pomiar temperatury i znając różnicę temperatur z tabeli (lub wielomianu) można odczytać wilgotność względną powietrza. układ pomiarowy można samemu wymyśleć śą to dwa omomierze i ukąłd liczący (ptocek z wejściem analogowym). Czujniki polecam Pt100.

Jeśli bardzo chcesz to mogę podesłać ci skany Polskich norm i wytyczne Głównego Urzędu Miar dotyczące kalibracji i ogólnie pomiaru wilgotności.
    Niestety będzei to możliwe dopiero od 09.12.2002, ponieważ wyjeżdzam do Gliwic.

pozdr.
    Mathev
  • #6 83339
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    pomysł z dwoma termometrami chyba nie jest praktyczny.
    ostanio siedziałem u kumpla, przedemną leżał jakis flak z magnetowidu i zauwarzyłem takie małe coś. kawałek laminatu (5mm na 5mm) wygladało to jak stare polskie fotorezystory, a on mi na to że to czujnik wilgotnosci.
    no i rzeczewiscie jak na niego pochuchałem to sie nieco rezystancja zmieniła (nominalna ok 1k- przy chuchaniu wzrosła o kilka procent). Ten też znajomy powiedział mi ze wiele magnetowidów je ma i jak jest za wilgotno to sie albo nie właczą,albo nie zaczna czytać kasety. proponuje zweryfikować ta wiadomosć u "Chłopaków" z działu co sie magnetowidami i takimi tam trudią- napewno będą wiedzeili o co chodzi i jak sprawa wygląda...

można by cos takiego seryjnie w majtki montować... :lol:
  • REKLAMA
  • #7 83485
    Mathevp
    Poziom 19  
    Do <bolek>
    Możliwe że jest niepraktyczny ale 95 % wilgotnościomierzy używanych w automatyce przemysłowej działa na tej zasadzie. Kalibrację tego typu czyjników też wykonuje się za pomocą dwóch temrmometrów.
    Ponadto jest to metoda najtańsza.

Pozdr,
    Mathev
  • #8 83616
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    wiesz, chodzi mi o to że jeden z termomertów musi byc cały czas "wilgotny" jestem ciekaw jak to jest realizowane w takich ukąłdach automatyki- bo przecierz nik termometry nie "podlewa"? :roll:
  • REKLAMA
  • #10 85163
    Mathevp
    Poziom 19  
    Do <bolek>
    Widzisz i właśnioe na tym polega cały pic z czujnikami wilgotnośći. Kazda firma robi to inaczej. Można przyjąć że jeden z czujników temperatury jest zanużony w specjalnym żelu.

Pozdr.

Mathev
    [/u]
  • #13 622254
    tommyy
    Poziom 2  
    Witam!

Mam podobny problem jak kolega gulson.

Potrzebuję schematów czujników do pomiaru wilgotności gleby. Projektuję system do podlewania trawnika.

Z góry dzięki za wszelką pomoc.
  • #14 622428
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    w profesjonalnym mierniku wilgotności z jakim miałem do czynienia jest zastosowany czujnik w postaci aluminiowego (albo z podobnego materiału)podwójnego grzebienia. Wilgotnośc jest mierzona poprzez pomiar zmiany rezystancji i pojemności grzebienia.
  • #15 623316
    tommyy
    Poziom 2  
    Może jakiś schemat układu?? Please...
  • #16 714993
    Kelas
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam!

Chcialbym odkopac juz troche zestarzaly temat.
    Rownierz interesuje mnie powyzszy temat a glownie mierzenie pH gleby.
    Gdzie mozna dostac takie czujniki, jakiego najczesciej sa typu? Cyfrowe, analogowe?

Interesuja mnie takze czujniki wilgotnosci gleby.
  • #17 719051
    adje
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Propuję skorzystać z linku, bo może to pomoże.w rozwiązaniu problemu.
    MIernik ten ma szerszy pomiar i jest bardziej uniwersalny, bo jest to cyfrowy miernik poziomu ph (stopnia kwasowości) gleby, wilgotności i ilości światła.
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27599705

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematów wilgociomierzy elektronicznych, głównie do zastosowań akademickich i pomiaru wilgotności powietrza oraz gleby. Najczęściej omawianą metodą pomiaru wilgotności powietrza jest metoda psychrometryczna z dwoma termometrami – suchym i mokrym – gdzie różnica temperatur pozwala określić wilgotność względną. W automatyce przemysłowej ta metoda jest powszechna i kalibrowana za pomocą norm i wytycznych Głównego Urzędu Miar. W praktyce realizacja termometru mokrego może polegać na zanurzeniu czujnika temperatury w specjalnym żelu. Alternatywnie, do pomiaru wilgotności gleby stosuje się czujniki rezystancyjne i pojemnościowe, często w formie aluminiowych lub metalowych grzebieni, których rezystancja zmienia się pod wpływem wilgotności. W magnetowidach wykorzystywane są małe czujniki wilgotności oparte na zmianie rezystancji fotorezystoropodobnych elementów. Wskazano również na dostępność gotowych cyfrowych czujników wilgotności, np. oferowanych przez firmę Sensirion. Poruszono także temat mierników wielofunkcyjnych do pomiaru pH, wilgotności i światła gleby, dostępnych na rynku jako urządzenia cyfrowe. Wskazano linki do materiałów i norm oraz przykłady praktycznych rozwiązań i schematów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA