Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Efektywne chłodzenie cieczy

TheAlligator 31 Mar 2015 20:08 3222 15
    TheAlligator
    Level 2  
    Witam wszystkich, to mój pierwszy temat na forum. Nie byłem pewien gdzie go umieścić i skończyło się na tym dziale.

Szukam sposobu na szybkie schłodzenie około 30 litrów wywaru ziołowego (nie takiego o jakim myślicie ;)) o temperaturze 90-100 stopni. Znajomy i internet podpowiedzieli mi, że można do tego użyć chłodnicy zanurzeniowej:

Efektywne chłodzenie cieczy

przez którą przepływać będzie zimna woda z kranu. Tu niestety pojawiają się problemy, bo warunki, w których pracuję nie pozwalają mi na doprowadzenie i odpływ bieżącej zimnej wody.

Ostatnio wpadłem na pomysł, że może by się dało do tego wykorzystać chłodnice podobne do tych stosowanych przy chłodzeniu wodnym w komputerach PC. Zalałbym taką chłodnicę (zanurzeniową) odpowiednim płynem i do chłodzenia tego płynu używałbym np.: EK Water Blocks CoolStream PE 360 wyposażonego w 3 wentylatory. Czy tym sposobem jest szansa uzyskać temperaturę na poziomie 20-30 stopni?
    CommonRail
    Level 27  
    Chłodzenie R134A. Jakie masz tam zasilanie?
    nuszek
    Level 29  
    Trzeba zakupić agregat wody lodowej.
    TheAlligator
    Level 2  
    CommonRail wrote:
    Chłodzenie R134A. Jakie masz tam zasilanie?

Rozumiem, że do tego jest potrzebne to, o czym mówi nuszek – agregat wody lodowej? Normalne gniazdka 230V.

nuszek wrote:
    Trzeba zakupić agregat wody lodowej.

Występuje to w mniejszych rozmiarach? Google pokazuje jakieś przemysłowe kolosy. Strach sprawdzać cenę.
    CommonRail
    Level 27  
    TheAlligator wrote:
    Rozumiem, że do tego jest potrzebne to, o czym mówi nuszek – agregat wody lodowej? Normalne gniazdka 230V.

Nie. CHłodzenie jak w lodówce. Agregat spręża R134a, a ten rozprężając się odbiera ciepło z otoczenia. Coś jak chłodzenie freonPC.
    Anonymous
    Anonymous  
    TheAlligator
    Level 2  
    CommonRail wrote:
    Nie. CHłodzenie jak w lodówce. Agregat spręża R134a, a ten rozprężając się odbiera ciepło z otoczenia. Coś jak chłodzenie freonPC.

Czyli najważniejszą rzeczą, której potrzebuje to sprężarka do tego odpowiedniej długości i kształcie rurki służące za skraplacz i parownik?

c4r0 wrote:
    Uważałbym z tą miedzią.

Dlaczego? Są też dostępne wersje „srebrne”.

dr rocket wrote:
    Najpierw byście zapytali jaka ilość do schłodzenia, w jakim czasie i do jakiej temperatury zamiast wróżby snuć...

Prawie wszystko jest w pierwszym poście. Około 30 litrów schłodzone do około 20 stopni. Jeśli chodzi o czas to wiadomo, że im szybciej tym lepiej. Wynik 15-20 minut byłby zadowalający.
    c4r0
    Level 36  
    Piszesz że to wywar ziołowy, więc domyślam się że do picia. Miedź lubi reagować i dlatego bym uważał. Nie znam szczegółów ale wiem że jak się skaleczysz miedzią to rana dłużej i gorzej się goi - przynajmniej takie mam doświadczenia. Wersja "srebrna" - to zależy co to za metal, nie chodzi o kolor ;) Najlepsza pod tym względem chyba byłaby rurka z nierdzewki.
    Anonymous
    Anonymous  
    nuszek
    Level 29  
    Wpisz w allegro agregat wody lodowej, jest tego pełno.
    Moce od 2 kW do 400 kW, ceny różne. 2 kW ok 1,5 tysiaka.
    CommonRail
    Level 27  
    Pytanie, czy schładzanie jest naprawde konieczne.
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Były takie schładzalniki do mleka, które wstawiało się w naczynie( np. kana). Agregat + na elastycznych przewodach parownik z mieszadłem(żeby nie zamarzało). Popytaj chłodniarzy w okolicy, może mają jakąś sprawną używkę.

O czymś takim myślę:

http://sprzedajemy.pl/chlodziarka-schladzalnik-do-mleka,18054007
    TheAlligator
    Level 2  
    Wybaczcie ale nie mogłem wcześniej odpisać.

c4r0 wrote:
    Piszesz że to wywar ziołowy, więc domyślam się że do picia. Miedź lubi reagować i dlatego bym uważał. Nie znam szczegółów ale wiem że jak się skaleczysz miedzią to rana dłużej i gorzej się goi - przynajmniej takie mam doświadczenia. Wersja "srebrna" - to zależy co to za metal, nie chodzi o kolor ;) Najlepsza pod tym względem chyba byłaby rurka z nierdzewki.

Tak wywar do picia. Co do miedzi dobrze wiedzieć. Właśnie nie wiem, jaki to typ metalu, dlatego napisałem "srebrna" ;-)

dr rocket wrote:
    Jednak gorsza pod względem przewodności cieplnej.
    Zjazd ze 100°C do 20°C przy 30 litrach wody w 15 minut to potrzeba na 12kW wymiany ciepła. Zestawy z PC odpadają.

Szkoda. Tego się właśnie obawiałem.

CommonRail wrote:
    Pytanie, czy schładzanie jest naprawde konieczne.

Tak. Bez chłodzenia muszę zostawiać wszystko na całą noc, co jest niestety dużym marnowaniem czasu lub dźwigać wszystko na 4 piętro i chłodzić w zimnej wodzie w wannie (dosyć długo to trwa, ekonomia też nie jest najlepsza).

nuszek wrote:
    Wpisz w allegro agregat wody lodowej, jest tego pełno.
    Moce od 2 kW do 400 kW, ceny różne. 2 kW ok 1,5 tysiaka.

arturavs wrote:
    Były takie schładzalniki do mleka, które wstawiało się w naczynie( np. kana). Agregat + na elastycznych przewodach parownik z mieszadłem(żeby nie zamarzało). Popytaj chłodniarzy w okolicy, może mają jakąś sprawną używkę.

O czymś takim myślę:

http://sprzedajemy.pl/chlodziarka-schladzalnik-do-mleka,18054007

Dzięki za propozycje. Widzę, że nie będzie to takie łatwe jak na początku myślałem. Byłem przekonany, że urządzenie do schłodzenia "wiaderka wody" będzie zajmowało trochę mniej miejsca.
    c4r0
    Level 36  
    A jakie masz możliwości z infrastrukturą? Może jakiś prosty pomysł z innej beczki, np. kup 10 metrów jakiegoś wężyka i go zakop w ziemi jak masz dostęp. Jak przepompujesz przez niego swoją magiczną ciecz to powinna być zimna.

Czuję się trochę oderwany od rzeczywistości jak myślę o tym całym projekcie, bo nie za wiele podałeś danych:
    - jaki masz przerób z tym wywarem, ile go robisz i jak długo to będzie trwać?
    - czy chłodzenie ma być non-stop, czy robisz partiami?
    - dlaczego to ma być szybkie chłodzenie, i co to znaczy szybkie?

Jeśli nie masz tego dużo to nie powinno być problemem raz na jakiś czas wejść na 4 piętro z wiadrem wywaru i schłodzić go w wannie. A jeśli masz go tak dużo że to odpada, to powinno się chyba opłacić postawić drugą wannę czy inny duży zbiornik na piętrze, na którym to robisz. Dużo takich sprzeczności powstaje jak o tym myślę.
    Tommy82
    Level 41  
    Problem wydaje się zbliżony do problemu chłodzenia brzeczki piwnej,
    w tym kierunku możesz googlować.
    Analogiczny problem występuje przy destylacji bimbru w warunkach polowych to też kierunek do googlowania.

Możesz zamrozić wodę w balonach i wykorzystać lód do chłodzenia wody w obiegu chłodnicy.