logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie quadem joystickiem i ładowanie akumulatorów w trakcie jazdy

ingur55 02 Kwi 2015 18:49 2385 35
Najlepsze odpowiedzi

Czy można sterować quadem lub wózkiem elektrycznym joystickiem oraz doładowywać akumulatory w trakcie jazdy za pomocą prądnicy/generatora?

Sterowanie napędem joystickiem jest jak najbardziej możliwe, a przy silniku spalinowym można to zrobić przez serwo na przepustnicy, natomiast przy napędzie elektrycznym joystickowe sterowanie silnikami jest dość proste [#14583563][#14584220] Doładowywanie akumulatorów prądnicą napędzaną przez ten sam silnik elektryczny nie ma sensu, bo silnik, prądnica i okablowanie mają straty poniżej 100% sprawności, więc do akumulatora wróci mniej energii niż z niego pobrano [#14583654][#14583994][#14583682] W praktyce taki układ zwiększyłby opory toczenia i skrócił zasięg zamiast go wydłużyć [#14583563] Jeśli celem jest większy zasięg, sensowniejsze są większe akumulatory, odzysk energii przy hamowaniu/zjazdach albo osobne źródło napędu, np. mały silnik spalinowy z alternatorem [#14583685][#14584409][#14591427]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 14583532
    ingur55
    Poziom 9  
    Witam. Z góry przepraszam jeśli nie ten dział i proszę o przeniesienie lub coś.

Jestem osoba niepełnoprawna i zawsze marzył mi się motor quad ponieważ w wózku elektrycznym ogranicza mnie bateria i prędkość. Moje pytanie brzmi następująca
    1. Zna ktoś sposób na sterowanie np. quadem za pomocą joysticka lub coś podobnego
    2. Czy w wózku elektrycznym w którym są zastosowane silniki tego typu : SILNIK WÓZKA Z PRZEKŁADNIĄ . jest możliwość zamontowania prądnicy lub coś co w trakcie jazdy lądowało by akumulatory?
  • #2 14583563
    xdiax
    Poziom 22  
    Ocena: 212
    Ad1. A ma kolega jakieś doświadczenie z elektroniką, mechaniką ? Sterowanie silnikiami elektrycznymi za pomocą joysticków jest dość proste.
    Ad2. Niby możliwość jest, pytanie, czy miałoby to sens :D Prądnica wprowadza dodatkowe opory toczenia, może się okazać, że ten "zaoszczędzony" prąd idzie tak naprawdę w pokonywanie ich. Nie mówiąc o tym, że sam generator ma jakąś sprawność.
  • #3 14583581
    ingur55
    Poziom 9  
    Jestem strasznie zielony w tym temacie:( po prostu chciałem wymienić wózek na coś innego i znalazłem dosłownie cudo otto bock superfour ale cena tego przekracza moje możliwości... i pomyślałem sobie nad quadem z sterowaniem na joystick.Mógł byś rozwinąć temat najprościej jak się da??

Jest jeszcze 2 opcja zrobić coś od podstaw np .Zrobić ramę zamontować jakiś silnik i do tego sterowanie na joystick ale to już by był duży projekt a jak by to powiedzieć sam się za niego nie zabiorę bo mam małą wiedzę na temat silników elektroniki :) jedynie mógł bym się zając wizualizacja i rama

Dodano po 1 [minuty]:

A odnośnie prądnicy hmm gdyby np zamontować lepsze silniki?? większe obroty itp ??
  • #4 14583603
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6391
    A masz władze w dłoni czy ręce i możesz przekręcać manetką?
  • #5 14583615
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    ingur55 napisał:
    A odnośnie prądnicy hmm gdyby np zamontować lepsze silniki?? większe obroty itp ??

Chcesz zainstalować silnik spalinowy, który przez prądnicę doładuje akumulatory wózka czy elektryczny silnik wózka ma napędzać prądnicę doładowującą akumulatory - to drugie rozwiązanie jest typu "perpetuum mobile" - nie pomoże lecz zaszkodzi :)
  • #6 14583617
    ingur55
    Poziom 9  
    Własnie nie:( jedyna opcja to pad czy joystick

Dodano po 2 [minuty]:

silnik elektryczny zasilany akumulatorami żelowymi :D tzn czemu zaszkodzi??
  • #7 14583637
    xdiax
    Poziom 22  
    No to w takim razie może silnik spalinowy ? Z tego, co widzę, otto bock superfour jest wózkiem bardziej off-roadowym :D Wtedy tankowanie byłoby dużo krótsze od ładowania akumulatorów oraz moc większa. Chyba, że ma być to wózek do poruszania się po domu/mieście.
  • #8 14583654
    vodiczka
    Poziom 43  
    ingur55 napisał:
    silnik elektyczny zasilany akumulatorami zelowymi tzn czemu zaszkodzi??

Pobierasz z akumulatora prąd aby kręcił się silnik elektryczny - silnik kręci prądnicą - prądnica oddaje prąd do akumulatora.
    Zarówno silnik jak i prądnica mają sprawność mniejszą od 100%, dochodzą straty na oporze przewodów.
    Krótko - więcej prądu pobierzesz niż wróci do akumulatora, prądnica nie kręci się "przy okazji ruchu wózka" :cry:
  • #9 14583661
    ingur55
    Poziom 9  
    Otto bock superfour jest hybrydą, a to już chyba wyższe ceny. Chciałbym coś co rozwiązałoby problem braku energii, myślałem nad prądnicą która ładowałaby akumulatory a prędkość mógłbym rozwiązać zmianą silników na inne z wyższymi obrotami?? Tylko jakie musiałyby być obroty, by ładować akumulatory 12V razy 2? 75 Ah?
  • #10 14583671
    vodiczka
    Poziom 43  
    ingur55 napisał:
    myślałem nad prądnica która lądowała by akumulatory

Co ma napędzać prądnicę?
  • #11 14583682
    nasty_photon
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    ingur55 napisał:
    hmm otto bock superfour jest hybryda a to juz chyba wyższe ceny . a chciałbym coś co rozwiązało by problem braku Energi myślałem nad prądnica która lądowała by akumulatory a prędkość mogl bym rozwiązać zmiana silników na inne z wyższymi obrotami?? Tylko jakie musiały by byc obroty by lądować akumulatory 12v razy 2? 75anh?

Już raz zostało to napisane. Montowanie prądnicy ładującej akumulatory w pojeździe napędzanym silnikami elektrycznymi z akumulatorów nie zadziała.
  • #12 14583685
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  
    Ocena: 563
    Silnik elektryczny i pradnica to zły pomysł. Lepiej użyć silnika elektrycznego który będzie produkował energię podczas jazdy z górki czy hamowania plus zastosowanie ogniwa słonecznego. Można wiele ale ogranicza fundusz którego nie znamy. Mam projekt jednej zabawki z silnikiem elektrycznym lecz ogranicza mnie czas i pieniądze. Pradnica będzie akceptowana w przypadku silnika spalinowego.
  • #13 14583759
    ingur55
    Poziom 9  
    A mógł by ktoś wytłumaczyć dla czego nie zadziała??
  • #14 14583994
    xdiax
    Poziom 22  
    To już tłumaczył kolega vodiczka.
    vodiczka napisał:
    Zarówno silnik jak i prądnica mają sprawność mniejszą od 100%, dochodzą straty na oporze przewodów.

Czyli gdy załóżmy silnik pobiera 100W z silnika to, zakładając, że silnik ma sprawność 60%, 60W pójdzie w ruch, natomiast 40 w ciepło i pokonywanie oporów toczenia. I tutaj prądnica, która też ma sprawność ok. 60%. Więc z 60W, które nią zakręciło, na wyjściu dostaniemy tylko 36W, 24W też pójdą w ciepło, elektromagnetyzm itd. Pomijając straty na samych przewodach, z naszych 100W, tylko 36W wróci z powrotem do akumulatorów ..
  • #15 14584064
    ingur55
    Poziom 9  
    xdiax napisał:
    Ad1. A ma kolega jakieś doświadczenie z elektroniką, mechaniką ? Sterowanie silnikiami elektrycznymi za pomocą joysticków jest dość proste.
    Ad2. Niby możliwość jest, pytanie, czy miałoby to sens :D Prądnica wprowadza dodatkowe opory toczenia, może się okazać, że ten "zaoszczędzony" prąd idzie tak naprawdę w pokonywanie ich. Nie mówiąc o tym, że sam generator ma jakąś sprawność.

To ostatnie pytanie.Czy jest sposób Sterowanie silnikami spalinowymi za pomocą joysticka??
  • #16 14584220
    xdiax
    Poziom 22  
    Tak. Sterowanie serwem na przepustnicy.
  • #17 14584230
    Poziom 43  
    ingur55 napisał:
    Sterowanie silnikami spalinowymi za pomocą joysticka??

Jedyny sensowny sposób to silnik 4 suw 110ccm i alternator zależny od napięcia wózka 12-24v.
    Sprawność się tu nie liczy, liczy się sterowanie które jest niezwykle skomplikowane a zarazem niezawodne w tym przypadku.
  • #18 14584308
    ingur55
    Poziom 9  
    Mógł byś poszerzyć to co powiedziałeś?
  • #19 14584313
    Poziom 43  
    Z tyłu wózka jest dużo miejsca można doczepić silnik z alternatorem.
  • #20 14584318
    ingur55
    Poziom 9  
    A sterowanie od wózka działało by nadal?
  • #21 14584409
    Poziom 43  
    Tak działałoby wszystko jak na akumulatorach .

Tylko tak myśle że można by agregat prądotwórczy 500W 12V taki zintegrowany podczepić i to samo by robił i jeszcze bardziej kompaktowo i bezpiecznie.
  • #22 14584410
    xdiax
    Poziom 22  
    Podobnie to działa w lokomotywach spalinowych. Silnik diesela tak naprawdę napędza ogromny alternator o mocy 300000kW, z którego prąd idzie do 6 silników w wózkach podwozia.

Dodano po 20 [minuty]:

Tak teraz pomyślałem, że zamiast robić coś od zera, to można by 'stuningować' wózek który ma kolega aktualnie. Lepszy silnik, większe akumulatory (albo te, które są teraz + dodatkowy mały agregat). Być może większe koła i inny system sterowania .. Wszystko zależy od budżetu oraz modelu wózka.
  • #23 14584528
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  
    Wyobrażasz sobie taki typowy elektryczny wózek inwalidzki, który zanim ruszy z miejsca to zerwie przyczepność? Na pierwszym zakręcie zanim włączy się ESP to wózek leży na boku. Potrzebna konstrukcja zrobiona od zera. Kwestie zasilania trzeba rozważyć na początku aby wiedzieć jak zbudować podwozie. Sterowanie to kwestia ogarniętego człowieka, który je wykona. Wtedy w razie krytycznej sytuacji np chwilowego bezwladu system się wyłącza i hamuje wózek lub też kumpel z podwórka obok przejmuje sterowanie swoim tabletem. Jak dla mnie ten temat to spóźnione prima aprilis.
  • #24 14585362
    ingur55
    Poziom 9  
    Nie to nie spóźnione prima aprilis . Po prostu zapytałem i dziękuje za odp.
  • #25 14585786
    Poziom 43  
    Sołtys_Elbląga napisał:
    Wyobrażasz sobie taki typowy elektryczny wózek inwalidzki, który zanim ruszy z miejsca to zerwie przyczepność?

Kolego z Elbląga wózki na różnych sterownikach mają jedno wspólne że mają soft start przy rozpędzaniu silnika i silnik nie wejdzie na jakieś kosmiczne obroty bo napięcie wzrośnie z 12do 14,5v. Tylko.
    SIlniki taki sa trudne do zajeb...... w przeciwieństwie do masówki.

Jedyne co się zwiększy to dystans wózka.
  • #26 14585855
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Robią takie coś:
    http://www.autocentrum.pl/?FF=137&stype=75
    Ale to raczej nie sprzęt dla autora.
    Poza tym z tego co się okrętuję to były problemy z zarejestrowaniem tego.

Kiedyś grzebałem przy takim wózku akumulatorowym i przyszło mi do głowy żeby wywalić dwa akumulatory i spróbować zamontować tam silnik z agregatu/kosy spalinowej +2 x alternator i jakieś mniejsze akumulatory jako bufor, ale z miejscem co najmniej było by na styk.

Tu mniej wiecej na fotce na dole widać akumulatory
    http://admoto.pl/pub/art.asp?g=GS&n=0863&f=mb_1726.xml
  • #27 14586019
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  
    Hehe skoro to nie żart to nadal nie znamy budżetu. Na końcu się okaże, że do wydania jest 1300zł.
  • #28 14589536
    CommonRail
    Poziom 27  
    Ocena: 439
    Sołtys_Elbląga napisał:
    Na końcu się okaże, że do wydania jest 1300zł.

Uważasz, że to mało na modyfikacje posiadając już wózek?

Osobie niepełnosprawnej nie są potrzebne super bajery, mocniejsze silniki i akumulatory. Wózek którzy przekracza 20km/h z osobą NIEPEŁNOSPRAWNĄ która nim kierune to proszenie się o tragedie. Bardziej skup się na poprawieniu zasięgu. Mały silnik 4t z kosiarki z alternatorem zamontowany z tyłu wózka. Lepszy tłumik, większy zbiornik paliwa i możesz mieć wózek o zasięgu dowolnie większym. Przy alternatorze 120A masz całkiem spore pole manewru z oświetleniem zewnętrznym.
  • #29 14589880
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  
    Przeczytaj sobie pierwszy post kolegi autora. Nie Ty będziesz jeździć tym wózkiem więc nie interesuje Cię co będzie potrafił. Autor chce coś na przykładzie quada a nie wózka i inwalidzkiego z silnikiem 4t. Wy bierzecie coś że na elektrodzie macie jedno zdanie?
  • #30 14590147
    CommonRail
    Poziom 27  
    Ocena: 439
    A widziałeś kogoś niepełnosprawnego latającego w kolo komina po chodnikach 40km/h? Wiesz dlaczego wózki mają ograniczenia prędkości? I nie, nie po to żeby komuś utrudnić życie.
    Sołtys_Elbląga napisał:
    Nie Ty będziesz jeździć tym wózkiem więc nie interesuje Cię co będzie potrafił.

Tym akurat nie, ale utrzymuję w ruchu taki wózek i poprawa zasięgu to jedyne co mu trzeba.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat sterowania quadem za pomocą joysticka oraz możliwości ładowania akumulatorów wózka elektrycznego podczas jazdy. Użytkownik, będący osobą niepełnosprawną, poszukuje rozwiązań, które umożliwiłyby mu korzystanie z quada. W odpowiedziach wskazano, że sterowanie silnikami elektrycznymi za pomocą joysticka jest wykonalne, jednak montaż prądnicy w celu ładowania akumulatorów podczas jazdy nie jest efektywny z powodu strat energetycznych. Proponowano alternatywy, takie jak zastosowanie silnika spalinowego z alternatorem lub hybrydowego, co mogłoby zwiększyć zasięg i moc pojazdu. Wskazano również na konieczność przemyślenia konstrukcji wózka, aby zapewnić stabilność i bezpieczeństwo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA