logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Y530 - wyświetla zielony kolor zamiast czarnego

latinoino 10 Kwi 2015 10:15 2979 8
REKLAMA
  • #1 14605538
    latinoino
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

mój Lenovo y530 zaczął wyświetlać kolor zielony zamiast czarnego. Co może być powodem takiego stanu i co powinienem według Was zrobić/sprawdzić?

Zaznaczam, że lapek podłączony do TV przez HDMI obraz wyświetla prawidłowo.

Zdjęcia obrazu:
    Lenovo Y530 - wyświetla zielony kolor zamiast czarnego Lenovo Y530 - wyświetla zielony kolor zamiast czarnego Lenovo Y530 - wyświetla zielony kolor zamiast czarnego Lenovo Y530 - wyświetla zielony kolor zamiast czarnego

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14605599
    Stefan1121
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    Zielony ładny kolor :)
    Stawiam na matryce bądź taśme :)
  • #3 14605858
    latinoino
    Poziom 11  
    stefan1121 napisał:
    Zielony ładny kolor :)
    Stawiam na matryce bądź taśme :)

Czy wymiana tych elementów to jedyny sposób na sprawdzenie co padło? :-?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14605892
    Stefan1121
    Poziom 20  
    Proponuje rozebrać i poruszać taśmą, często się przeciera przy zawiasach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14605910
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 554
    Czy jak ruszasz klapą to pozuje się coś na ekranie laptopa. Czy czarny kolor pokazuje się na chwilę.

Bo jak przy poruszaniu klapą laptopa coś się zmienia na ekranie to może być to taśma , a jak nic się nie zmienia to matryca jest uszkodzona.
  • #6 14606053
    latinoino
    Poziom 11  
    Laptop rozebrany i mam problem z określeniem czy uszkodzone jest złącze na matrycy czy taśma.

Obraz się psuje gdy ruszę taśmą tuż przy złączu na matrycy, więc ciężko mi określić co jest powodem problemów.

Czy nic się nie stanie gdy przykleję taśmę na sztywno do matrycy zwykłą przezroczystą taśmą samoprzylepną? (Chwilowe rozwiązanie zanim nie przyjdzie nowa taśma).
  • #7 14606105
    Stefan1121
    Poziom 20  
    Komputer Ci wybuchnie :P
    Nie no nic się nie stanie, ja po wymianie matrycy przyklejam taśma kaptonową :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 14606476
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2778
    Przelutuj złącze i będziesz miał odpowiedź czy to wina taśmy czy niekontakt złącza.
  • #9 14606641
    latinoino
    Poziom 11  
    miecho18 napisał:
    Przelutuj złącze i będziesz miał odpowiedź czy to wina taśmy czy niekontakt złącza.

To nie dla mnie - ręce za bardzo mi się trzęsą, a mam jeszcze grzebać jeszcze lutownicą przy matrycy? :roll:

Przykleiłem taśmę tak, że nie ma prawa się ruszyć, laptopa skręciłem i chwilowo śmiga. Zobaczymy jak długo :D

Dzięki wszystkim za pomoc :please:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z laptopem Lenovo Y530, który wyświetla zielony kolor zamiast czarnego. Po podłączeniu do telewizora przez HDMI obraz jest prawidłowy, co sugeruje problem z matrycą lub taśmą. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie taśmy, która często ulega przetarciu przy zawiasach, oraz przelutowanie złącza, aby zdiagnozować problem. Użytkownik rozebrał laptopa i zauważył, że obraz psuje się przy ruszaniu taśmą, co utrudnia określenie źródła problemu. Tymczasowo przykleił taśmę, co poprawiło sytuację, ale nie jest to trwałe rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA