logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mio C720 - GPS nie łapie sygnału, podmiana anteny nie pomogła

albrecht 13 Kwi 2015 16:02 2058 9
REKLAMA
  • #1 14613852
    albrecht
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Nawigacja jak w tytule Mio C720, nie łapie fix-a gps tzn. odnajduje góra dwie satelity, czasem sporadycznie złapie sygnał, urządzenie mam od znajomych, właściciel twierdzi, że był gdzieś u jakiegoś magika, który wziął kasę, nie naprawił, stwierdził ze padła antena. Idąc tym tropem, podmieniłem anteny ze sprawnej navi, efekt ten sam. Urządzenie startuje normalnie, żadnych błędów, wszystko działa oprócz najważniejszego gps-u. Fix-a nie łapie zarówno na fabrycznym programie jak i na tym z karty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14613986
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15459
    Port poprawnie ustawiony w programach nawigacyjnych(np.dla AutoMapy COM2, 57600)?
    Rozumiem, że w momencie szukania satelit przebywasz z nawigacją na zewnątrz budynku?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14614297
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    albrecht napisał:
    podmieniłem anteny ze sprawnej navi, efekt ten sam.

Bo moduł GPS to nie tylko antena ale również wiele innych układów.

albrecht napisał:
    był gdzieś u jakiegoś magika, który wzioł kase

Niech odda skoro nie naprawił.
  • #4 14615739
    albrecht
    Poziom 17  
    sosarek -Porty ok, testowane było na AM, jak i na oryginalnej mapie MIO, dokładnie tak,sprawdzane na zewnątrz budynku, wiem, że moduł gps to nie tylko antena marek216- jeśli masz jakiś pomysł to napisz co i jak sprawdzić. Może ma ktoś jakiś dokładny opis jak przeflaszować urządzenie, może wgranie nowego softu pomoże, gdzieś się doczytałem, że te urządzenia miały wadliwa kość pamięci.
  • REKLAMA
  • #5 14615912
    rekinisko
    Poziom 22  
    Ocena: 142
    Kość pamięci nic nie ma do sprzętowej pracy modułu GPS który pracuje samodzielnie. Większość bloków GPS składa się z przedwzmacniacza (który najczęściej ulega uszkodzeniu), czasem przełącznika antenowego, oraz najważniejszego układu dekodującego czyli sirf, atlas, idt. Wrzuć dobrej jakości zdjęcie to powiem Ci gdzie szukać.
  • REKLAMA
  • #6 14616205
    albrecht
    Poziom 17  
    Mio C720 - GPS nie łapie sygnału, podmiana anteny nie pomogła Mio C720 - GPS nie łapie sygnału, podmiana anteny nie pomogła Mio C720 - GPS nie łapie sygnału, podmiana anteny nie pomogła
  • #7 14616295
    rekinisko
    Poziom 22  
    Nie chciało Ci się jej nawet rozebrać. Coś musi być po drugiej stronie płytki. Po tej stronie widać tylko przedwzmacniacz lub LDO. Odepnij antenkę, ściągnij blaszkę jeżeli jest i zrób zdjęcie. Na konektorze od antenki ale na płycie głównej dokonaj pomiaru napięcia przy włączonej mapie - nie zrób zwarcia podczas pomiaru. Daj znać co wyszło wraz ze zdjęciami.
  • #8 14617139
    albrecht
    Poziom 17  
    Napięcie 3,07V
    Mio C720 - GPS nie łapie sygnału, podmiana anteny nie pomogła Mio C720 - GPS nie łapie sygnału, podmiana anteny nie pomogła Mio C720 - GPS nie łapie sygnału, podmiana anteny nie pomogła Mio C720 - GPS nie łapie sygnału, podmiana anteny nie pomogła Mio C720 - GPS nie łapie sygnału, podmiana anteny nie pomogła Mio C720 - GPS nie łapie sygnału, podmiana anteny nie pomogła
  • Pomocny post
    #9 14617480
    rekinisko
    Poziom 22  
    Sirf star gsc3 na pierwszym zdjęciu po prawej stronie w rogu. Wytnij tą blaszkę serwisową i zrób zdjęcie lepsze tego modułu. Nadal nie ma zdjęcia samej antenki i choć już jak się domyślam pewnie jest to antena aktywna ale wolę ją zobaczyć. W serwisie Mio jest tylko namiastka informacji o istnieniu tego modelu. Byli zaskoczeni, że natrafiłem na coś takiego. Jeżeli łapie cokolwiek to w pierwszej kolejności do wymiany element z oznaczeniem R4169 (mam oznaczenia z innego modelu ale częstotliwość ta sama RAKON_16.369MHz_IT3205BE). Jeżeli nie podziała to do wymiany przedwzmacniacze a jeżeli to nie przyniesie zmian to do wymiany na końcu sam układ GSC3. Pozdrawiam.
  • #10 14628374
    albrecht
    Poziom 17  
    Dziękuje za zainteresowanie tematem i okazaną pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nawigacją Mio C720, która nie łapie sygnału GPS, odnajdując jedynie dwie satelity. Po wymianie anteny z innego urządzenia problem nie ustąpił. Użytkownik sprawdził ustawienia portów w programach nawigacyjnych oraz testował urządzenie na zewnątrz budynku. Odpowiedzi sugerują, że problem może leżeć w uszkodzeniu modułu GPS, a nie tylko w antenie. Wskazano na możliwość uszkodzenia przedwzmacniacza lub układu dekodującego. Użytkownik został również poproszony o przesłanie zdjęć wnętrza urządzenia oraz pomiaru napięcia na konektorze anteny. Zasugerowano wymianę elementu R4169 oraz przedwzmacniacza, a w ostateczności układu GSC3.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA