logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tworzenie komputera pokładowego do Ursus C-360 - od czego zacząć?

kamilekw12345 15 Kwi 2015 18:36 1566 6
REKLAMA
  • #1 14619897
    kamilekw12345
    Poziom 2  
    Witam serdecznie wszystkich forumowiczów! :)

Mam do was pytanie/prośbę,a mianowicie jest tutaj ktoś kto zechciałby mi pomóc w stworzeniu komputera pokładowego do ciągnika rolniczego? Chodzi tu dokładnie o model Ursus c-360. :D
    Szczerze mówiąc jestem w tych sprawach zielony . Komputer miałby dostarczać mi podstawowych informacji o maszynie.
    I tu jest moje pytanie: Czy moglibyście mi pomóc przebrnąć przez początki zabawy z mechatroniką(z jakich źródeł wiedzy korzystać),co muszę posiadać do stworzenia tego oraz czy dam sobie radę jako człowiek nie uczący się w zawodzie elektromechanika/mechatronika?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14619921
    SQLmaster
    Poziom 24  
    Ocena: 172
    A jakich potrzebnych informacji nie pokazują obecnie użyte kontrolki?

Pamiętaj że w traktorze ze względu na warunki pracy to im mniej elektroniki, tym lepiej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14620962
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    kamilekw12345 napisał:
    I tu jest moje pytanie: Czy moglibyście mi pomóc przebrnąć przez początki zabawy z mechatroniką(z jakich źródeł wiedzy korzystać),co muszę posiadać do stworzenia tego oraz czy dam sobie radę jako człowiek nie uczący się w zawodzie elektromechanika/mechatronika?

Proszę bardzo: http://mikrokontrolery.blogspot.com/p/spis-tresci.html
    Dasz radę, jeśli jesteś logiczny, cierpliwy, dokładny, cierpliwy, ..., cierpliwy, ... :)

Nie demonizowałbym traktora, ale na pewno uwaga kol. SQLmaster będzie istotna i da Ci doświadczenie, którego na biurku nie znajdziesz, gdy prototyp będziesz testował.
  • #4 14622553
    kamilekw12345
    Poziom 2  
    Dzięki za info ale wpadłem też na pomysł żeby do drugiego ciągnika,w którym jest dużo elektroniki(renault ares550) wpiąć wtyczkę bluetooth do diagnoskopu do wtyczki komputera pokładowego i przerobić/napisać aplikacje na androida. Czy taki pomysł zda egzamin,czy to raczej nie ma szans?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14623766
    SQLmaster
    Poziom 24  
    Ocena: 172
    Jeśli ten drugi traktor ma złącze diagnosryczne OBD2 (nie wiem czy sprzęt rolniczy też musi mieć) to nie musisz pisać, gotowy3 Torque z androidowego sklepu już oferuje to co chcesz zobaczyć. Chyba, że chcesz bapisać samemu aby się nauczyć to oczywiście zachęcam do nauki. Programiści są w cenie. I warto się tego uczyć..
  • REKLAMA
  • #6 14624113
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    kamilekw12345 napisał:
    wpadłem też na pomysł żeby do drugiego ciągnika,w którym jest dużo elektroniki(renault ares550) wpiąć wtyczkę bluetooth do diagnoskopu do wtyczki komputera pokładowego i przerobić/napisać aplikacje na androida. Czy taki pomysł zda egzamin,czy to raczej nie ma szans?

OK, ale Ursus raczej OBD nie ma więc z Ursusem ten pomysł nie przejdzie.
  • #7 14624802
    kamilekw12345
    Poziom 2  
    Ok, dzięki wielkie i biorę się za skupowanie części :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum poszukuje pomocy w stworzeniu komputera pokładowego do ciągnika Ursus C-360, aby uzyskać podstawowe informacje o maszynie. Forumowicze sugerują, aby skupić się na minimalizacji elektroniki ze względu na warunki pracy w traktorze. Podano link do zasobów dotyczących mikrokontrolerów oraz podkreślono znaczenie cierpliwości i logicznego myślenia w procesie nauki mechatroniki. Użytkownik rozważa również możliwość podłączenia Bluetooth do innego ciągnika (Renault Ares 550) w celu stworzenia aplikacji na Androida, jednak zauważono, że Ursus C-360 prawdopodobnie nie obsługuje złącza OBD2, co ogranicza możliwości diagnostyczne. Użytkownik planuje rozpocząć gromadzenie części do projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA