logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Frezarka PCB - Przesunięcie frezowania w połowie płytki, Mach3, Eagle, silniki 2A

kulfi27 23 Kwi 2015 13:11 2001 11
REKLAMA
  • #1 14639910
    kulfi27
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam, zwracam się z prośbą o pomoc, skonstruowałem sobie małą frezarkę do pcb początkowo działała dobrze, ale od niedawna mam problem z który nie potrafię sobie poradzić, mianowicie frezowana płytka mniej więcej do połowy jest dobrze wykonana później jakby następuje przesunięcie, za każdym razem jest tak samo z tym samym projektem. Myślałem że to jakieś luzy zamontowałem bloki łożyskujące
    nie pomogło zmieniłem szybkość posuwu na dużo mniejszą też nic.Program do frezowania Mach3, płytkę wykonuje w Eaglu i w nim generuje g-code, silniki unipolarne 2A ,0,9Nm, 400 kroków na obrót podłączone jako bipolarne, podział przez 2. Jakieś sugestie co może być powodem, poniżej załączam zdjećie podglądowe. Frezarka PCB - Przesunięcie frezowania w połowie płytki, Mach3, Eagle, silniki 2A
  • REKLAMA
  • #2 14639936
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1621
    Zrób testowe kwadraty np 10x10 i zmierz po wyfrezowaniu. Jeśli otrzymasz prostokąt to masz przekłamania. Luzy, lub silnik gubi kroki pod obciążeniem, zacięciem prowadnic. Daj jeszcze g-kod to sprawdzę graficznie czy jest poprawny.
  • REKLAMA
  • #3 14639963
    kulfi27
    Poziom 10  
    G-code wrzucę jak wrócę z pracy podgląd w machu lub lazycam pokazuje ze jest ok, kręcąc wałkami nie wyczuwam dużego obciążenia dla przykładu oś Z jest dużo bardziej obciążona a działa i nie gubi kroków, a czy jak by silnik gubił kroki to za każdym razem tak samo by płytka była wyfrezowana?
  • #4 14640023
    kindlar
    Poziom 42  
    Puszczaj blok po bloku i sprawdzaj na jakim bloku jest problem.
  • #5 14640039
    kulfi27
    Poziom 10  
    Jak mam rozumieć blok po bloku, nie do końca jestem biegły w tych tematach.
  • REKLAMA
  • #7 14640083
    noel200
    Poziom 27  
    Ocena: 815
    kindlar napisał:
    Puszczaj blok po bloku i sprawdzaj na jakim bloku jest problem.

To dobry pomysł.
    Albo akurat w tym miejscu prowadnica lub śruba się zacina, albo dokładnie ileś minut od uruchomienia programu akurat Windows coś robi i stąd zgubione kroki.
    Jakie masz wrzeciono? Jak w miarę ciche, to wierz mi, że siedząc przy frezarce jak któryś z silników z powodów mechanicznych zgubiłby kroki, to byś słyszał.
  • REKLAMA
  • #8 14640119
    kulfi27
    Poziom 10  
    Wrzeciono to dremelek proxxona trochę hałasuje, więc ciężko mi będzie to usłyszeć
    chyba że założę jakiś mazak tylko to wtedy mniejsze obciążenie dla silników, napewno spróbuje powyższych rad.
  • #9 14641885
    kulfi27
    Poziom 10  
    Witam, wczoraj przeprowadziłem test wyfrezowałem kwadrat, wymiary zgadzają się dodatkowo koło nie było jajko, zwiększyłem podział na silniki i udało się prawidłowo wyfrezować powyższą płytkę, szczęśliwy że już działa postanowiłem zrobić większą i ponad połowa płytki wykonana prawidłowo niestety później jak mi się wydaje oś X zgubiła kroki i wszystko się przesunęło. Sprawdzałem śrubę czy nie jest gdzieś uszkodzona, nie dopatrzyłem się niczego szczególnego, sterując z klawiatury wszystko działa i już sam nie wiem gdzie leży przyczyna.
  • #10 14641920
    kindlar
    Poziom 42  
    Zrób test z obrotem programu o 90°. Wtedy współrzędna x jest odpracowywana na osi y.
  • #11 14650348
    kulfi27
    Poziom 10  
    Zrobiłem test z obrotem o 90 stopni, przesunięcie na płytce nadal na tej samej osi
    w tym przypadku Y, podczas frezowania nie słychać żeby silnik gubił kroki. W momencie gdy zauważyłem przesunięcie na płytce zatrzymałem i puszczałem wstecz kilkanaście linii i zawsze tak samo jedzie bez gubienia się. Sam już nie wiem co jest grane.
  • #12 14656728
    noel200
    Poziom 27  
    Ocena: 815
    I jak tam? Udało się ogarnąć?
    Może na forum cnc poszukaj kogoś ze swojej okolicy. Nie ma to jak naoczne samemu sprawdzić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik skonstruował frezarkę do PCB, która początkowo działała poprawnie, ale zaczęła wykazywać przesunięcia w frezowaniu, szczególnie w drugiej połowie płytki. Problemy mogą wynikać z luzów mechanicznych, gubienia kroków przez silniki lub zacięć prowadnic. Użytkownik przeprowadził testy, w tym frezowanie kwadratów, które wykazały, że wymiary są poprawne, ale przy większych projektach występują przesunięcia. Zmiana podziału silników pomogła, ale problem z osią X nadal występuje. Sugerowano testy z obrotem programu oraz sprawdzenie obciążenia silników. Użytkownik planuje dalsze testy i poszukiwanie lokalnej pomocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA