logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak wzmocnienia sygnału z sensora ciśnienia na AD8221ARMZ - co sprawdzić?

Nemesis_one 17 Mar 2008 15:51 2864 11
REKLAMA
  • #1 4919633
    Nemesis_one
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam wszystkich,

Chciałbym wzmocnić sygnał sensora ciśnienia, który bazuje na mostku Wheatstone'a. Przeczytałem, że niby najlepszy jest do tego wzmacniacz instrumentalny i taki użyłem a dokładnie AD8221ARMZ. Zmontowałem układ ale po podłączeniu sensor ciśnienia nie otrzymuję żadnego wzmocnienia. Bazowałem na dokumentacji ze wzmacniacza. Poniżej załączam schemat. Proszę o pomoc.

Brak wzmocnienia sygnału z sensora ciśnienia na AD8221ARMZ - co sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 4920800
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 4922402
    Nemesis_one
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź. Nie rozumiem co to znaczy niekompletny? Zamotany ok :) Nie jestem nawet początkującym elektronikiem ale mój konwerter AC/DC może odczytać tylko napięcie +/- 10V. Przeszukałem parę stron www i znalazłem ten wzmacniacz. Zrobiłem najlepiej jak umiałem :) Miernik nie pokazuję nic, czasami tylko jakieś skoki, konwerter to samo. Wrzuciłem drugi wzmacniacz i to samo sie dzieję, wiec pomyślałem, że coś musi być nie tak ale nie potrafię znaleźć przyczynę stąd ten post. Podpinam schemat płytki.
    Załączniki:
    • sensor5.pdf (116.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 4922425
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    Masz niespolaryzowane wejścia - poczytaj na stronie 18 datasheet'a, "Input bias current return path".
  • REKLAMA
  • #5 4922454
    Nemesis_one
    Poziom 10  
    Z tego co rozumiem musze uziemić sensor? Ja chciałem zrobić cos podobnego jak na stronie 16 w moim data sheet (PRECISION STRAIN GAGE). Coś pominąłem?
  • REKLAMA
  • #6 4922463
    Loker
    Poziom 39  
    U mnie to jest 19 strona ;) Wrzuć schemat mostka, łącznie z jego zasilaniem.
  • #7 4922575
    Nemesis_one
    Poziom 10  
    Postaram sie może to w skrócie streścić. Używam sensora 26PC poniżej link jest tam opis:

http://www.sensortechnics.com/index.php?fid=3...0&aps=0&blub=9fc5d3aa5e62aaccb9aa912cf0aef960

Zasilanie tego sensora to napięcie max 16V ja podaję 10V. Wyjście z sensora to napięcie pomiędzy 0-100mV. Poniżej załączam jak to miej więcej podłączyłem. Mam zasilacz 24 VDC poprzez L78S10V zmieniam napięcie z 14 na około 10V dla sensora, z tego samego zasilacza zasilam wzmacniacz ale przedtem zmieniam napięcie na 10V poprzez MAX6043. Podłączyłem sygnał referencyjny 5V ponieważ ciśnienie mierzone może być ujemne. Dlatego np. dla ciśnienia -2 bar będzie to 0 V a dla 2 bar 10V. Tak ja to rozumiem, że to może działać. Proszę mnie poprawić jak się mylę. To wszystko podpinam pod wzmacniacz AD8221 i dla mnie na wyjściu powinno być coś około max 10V ale nie mam nic :/ Rezystor 1K albo 499 ohm co powinno dać wzmocnienie 100 albo 50 razy. Mam nadzieję, że teraz mnie lepiej zrozumiecie :)
    Załączniki:
    • sensor.pdf (23.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4923173
    Loker
    Poziom 39  
    Nie obraź się, ale zarówno schemat jak i płytki drukowane są nieźle zakręcone ;) Nie wiem, po co użyłeś MAX6043, bo to formalnie żródło napięcia odniesienia, ale powinno działać. Jedyne co mi się rzuca w oczy to podłączenie płytki sensora - upewnij się, że zasilanie idzie na nóżki 1-3, a sygnał jest brany z 2-4. Nie widziałem okablowania płytek, ale sądząc po płytce sensora to wcale tak nie musi być ;)
    Jeśli wszystko wydaje się OK, to miernik w dłoń i po pierwsze posprawdzaj napiecia zasilające na układach...
  • #9 4923192
    Nemesis_one
    Poziom 10  
    Dzięki, posprawdzam jeszcze raz. Liczyłem się z falą krytyki więc nie ma sprawy :) Mój pierwszy układ. Dam znać czy poszło.
  • #10 4926652
    Nemesis_one
    Poziom 10  
    Cos dalej nie działa. Albo coś z płytką albo ze wzmacniaczem. Znalazłem inny A620 z opisanym schematem. Może spróbuję bo z tym coś nie idzie i nie wiem dlaczego:/
  • #11 4930269
    Loker
    Poziom 39  
    Nie poddawaj się - układ jest na tyle prosty, że musi działać ;) Jakie są napięcia na wyjściach mostka - względem masy?
  • #12 4930451
    Nemesis_one
    Poziom 10  
    Dzięki za wsparcie. Mam napięcia po max-ie 10V idzie do wzmacniacza, z sensora mam również napięcie i to wszystko idzie na wzmacniacz ale za wzmacniaczem cisza:/ Nie wiem czy go spaliłem lutując czy jak. Zmieniłem na inny ale to samo:/ Postaram się zrobić jeszcze jedną płytkę i będę ostrożny.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu braku wzmocnienia sygnału z sensora ciśnienia opartego na mostku Wheatstone’a, wzmacnianego wzmacniaczem instrumentalnym AD8221ARMZ. Użytkownik stosuje sensor 26PC zasilany napięciem 10V, którego wyjście to sygnał 0-100mV, oraz wzmacniacz z referencją 5V, aby umożliwić pomiar ciśnienia ujemnego. Pomimo poprawnego zasilania i konfiguracji, na wyjściu wzmacniacza nie pojawia się oczekiwane wzmocnienie. Wskazano na konieczność sprawdzenia poprawności podłączenia mostka, w szczególności polaryzacji wejść wzmacniacza i uziemienia ścieżek prądów polaryzacji wejściowej (input bias current return path). Zwrócono uwagę na prawidłowe podłączenie nóżek sensora (zasilanie na 1-3, sygnał na 2-4) oraz na potencjalne błędy w schemacie i płytce drukowanej. Użytkownik rozważał także użycie innego wzmacniacza A620. Pomimo wymiany wzmacniacza i ponownego sprawdzenia napięć zasilających, problem nadal występuje, co sugeruje możliwe uszkodzenie elementów lub błędy w montażu. Rekomendowane jest dokładne pomiarowanie napięć na wyjściu mostka i wejściach wzmacniacza oraz weryfikacja poprawności układu zgodnie z dokumentacją AD8221.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA