logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja w garażu wolnostojącym zasilana z budynku.

Gielas94 01 Maj 2015 08:38 3528 6
REKLAMA
  • #1 14658520
    Gielas94
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam Panów, wykonałem instalacje elektryczną w ww. garażu ale chciałbym zaciągnąć rady ( w ramach bezpieczeństwa). Otóż instalacja w domu to TN-C-S ( rozdzielony PEN przed licznikiem na domu). Stamtąd położone jest 5 przewodów aż to głównej rozdzielnicy w domu, gdzie jest jedna różnicówka i kilka bezpieczników.
    Niestety elektryk który wykonywał kiedyś instalacje garażu, który był wcześniej zabezpieczył bezpiecznikiem B32 i podłączył przewodem 4x2,5mm2 , bez PE. Teraz moje zasadnicze pytanie ,czy mogę zasilanie tego bezpiecznika przełożyć przed różnicówkę , a w nowym garażu gdzie dochodzi przewód 4x2,5mm2 , przewód PEN znów rozdzielić na PE (uziemić je) i N i dopiero za tym podłączyć różnicówki.
    Uprzedzam iż nie mam możliwości pociągnięcia przewodu 5 żyłowego (wiązałoby się to z dużym remontem w domu).
    Niżej zamieszczam rys. mojej koncepcji . Instalacja w garażu wolnostojącym zasilana z budynku.
  • REKLAMA
  • #2 14658693
    O^O
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    Zabezpieczenie przewodu 4x2,5mm2 bezpiecznikiem B32?!? Dziś jest wprawdzie pierwszy, ale maj, a nie kwiecień.
  • REKLAMA
  • #3 14658710
    Gielas94
    Poziom 11  
    Ten bezpiecznik służy raczej jako odłącznik. W garażu największy bezpiecznik to B20 a przed nimi jest wyłącznik różnicowo-prądowy 25A 0,03A .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 14659426
    Gielas94
    Poziom 11  
    Skoro tak się już uczepiliście tego bezpiecznika to zaleciłem wymianę na B25, domownicy przytaknęli. Temat zamykam.
  • #7 14662143
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    Gielas94 napisał:
    Ten bezpiecznik służy raczej jako odłącznik. W garażu największy bezpiecznik to b20 a przed nimi roznicowki b25. Pytanie nie dotyczy się wartości bezpieczników.

Czyli wszelkie głupstwa zostały już popełnione, więc o co Ci chodzi? Szukasz oklasków? Zapomnij o nich! I wyrzuć z informacji tę o technikum elektrycznym. Tego co zrobiłeś, raczej nie uczą w żadnej szkole.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące instalacji elektrycznej w garażu wolnostojącym, zasilanej z budynku. Użytkownik zapytał o możliwość zmiany podłączenia bezpiecznika B32, który zabezpiecza przewód 4x2,5mm2 bez PE, oraz o rozdzielenie przewodu PEN na PE i N przed różnicówką. Uczestnicy dyskusji zwrócili uwagę na niewłaściwy dobór bezpiecznika oraz zasugerowali jego wymianę na B20 lub B16, podkreślając, że obecne rozwiązanie jest niezgodne z zasadami bezpieczeństwa. Wskazano również na konieczność zapewnienia odpowiedniego zabezpieczenia dla przewodu 4x2,5mm2.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA