logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zapowietrzanie pompy hydroforu - próżnia w rurach, co może być przyczyną?

rolnike 02 Maj 2015 20:40 3825 9
REKLAMA
  • #1 14663179
    rolnike
    Poziom 2  
    Dzień dobry

Od pewnego czasu mam problem z zapowietrzaniem się pompy hydroforu
    Wymieniłem smoka uszczelniłem pompe dodałem zawór zwrotny przed pompą i uszczelniłem ją sznurem grafitowym.

Efekt
    Przewód dalej się zapowietrza ale teraz gdy go zalewam po otwarciu zaworu kulkowego zasysa powietrze (w przewodzie jest próżnia)
    Problem nie występuje w zimą.

Na zdrowy rozsądek przewód jest szczelny i teraz pytanie czy obniżenie smoka na dno studni pomoże czy może jest inne rozwiązanie.
    Układ działał bezproblemowo przez około 10 lat nie jest nowy
    dodaję szkic układu
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 14663298
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 14663434
    13adam13
    Poziom 29  
    Ocena: 456
    Wina może leżeć w połączeniu smok (część przy pompie), a kołnierzem pompy. Wtedy, woda zostaje cofnięta z powrotem do studni, i się zapowietrza. Nie równo z obu stron przykręcony kołnierz.
    O takich cuda-wiankach uprzedzał mnie kolega co naprawiał mi pompę grudziądzką, po 16 latach użytkowania, bez zaglądania do niej.
    I przestrzegał przed tym ,aby stronę ssącą dokładnie przykręcić równo z obu stron, dobra podkładka gumowa i mocno skręcić, bo inaczej woda będzie się cofać po stronie drugiej nie ma z tym problemu bo najwyżej tryśnie wodą to dokręcasz kołnierz i masz po problemie. :D
  • REKLAMA
  • #4 14663955
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    W studni powinien być kosz z zaworem zwrotnym.
    Jaki jest zwykle stan wody w studni?, jeśli kosz blisko powierzchni wody to pompa wybiera wodę i zostaje zassane powietrze, pisał już o tym kpp_jacek.
    Jeśli rysunek oddaje prawdę to właściwie ta woda prawie sama by płynęła grawitacyjnie, więc to nie jest nic od strony pompy i przyłącza do niej.
  • REKLAMA
  • #5 14664062
    raudek
    Poziom 20  
    Ocena: 162
    Witam.
    Jeżeli w rurze występuje podciśnienie, to sprawdź stan kosza, może jest zatkany.
    Pozdrawiam
  • #6 14664075
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14664184
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    Zimą, jeśli nie ma większych mrozów zazwyczaj jest większy poziom wód gruntowych.
    Jesień, zima, wczesna wiosna (roztopy) to jednak okres większych opadów, więc to się przekłada.
    Musi z 1m pogłębić studnie, wtedy i kosz niżej, tak się robi.
  • REKLAMA
  • #8 14664348
    rolnike
    Poziom 2  
    Woda pod własnym ciśnieniem wybija z dodatkowego przyłącza po to było zrobione kosz jest nowy ma jakieś 6 miesięcy ma zawór zwrotny pogłębianie studni może być problematyczne dno jest murowane z kamienia uszczelka pompy jest nowa przestawiłem hydrofor teraz włącza się częściej i krócej pracuje. Niewiem czy to dobre rozwiązanie ale jakieś jest.
    jak znajdę czas i będzie odrobinę cieplej to spróbuję obniżyć kosz. Dno nie było zamulone a przynajmniej dowiem się czy pogłębianie wystarczy.
    problem jest taki że do studni jest daleko i pod górę tak więc jak już tam dojdę to kosz zawsze jest pod wodą.

Zastanawiam się czy jest jakiś sposób na założenie zbiornika przed pompą który wypełniał się grawitacyjnie a pompa wybierała wodę z niego i z studni.
  • #9 14664582
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 14665683
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    Odkręć wodę w domu i idź do studni niech ktoś Ci krzyknie ze się hydrofor włączył będziesz wszystko wiedział.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zapowietrzaniem pompy hydroforu, który występuje po wymianie smoka, uszczelnieniu pompy oraz dodaniu zaworu zwrotnego. Problem nie występuje zimą, co sugeruje, że poziom wody w studni może wpływać na działanie systemu. Uczestnicy dyskusji wskazują na możliwe przyczyny, takie jak niewłaściwe przykręcenie kołnierza pompy, stan kosza z zaworem zwrotnym, a także lokalne uwarunkowania hydrogeologiczne. Proponowane rozwiązania obejmują obniżenie smoka, instalację zbiornika grawitacyjnego przed pompą oraz regularne sprawdzanie stanu systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA