Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Hydrofor raz pompuje wode raz powietrze

Majster1994P 07 Dec 2020 16:07 816 6
    Majster1994P
    Level 2  
    Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś miał następujący problem.
    Po wymianie zaworów zwrotnych i odpowietrzeniu pompy, pompa zasysa wodę do pewnego momentu i się zapowietrza. Po czym odpowietrzam, pompa dalej pompuje wodę ale po chwili znów to samo, i tak w kółko. Nie mam już siły. proszę pomóżcie. Foto pompy.
    Hydrofor raz pompuje wode raz powietrze
    arturdip
    Level 30  
    Witam.Jak usterka wystąpiła po wymianie to jakaś lipa z tą wymianą.Wymienione coś dobre na gorsze.A po co była ta wymiana?
    78db78
    Level 42  
    Jak smok w wodzie i nie ma nieszczelności do pompy to nie może zasysać powietrza. Chyba że przez zawór ucieka woda i wtedy po włączeniu się zapowietrza.
    Majster1994P
    Level 2  
    Pompa została wymieniona z 5 lat temu. Miesiąc temu wymieniałem rurę w studni(studnia gruntowa) i było wszystko ok.
    jaspi85
    Level 21  
    Pasuje dołożyć zabezpieczenia czujnik poziomu wody w studni jako zabezpieczenie przed brakiem wody. Pływaki. A tak to ile wody jest jaka głębokość samej studni od dna do podłogi ziemi na której stoicie? Ile wody jest, zanurzenie pompy.? To wszystko ma znaczenia, średnica studni.? Jak syfon i smok zawór zwrotny ma, to gdzieś tam jest nieszczelność. Często ponad lustrem wody. A jak jest zalany wodą zatopiony to nie ma nieszczelności. Taka natura, fizyka. Ważne jest jeszcze wysokość ssania wody ile jest? Nie powinno się przekraczać 10m... Bo powyżej tego wytrąca się powietrze i problem będzie zawsze. Ja dałem pompę membranowa radziecką... Do studni na stałe i beczki z powietrzem jako przepona ciśnienia plus czujnik ciśnienia. Robi mi to za hydrofor przy studni, bo w domu nie bardzo mam jak. I tak to wygląda u mnie, plus mam taki że nie zapowietrza się i działa bez prądu bo grawitacja płynie do domu. Awaria sieci nie ma znaczenia.
    Majster1994P
    Level 2  
    Witam, okazało się że smok był prawie do samej ziemi (nie wiem jakim cudem), był lekko zamulony, wyczyściłem iustawiłem go 30 cm od gruntu. Zdemontowałem zawór zwrotny tuż przed pompą, wymieniłem uszczelki, poskręcałem cały układ odnowa i działa. Robotą zrobiona już dawno od wstawieniu posta. Dzięki za pomoc