logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pompa hydroforowa - zapowietrzanie po wymianie zaworów zwrotnych

Majster1994P 07 Gru 2020 16:07 1704 6
  • #1 19096626
    Majster1994P
    Poziom 2  
    Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś miał następujący problem.
    Po wymianie zaworów zwrotnych i odpowietrzeniu pompy, pompa zasysa wodę do pewnego momentu i się zapowietrza. Po czym odpowietrzam, pompa dalej pompuje wodę ale po chwili znów to samo, i tak w kółko. Nie mam już siły. proszę pomóżcie. Foto pompy.
    Pompa hydroforowa - zapowietrzanie po wymianie zaworów zwrotnych
    Załączniki:
    • Pompa hydroforowa - zapowietrzanie po wymianie zaworów zwrotnych IMG_20201202_174147.jpg (2.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 19096634
    arturdip
    Poziom 31  
    Ocena: 324
    Witam.Jak usterka wystąpiła po wymianie to jakaś lipa z tą wymianą.Wymienione coś dobre na gorsze.A po co była ta wymiana?
  • #4 19096698
    Majster1994P
    Poziom 2  
    Pompa została wymieniona z 5 lat temu. Miesiąc temu wymieniałem rurę w studni(studnia gruntowa) i było wszystko ok.
  • #6 19132449
    jaspi85
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    Pasuje dołożyć zabezpieczenia czujnik poziomu wody w studni jako zabezpieczenie przed brakiem wody. Pływaki. A tak to ile wody jest jaka głębokość samej studni od dna do podłogi ziemi na której stoicie? Ile wody jest, zanurzenie pompy.? To wszystko ma znaczenia, średnica studni.? Jak syfon i smok zawór zwrotny ma, to gdzieś tam jest nieszczelność. Często ponad lustrem wody. A jak jest zalany wodą zatopiony to nie ma nieszczelności. Taka natura, fizyka. Ważne jest jeszcze wysokość ssania wody ile jest? Nie powinno się przekraczać 10m... Bo powyżej tego wytrąca się powietrze i problem będzie zawsze. Ja dałem pompę membranowa radziecką... Do studni na stałe i beczki z powietrzem jako przepona ciśnienia plus czujnik ciśnienia. Robi mi to za hydrofor przy studni, bo w domu nie bardzo mam jak. I tak to wygląda u mnie, plus mam taki że nie zapowietrza się i działa bez prądu bo grawitacja płynie do domu. Awaria sieci nie ma znaczenia.
  • #7 19271459
    Majster1994P
    Poziom 2  
    Witam, okazało się że smok był prawie do samej ziemi (nie wiem jakim cudem), był lekko zamulony, wyczyściłem iustawiłem go 30 cm od gruntu. Zdemontowałem zawór zwrotny tuż przed pompą, wymieniłem uszczelki, poskręcałem cały układ odnowa i działa. Robotą zrobiona już dawno od wstawieniu posta. Dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zapowietrzaniem pompy hydroforowej po wymianie zaworów zwrotnych. Pompa zasysa wodę, ale po pewnym czasie znów się zapowietrza, co prowadzi do konieczności jej odpowietrzania. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie nieszczelności w układzie, a także ocenę źródła wody w studni. Użytkownik odkrył, że smok był zbyt blisko dna studni i lekko zamulony, co mogło powodować problemy. Po jego oczyszczeniu i ustawieniu na odpowiedniej wysokości oraz wymianie uszczelek w zaworze zwrotnym, problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA