logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup działki 200m od BTS - czy anteny wpływają na zdrowie?

kulfi82 06 Maj 2015 09:04 3822 19
REKLAMA
  • #1 14672187
    kulfi82
    Poziom 14  
    Ocena: 58
    Witam serdecznie, długo się zastanawiałem w którym dziale mógłbym umieścić ów trywialne zapytanie. Jeżeli wybrałem źle proszę o przeniesienie.

Zastanawiam się z żoną nad zakupem działki budowlanej. Niestety w jej okolicy (około 200m) ustawione są dwie stacje bazowe. Jedna z nich to na pewno BTS sieci komórkowej, a druga mi nieznana LINK DO ZDJĘCIA. Opinii, testów, badań na internecie jest milion a każda podważa poprzednią. Z racji tego, że zakup takiego terenu to dlamnie życiowa decyzja, chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat. Czy wpływ tych anten jest znaczniejszy niż urządzeń codziennego użytku? Czy unikalibyście takiego miejsca na osiedlenie czy może bez obaw dokonalibyście zakupu.

Z góry dzięki za każdą opinię.

P.S.
    Bardzo duże ciekawych i uspokajających wypowiedzi znalazłem w Link. Zależałoby mi jednak aby ustalić jakiego rodzaju są to anteny i czego się można po nich spodziewać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14672291
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 5984
    Nie ma żadnych obaw zdrowotnych jeśli chodzi o BTS. Drugi maszt nie wiadomo co to jest, ale wygląda na jakąś kierunkową radiolinie, też bez obaw. Natomiast należy to przeanalizować pod względem psychologicznym i wziąć pod uwagę fakt, że większość ludzi nie są zaznajomieni z techniką. Z tego względu sprzedaż kiedykolwiek tej nieruchomości będzie niemożliwa, nawet przy radykalnym obniżeniu ceny. I koniec, nic nie poradzisz, będziesz miał badania i analizy ale i tak nie będzie się to liczyło. Tak samo ma się sprawa z sąsiedztwem cmentarza. Nikt tego nie chce. Chociaż według mnie cmentarz to najlepszy sąsiad za ogrodzeniem, bo cichy. Jak chcesz tam mieszkać do końca życia, nie widzę problemu, ale jeśli kiedyś przyjdzie sprzedaż to nie będzie ona możliwa, w szczególności, że działek budowlanych i domów ogrom na rynku - wyludniający się kraj.

Przy okazji zamieść zdjęcie na obrazki.elektroda.pl bo to źródło wygaśnie.
  • Pomocny post
    #3 14672315
    Stefan1121
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    Ja osobiście nie jestem przekonany do takiej działeczki. Lepiej dmuchać na zimne i mieć ładny krajobraz a nie dwa wielkie BTS-y. Działania szkodliwego niby nie stwierdzono ale jaki koncern by pozwolił na to.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 14672399
    gulson
    Administrator Systemowy
    Jeszcze zależy, jak daleko jest od głównej aglomeracji. Jeśli jest to w niedalekiej odległości od rozwijających się aglomeracji jak Warszawa czy Kraków, do tego cena jest bardzo okazyjna i zamierzamy tam długo mieszkać, to zalety szybkiego dojazdu do dużej aglomeracji są według mnie ważniejsze niż piękne widoczki (o ile to są w ogóle piękne widoczki, bo strasznie tam płasko i nudno). Ludzie uciekają na wieś bo piękne widoczki, a później płacz i lament bo z każdym katarem czy rozrywką trzeba jeździć po 30km w jedną stronę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14672497
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2414
    gulson napisał:
    Ludzie uciekają na wieś bo piękne widoczki, a później płacz i lament bo z każdym katarem czy rozrywką trzeba jeździć po 30km w jedną stronę.

Jest jeszcze "lepiej" jak się pojawiają dzieci... Wtedy dopiero zaczyna się "jazda". W przenośni i dosłownie.
  • #6 14672989
    kulfi82
    Poziom 14  
    speedy9 napisał:
    gulson napisał:
    Ludzie uciekają na wieś bo piękne widoczki, a później płacz i lament bo z każdym katarem czy rozrywką trzeba jeździć po 30km w jedną stronę.

Jest jeszcze "lepiej" jak się pojawiają dzieci... Wtedy dopiero zaczyna się "jazda". W przenośni i dosłownie.

Akurat kwestie geo-lokalizacyjne zostały mocno przedyskutowane, do centrum Szczecina jakieś 22km w okolicy UG, szkoła, lekarz, kościół - najbliższy Lidl 9km więc idzie jakoś żyć. Jedyne "ale" jakie powstało związane było z masztami. Z ciemnogrodu nie jestem i mam świadomość, że siedząc na co dzień przy dwóch routerach ac i telefonie ze słuchawką BT w uchu bardziej świece niż ludzie od lat mieszkający przy BTS. Ale czujnym trzeba być i wole się upewnić czy nie postawię domu przy ukrytym "oku moskwy". Dzięki za wyrozumiałość i uspokojenie w temacie.
  • #7 14673076
    gulson
    Administrator Systemowy
    kulfi82 napisał:
    Akurat kwestie geo-lokalizacyjne zostały mocno przedyskutowane, do centrum Szczecina jakieś 22km w okolicy UG, szkoła, lekarz, kościół - najbliższy Lidl 9km więc idzie jakoś żyć.

Wasz wybór, ale wygląda to marnie. Jak już 22km od ośrodka miejskiego chcecie się budować, to lepiej sobie wziąć działkę bez akcesoriów BTS z boku, bez sąsiadów i dużo większą :)

kulfi82 napisał:
    Ale czujnym trzeba być i wole się upewnić czy nie postawię domu przy ukrytym "oku moskwy". Dzięki za wyrozumiałość i uspokojenie w temacie.

To żadne uspokojenie, nigdy tego nie sprzedasz, a życie płata różne figle, jest to powód wystarczający, aby zrezygnować z tej inwestycji.
  • #8 14673143
    kulfi82
    Poziom 14  
    Cytat:
    to lepiej sobie wziąć działkę bez akcesoriów BTS z boku, bez sąsiadów i dużo większą

Żeby to było takie proste :| Za działką chodzę już długo i mam tylko jedno zdanie na ten temat - cudowne działki = cudowna cena, w naszych możliwościach finansowych musimy się godzić z pewnymi kompromisami. Fakt, dałeś mi z tym trochę do myślenia, ale prawda jest taka, że nie stać nas na to aby nabyć malowniczą działkę, którą od ręki później sprzedamy. Tu jest Szczecin - tu nie myśli się racjonalnie i 180pln/m2 to raczej przeciętna kwota. Zresztą dziesiątki wizji miejscowych i zawsze było coś nie tak: pole rolnicze, krowy, kurniki, samochody, mokre podłoże, zacienienie, komornik, hipoteka :D :D .. można tak wyliczać i wyliczać.

Poprawiony obrazek z pierwszego posta
    Zakup działki 200m od BTS - czy anteny wpływają na zdrowie?
  • Pomocny post
    #9 14673259
    gulson
    Administrator Systemowy
    Jak miałbym wybierać hodowle drobiu, zalewanie terenu czy inne spalarnie, warsztaty, czy bardzo ruchliwą drogę, to wiadomo, że wolałbym sąsiedztwo BTSa ;) Myślałem, że ceny nieruchomości poleciały, ale okolic Szczecina nie znam. Tak czy inaczej weź pod uwagę, że naprawdę może być problem z sprzedażą, bo ludzie myślą, że BTS to zło wcielone i wolą nawet mieć hałas od drogi i spaliny niż według nich ukryte promieniowanie rakotwórcze w postaci BTS ;)

Zaletą jest to, że się poprawia, więc może za 10 lat będzie większa świadomość.

Jakbym miał jednak jechać 22km w jedną stronę i wozić ciągle dziecko z szkoły do szkoły, na tańce, różańce, pianino, angielski to chyba bym się pociął ;)
  • Pomocny post
    #10 14675333
    Kiermasz
    Poziom 23  
    Ocena: 184
    Witam.
    Ja mieszkam w sąsiedztwie BTSów.
    Jeden jest od Orange na takim maszcie jak ze zdjęcia oraz Play (ten wisi na kościele - jak nic proboszcz wziął za to pieniążek). Do orange mam z 500m a do play ze 150m.
    Żadnych skutków ubocznych od wielu lat po za komórką z pełnym zasięgiem (a co za tym idzie - ładowanie rzadsze) i internetem mobilnym o przyzwoitej jakości (działa lepiej jak neo 20mb).
    Jedynie oświetlenie tych masztów może powodować lekki dyskomfort, lecz jak dla mnie to pomijalne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 14675389
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 195
    Kiermasz napisał:
    Witam.
    Ja mieszkam w sąsiedztwie BTSów.
    Jeden jest od Orange na takim maszcie jak ze zdjęcia oraz Play (ten wisi na kościele - jak nic proboszcz wziął za to pieniążek). Do orange mam z 500m a do play ze 150m.
    Żadnych skutków ubocznych od wielu lat po za komórką z pełnym zasięgiem (a co za tym idzie - ładowanie rzadsze) i internetem mobilnym o przyzwoitej jakości (działa lepiej jak neo 20mb).
    Jedynie oświetlenie tych masztów może powodować lekki dyskomfort, lecz jak dla mnie to pomijalne.

Wypowiedź pomocna. Tylko po co ten wtręt typowo polski że proboszcz wziął za to coś. Za darmo Play nie zamontowało anteny to jasne. Wiem bo u mnie na bloku tez antenę Play zamontowało ale Play płaci wspólnocie i to wspólnota ma z tego zysk a nie jeden przedstawiciel (jak u autora cytatu proboszcz). I jak na razie mieszkańcy podzieleni jedni chwalą drudzy narzekają. Ci co chwalą cenią zamontowanie bo jest zysk dla wspólnoty a ci co narzekają sami nie wiedzą czego się czepiać.
  • Pomocny post
    #12 14675697
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1331
    Telefon przy uchu jest wielokrotnie bardziej niebezpieczny niż BTS za oknem.
    Sam wybrałem 7 lat temu kompromis i wyprowadziłem się na wieś. Dom w spokojnej okolicy vs ciasna szuflada w mieście. Ani chwili nie żałowałem wyboru :))
    Dla 3 letniego obecnie szkraba lepszej okolicy do wychowania bym nie znalazł.

Straszących było sporo... no i oni nadal mieszkają pokątem u rodziców a ja od 5 lat we własnym domku. :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 14676370
    z.malicki
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam

Są tacy, co pracują w Szczecinie, a domy kupują w Niemczech. Warto się zastanowić.
  • Pomocny post
    #14 14676553
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 347
    Opinie są różne, mieszkałem pod BTS-em, z resztą jeszcze tam mieszkają i nic się nie dzieje, oprócz mało uroczych wież masz solidne odgromniki.
  • Pomocny post
    #15 14676782
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6570
    dzg4 napisał:
    Opinie są różne...

Opinie są takie, że BTS-y (czy też wszystkie inne elementy infrastruktury technicznej) są wybitnie szkodliwe, tylko wtedy gdy stoją na działce sąsiada i sąsiad czerpie z tego profity. W przeciwnym wypadku ich "szkodliwość" spada do zera, a nawet poniżej zera... ;)
  • Pomocny post
    #16 14676997
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1071
    @kulfi82
    Jak masz wątpliwości to nie kupuj.
    Ktoś na coś zachoruje i będziesz się winić a co jak by nie koło btsa...
    I wcale nie twierdze ze to będzie racjonalne. To niestety nie fizyka a psychologia.
    Skoro oczekujesz uspokojenia to znaczy że się tego obawiasz nawet jak się dziś uspokoisz to jak sie coś wydarzy to to wróci. Tu niestety naprawdę nie chodzi o przesłanki obiektywne. Bo obiektywnie to ja się zgadzam z opinią kolegów wyżej.
  • Pomocny post
    #17 14677498
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 556
    Pracowałem 20 lat przy takich urządzeniach. Żyję. Ale efekt psychologiczny przy sprzedaży będziesz miał. Innych efektów nie. Pamiętaj, ze jak lokomotywy wynaleziono to kury przestały znosić jajka ;-) Podobnie było przy samochodach.
  • Pomocny post
    #18 14678923
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 347
    Kury przestały nieść jajka wtedy gdy zelektryfikowano wieś, zawsze były jakieś wątpliwości. Moim zdaniem potężną szkodę naszemu zdrowiu wyrządzają spaliny samochodowe a nie BTS-y, linie WN, czy transformator stojący po drugiej stronie ulicy, coś na koniec zgadzam się ze stwierdzeniem kolegi Tommy82.
  • #19 14690671
    kulfi82
    Poziom 14  
    Cytat:
    Są tacy, co pracują w Szczecinie, a domy kupują w Niemczech. Warto się zastanowić.
    w naszym przypadku nie byłoby to zbyt komfortowe bo mieszkamy na przeciwnym krańcu w stosunku do granic dlatego temat nawet nie był brany pod uwagę. Ciągnąc dalej historię konkretnie tej działki, podjęliśmy decyzję o jej zakupie - życie jednak szybko nam zweryfikowało, że to co chcemy nie równa się temu co mieć możemy. Podczas sprawdzania w gminie dokumentacji okazało się, że aktualny miejscowy plan zagospodarowania stracił swoją ważność rok temu i trwają pracę nad jego aktualizacją (termin ukończenia nieznany). Czekamy więc na decyzję czy wójt wyda nam warunki zabudowy chociaż dali nam do zrozumienia, żeby się specjalnie nie napalać.
  • #20 17879944
    xaydestroyer
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Przepraszam ze odkopuje temat ale przypomniały mi się dwie historie z pracy. w sumie nie chodzi o BTS

1. Zamontowaliśmy kiedyś LHG na bloku mieszkalnym po ok tygodniu przychodzi pismo do firmy z prośbą o zdemontowanie z racji ze właścicielkę mieszkania na parterze zaczęła boleć głowa oraz dzieci stały się bardzo agresywne od czasu instalacji anteny.

2. Wykonując instalacje LAN w bloku mieszkalnym została przypięta skrętka, opaska zaciskowa (Tyrytytka) do rury gazowej, po około roku przychodzi właścicielka i mówi ze rachunki za gaz wzrosły od czasu instalacji internetu w mieszkaniu. i tak sobie myślę co zrobić, To Je Tyrytytka Tego nie cofniesz :D:D

a tak na poważnie nie rozumie tych ludzi. Nie znają tematu ale mają najwięcej do powiedzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu działki budowlanej w pobliżu dwóch stacji bazowych (BTS), z których jedna należy do sieci komórkowej. Uczestnicy wymieniają się opiniami na temat potencjalnego wpływu anten na zdrowie oraz wartości nieruchomości w kontekście sąsiedztwa BTS. Większość wypowiedzi wskazuje na brak dowodów na szkodliwość BTS, jednak podkreślają, że psychologiczne obawy mogą wpłynąć na przyszłą sprzedaż działki. Niektórzy uczestnicy sugerują, że lepiej unikać takich lokalizacji, a inni wskazują na korzyści związane z dostępem do infrastruktury. Wspomniano również o osobistych doświadczeniach z sąsiedztwa BTS, które nie przyniosły negatywnych skutków zdrowotnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA