logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lublin 2.5 - przeskoczony pasek rozrządu, brak reakcji na gaz, klekotanie

Dawid013 07 Maj 2015 09:35 4521 9
REKLAMA
  • #1 14675054
    Dawid013
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam mam lublina w ktorym przeskoczył pasek podczas odpalania na zaciag kupilem nowy pasek wymienilem ustawilem rozrzad ale cos nie gra bo nie reaguje teraz na gaz i czasami cos klekocze.Nie wiem czy ten silnik jest kolizyjny i czy czasem nie ugieło ktoregos zaworu proszę o pomoc bo nie wiem czy mam ściągać glowice czy nie i co zrobić z tym gazem
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14675209
    Dawid013
    Poziom 10  
    Czytalem na jakies stronie ze w lublinie z silnikiem andoria po zerwaniu paska ludzie wymieniaja tylko dzwigienki zaworowe wlasnie stad moje pytanie zeby nie narazic sie nie potrzebnie na koszty
  • REKLAMA
  • #4 14675329
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    Tak jak napisał @robokop weryfikacja uszkodzeń, przez komputer Ci nie pomożemy jeżeli nie będziemy wiedzieli na czym stoisz.
  • #5 14681887
    Dawid013
    Poziom 10  
    Dzisiaj wlasnie zdiołem glowice w Lublinie i okazało sie ze nie ma zadnych uszkodzeń wiec nie kazdy disel jest kolizyny.Silnik klekotał chyba przez to ze chodzil na motostarcie i nie dostawał go na wszystkie cylindry a brak reakcji na gaz to przez to ze jak byl juz na ropie to byl jeszcze zapowietrzony dam znac czy chodzi jak go złoże
  • #6 14681928
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    To że nie ma tam masakry nie oznacza że jest wszystko ok. Zobacz czy zawory chodzą lekko w prowadnicach. A nawet jeśli, to widziałem przypadki gdzie zawory popękały po kilkuset km po strzale paska.
    Ale żeby nie krakać, to złóż i czas pokaże.
  • #7 14682240
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    Zdjąłeś głowicę i po przeskoczeniu paska rozrządu nie ma żadnych uszkodzeń. Niepojęte. Powtarzam - każdy 4 suwowy diesel jest kolizyjny. Różna może byc tylko skala zniszczeń.
  • #8 14682675
    Dawid013
    Poziom 10  
    Sprawdze jeszcze czy zawory dobrze chodza Ale ogladalem dokladnie tloki glowice i zawory i nie widac na nich znaku żeby sie dotknąły
  • REKLAMA
  • #10 14683437
    Dawid013
    Poziom 10  
    Na kole pasowym od pompy wtryskowej przeskoczył prawie o pół obrotu także troche jest na innych torche mniej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z silnikiem Lublina 2.5, w którym przeskoczył pasek rozrządu, co spowodowało brak reakcji na gaz oraz klekotanie. Po wymianie paska i ustawieniu rozrządu, silnik nadal nie działał prawidłowo. W odpowiedziach zasugerowano, że każdy silnik diesla jest kolizyjny, co może prowadzić do uszkodzeń zaworów. Po zdjęciu głowicy okazało się, że nie ma widocznych uszkodzeń, co sugeruje, że przeskok paska nie był znaczny. Użytkownik planuje dalsze sprawdzenie zaworów oraz układu paliwowego, aby ustalić przyczynę klekotania i braku reakcji na gaz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA