logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satelite A300-1EH - Cykl resetowania po uruchomieniu systemu, co robić?

switelolo124 10 Maj 2015 15:16 1146 8
  • #1 14683311
    switelolo124
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam.
    Jak w temacie, laptop sam się resetuje, po prostu wpada w cykl resetowania, po wczytaniu systemu podziała kilka sekund i odcina go..
    Sprawdzałem czy się przegrzewa niestety mam dylemat.. po zdjęciu wiatraka i "gotowaniu" lapka po kilku restartach jest w stanie pracować ok 20min.. z wiatrakiem cały czas się resetuje.. po 30-50 resetach jest lekka poprawa bo czasem podziała 10min albo 1h.. Oczywiście też robiłem chłodzenie, zapodałem centralnie na procesor (oczywiście z radiatorem) wentylator od zwykłego PC który pracował na max..
    Dodam że czasem przed resetem mrugają poziome paski.. tak jak by grafika padła..
    Ciekawostka, w biosie wyłączyłem pracę dwóch rdzeni i trochę lepiej ale nie wiele..
    Druga ciekawostka, w biosie czy na hiren's boot cd na mini xp się tak nie dzieje.. system postawiłem nowy (win 7).. nie wiem co mu jest.. czy płyta czy grafika.. jak sądzicie ? Bo nie wiem czy jest sens go naprawiać..
    Z góry dziękuje za odpowied
  • #2 14683395
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Płyta ze słynnym kondensatorem NEC/Tokin? Jeśli tak, to czytałeś tematy na forum odnośnie tego kondensatora w tych i podobnych modelach Toshiby?
    Przy zasilaniu z baterii objawy te same?
  • #3 14684095
    switelolo124
    Poziom 10  
    niestety nie wiem czy to ten kondensator i przeczytałem tylko jeden temat o tych samych problemach i niestety nie uzyskał odpowiedzi.. przy baterii szczerze nie sprawdziłem.. sprawdzę ale będzie kłopot.. ona jest już padnięta.. ale spróbuje

dodam tyle że płyta posiada naklejkę rev.2.03

bateria padaka... podłączyłem puki co lapka pod prąd i ładuję baterię.. nie wiem czy ruszy.. jak nie to zamrozić ją ? i tak jest "dla picu" w lapku to co szkodzi spróbować ?
  • #4 14684858
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    To wyciągnij płytę i sprawdź czy jest na niej ten kondensator. Przecież i tak nic nie zrobisz bez rozebrania laptopa. Co do baterii - żadne zamrażanie! Jeśli jest zużyta to tylko wymiana ogniw + ewentualny reset sterownika lub wymiana na nową.
  • #5 14684923
    switelolo124
    Poziom 10  
    wstukałwm w google nazwe tego kondensatora i mniej wiecej wiem gdzie jest, sprawdze jutro i powiem. Laptop jest caly rozebrany btw bo paste zmienialem... Bateria niestety juz nie reaguje... kila dobrych godzin pod ladowaniem i nic... Jakis inny sposob na sprawdzenie isteje? Ps. Przepraszam za brak polskich znakow, odpowiadam z telefonu
  • #6 14685048
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1540
    Podaj oznaczenie płyty.
  • #7 14686084
    switelolo124
    Poziom 10  
    jest nec/tokin.. i info o płycie w załączniku, sorki za koszt pół punkta ale ja ich nie dostaje a tylko pytam.. :/
    Załączniki:
    • 2.jpg (854.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 1.jpg (801.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 14686146
    switelolo124
    Poziom 10  
    jeśli tak mówisz.. dziękuje za odpowiedź zamykam temat i pw idzie :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Toshiba Satellite A300-1EH, który samoczynnie się resetuje po uruchomieniu systemu. Po kilku sekundach działania systemu następuje cykl resetowania. Użytkownik sprawdził przegrzewanie, a po demontażu wentylatora laptop działał przez około 20 minut. W BIOSie wyłączenie jednego rdzenia poprawiło sytuację, ale nieznacznie. Pojawiają się również poziome paski na ekranie, co sugeruje problemy z grafiką. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie kondensatora NEC/Tokin na płycie głównej oraz wymianę na kondensatory tantalowe, co może rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA