logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite A300-PSAGCE - Zawiesza się i resetuje

jarko85 12 Lut 2018 12:08 885 16
  • #1 17031320
    jarko85
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam
    Przeczytałem już kilka tematów na temat zawieszających i restartujących się laptopów Toshiba ale chciałem się upewnić czy u mnie trzeba wymieniać kondensator czy problem leży gdzie indziej.

Konfiguracja:

Intel core duo cpu t5800 2.0ghz GHz
    2gb GB ram RAM
    dysk 300gb GB
    Karta graficzna Ati Mobility Radeon HD 3400
    Kondensator pod procesorem to nec tokin 0e907

Procedury które już zrobiłem:
    Przeinstalowanie systemu
    Ustawienie dysku AHCI
    Uruchomienie komputera na samym zasilaczu.
    Wyczyszczenie i zmiana pasty termoprzewodzącej.
    Reset BIOS-u
    Sprawdzenie dysku i pamięci - jest ok

Nie wiem czy to ma znaczenie ale laptop zgłasza komunikat podczas uruchamiania o nie trzymającej baterii cmos.

Intel core duo cpu t5800 2.0ghz GHz
    2gb GB ram RAM
    dysk 300gb GB
    Karta graficzna Ati Mobility Radeon HD 3400

W załączniku zamieszczam screeny z programów diagnostycznych

dziękuję pozdrawiam
    Załączniki:
    • Toshiba Satellite A300-PSAGCE - Zawiesza się i resetuje hwmonitor.jpg (179.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Toshiba Satellite A300-PSAGCE - Zawiesza się i resetuje victoria1.jpg (357.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Toshiba Satellite A300-PSAGCE - Zawiesza się i resetuje hdtune1.jpg (64.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Toshiba Satellite A300-PSAGCE - Zawiesza się i resetuje victoria.jpg (356.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • HWMonitor.txt (26.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Toshiba Satellite A300-PSAGCE - Zawiesza się i resetuje hdtune.jpg (87.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 17031382
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    jarko85 napisał:

Nie bardzo.
    Parametr (01) jak i (200) powinny wynosić zero. Wygląda na to że dysk ma problemy z mechaniką/powierzchnią.

Wykonaj za pomocą bootowalnego MHDD skan powierzchni z widocznymi czasami dostępu do sektorów i zamieść zdjęcie =>
    http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html
  • #4 17031563
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    W przypadku HDTune => Data
    W przypadku Victoria => RAW
  • #6 17036365
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Dysk sprawny.
    jarko85 napisał:

Jeśli nie użyłeś memtesta, to jakbyś wcale nie sprawdził.
    Wykonaj bootowalny memtest86+:
    http://memtest.org/download/5.01/memtest86+-5.01.usb.installer.zip

Dodano po 2 [minuty]:

jarko85 napisał:
    Przeczytałem już kilka tematów na temat zawieszających i restartujących się laptopów Toshiba ale chciałem się upewnić czy u mnie trzeba wymieniać kondensator czy problem leży gdzie indziej.

Ach, już pojmuję. Posiadasz NEC/Tokin, → trzeba lutować. :(
  • #7 17036368
    jarko85
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Memtest był robiony i nie pokazał żadnych bad sectorów ani błędów. Zauważyłem jedną prawidłowość: Gdy win7 był uruchomiony system co jakiś czas zawieszał się, ale gdy włączyłem mhdd przez ponad 2 godziny laptop się ani raz nie zawiesił.
  • #8 17036378
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Wymień zespół kondensatorów pod prockiem procesorem CPU.
    Załączniki:
    • Toshiba Satellite A300-PSAGCE - Zawiesza się i resetuje tokin.jpg (21.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 17036386
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    jarko85 napisał:
    Zawiesza się i resetuje
    jarko85 napisał:
    Gdy win7 był uruchomiony system co jakiś czas zawieszał się

→→→
    safbot1st napisał:
    Posiadasz NEC/Tokin, → trzeba lutować.
  • #11 17036394
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Tak ten powinien pomóc.Zespół kondensatorów chyba 8 x2 330uf
    Załączniki:
    • Toshiba Satellite A300-PSAGCE - Zawiesza się i resetuje tokin.jpg (18.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Toshiba Satellite A300-PSAGCE - Zawiesza się i resetuje tokin.jpg (21.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 17036416
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Tu masz taki sam
    Załączniki:
    • Toshiba Satellite A300-PSAGCE - Zawiesza się i resetuje tokin 907.jpg (26.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 17036592
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Bo pojedyncze łatwiej wlutować i wylutować jak się nie posiada stacji do podgrzewania dół góra płyty głównej.Ale aby zdemontować tą kostkę kondensatorów to lutownicą nic nie zrobisz tu trzeba stacji lutowniczej irda .I pamiętaj namocz iplą lub podgrzej tą blaszkę trzymającą radiator aby zdemontować i nie wyginaj przy tym płyty bo pady po urywasz od gniazda CPU.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Toshiba Satellite A300-PSAGCE, który zawiesza się i resetuje. Przeprowadził szereg diagnostyk, w tym reinstalację systemu, czyszczenie, reset BIOS-u oraz testy dysku i pamięci, które nie wykazały błędów. Zauważył, że laptop działa stabilnie podczas używania programu MHDD, ale zawiesza się przy uruchomieniu systemu Windows 7. Użytkownicy forum sugerują, że problem może leżeć w kondensatorze NEC/Tokin pod procesorem, który należy wymienić. Wskazówki dotyczące wymiany kondensatorów oraz użycia odpowiednich narzędzi lutowniczych zostały podane, a także odniesienia do innych tematów związanych z uszkodzeniami płyty głównej i CPU.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA