logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie jest prawdopodobieństwo zadziałania bezpieczników przy szeregowym połączeniu?

adamkrak1 24 Maj 2005 19:58 2142 2
REKLAMA
  • #1 1521811
    adamkrak1
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam !

Zagadka teoretyczna:

Jest sobie przylacz do budynku. Zaklad Energetyczny (ZE) w swojej skrzynce dal bezpieczniki 63A, w mojej sa 32A. Ale chce pobrac przez krotki czas wiekszy prad, zwiekszam wiec bezpieczniki po mojej stronie do 63A.

Prawdopodobienstwo zadzialania bezpiecznika po stronie ZE wynosi 50%, po mojej rowniez 50%. O ile w mojej skrzynce zadziala bezpiecznik to go wymienie, a jezeli po stronie ZE, to musze dzwonic po ekipe.

I teraz zagadka:
    A jezeli w szereg z istniejacymi bezpiecznikami po mojej stronie dam jeszcze jeden 63A, to jakie bedzie prawdopodobienstwo zadzialania zabezpieczen w mojej skrzynce ??? 2/3 ?

Idac tym tropem gdybym po swojej stronie zapial szeregowo 100 bezpiecznikow 63A, to prawdopodobienstwo "wywalenia" po stronie ZE spada do 0,01 ?

Ja naprawde teoretyzuje !!!

Adam
  • REKLAMA
  • #2 1521902
    macher
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Wywali ci wszystkie. No może któryś będzie miał "twardszą" charakterystykę, a prąd nie będzie większy niż 1,1In - to teoretycznie się ostoi.
    Przed 63A topikowym możesz dać wyłącznik nadprądowy S303 B63 i powinien wytrzymać, a najlepiej daj B50A i masz spokój.

Do każdej praktyki da się dorobić teorię, nie do każdej teorii da się dorobić praktykę. :)
    macher
  • #3 1523146
    jaruśjaruś
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Sprawę załatwią tylko bezpieczniki 50A. Żadne szeregowe podłączenie 63A nic nie załatwi. Jeśli nie ma jednego dużego odbiornika , którego prąd przepala 32A to podzielić tablicę na więcej obwodów.
REKLAMA