Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nowa instalacja antenowa - Kilka próśb i pytań

17 May 2015 20:50 2508 20
Computer Controls
    User removed account
    User removed account  
  • Computer Controls
    User removed account
    User removed account  
  • Computer Controls
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    _kli_
    Level 39  
    Używając muliswitcha równocześnie oszczędzasz na kablu (ciągniesz jeden zamiast trzech), na przełącznikach i na gniazdach (jedno zamiast dwóch). Przy odrębnej instalacji DVB-T/DAB/FM i tak musiałbyś wszystko mądrze zsumować, aby przesłać sygnał jednym kablem do gniazda. Tylko tutaj zsumowany sygnał idzie najpierw do muliswitcha. Co do ogarnięcia odbioru z dwóch satelitów, to dla laika nie ma żadnego znaczenia, bo zależy to od wstępnego skonfigurowania i zaprogramowania dekodera. A to zapewne zrobisz Ty. :D A w wypadku np. dekodera nc+ dekoder i lista pod HB/A są już skonfigurowane "fabrycznie".
    Jeżeli chodzi o zsumowanie odbioru z pasma 47-790 MHz, to użycie odpowiedniego osprzętu zależy od siły i jakości sygnału na wyjściu z anten. Przy dużych różnicach, bez miernika możesz tego nie ogarnąć.
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    niewolno2
    Level 40  
    I tu kolega jest w błędzie antena FM to podstawa no chyba że klient jest świadom że jej nie potrzebuje, a jak ktoś zapragnie posłuchać sobie radia cyfrowego ( DAB+ ) i co wtedy bez anteny może być "kiszka".
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    niewolno2
    Level 40  
    Bardziej brałem pod uwagę okablowanie, wiadomą rzeczą jest że DAB pracuje na innej częstotliwości niż radio FM. To że można antenę zawsze dołożyć jest oczywiste, tylko znowu powróci temat przewodu i znowu kolejna nitka "makaronu" na dachu.
  • Helpful post
    irekr
    Moderator
    Chwali się, że przystępujesz do analizy problemu przed przystąpieniem do prac, a nie po "położeniu tynków i pomalowaniu ścian".

Może ja usystematyzuję pytania.
    1. Czy możesz podaż dokładniejszą lokalizację? Okolica jest niewątpliwie bardzo piękna, ale bez dokładnej lokalizacji na terenie Jury trudno jest cokolwiek powiedzieć. Tym bardziej, że nie określasz czy chodzi o Jaworznik k. Muszkowa czy Jaworznik k. Szczekocin. Tak się składa że byłem w obydwu tych miejscowościach.
    2. Omijaj szerokim łukiem taki szatański wynalazek jak SV-Total.
    3. Dobra rada w zakresie łączenia instalacji antenowych: nie łącz anten telewizyjnych z radiowymi, dobrze obawiasz się "sieczkarni" z sygnałami.
    4. Do każdego "punktu multimedialnego" prowadź kable w peszlach, nigdy nie wsadzamy tego typu kabli w tynk. Technika idzie za szybko do przodu, by fundować sobie kolejne rozkuwanie ścian przy kolejnej zmianie technologi.
    5. Nie zapomnij razem z (co najmniej) dwoma kablami antenowym doprowadzić do każdego "punktu multimedialnego" po dwie skrętki i... przewód wyrównawczy.
    6. Nie znamy dokładnej lokalizacji ale czy przypadkiem na Twoim terenie nie masz lepszych sygnałów z RTCN Wręczyca? Z tego obiektu także będzie nadawany niebawem DAB i MUX8.
    7. Twoje obawy co do łączenia dwóch anten na ten sam zakres ale z przeciwnymi polaryzacjami są jak najbardziej uzasadnione. Nieodpowiednio podłączone mogą dać nieoczekiwane efekty.
    8. Podziel zagadnienia całego projektu na dwie zasadnicze części:
    - dystrybucja sygnału po budynku;
    - zestaw anten

Odnośnie uziomów: jeżeli posiadasz instalację odgromowa na budynku to temat jest prosty: zawsze uziemiamy i połączamy do istniejących zwodów.
    Jeżeli nie masz instalacji odgromowej, to albo wykonujesz DOBRĄ instalacje odgromowa do swojego masztu, albo nie nie robisz jej wcale. Ale wtedy może lepiej zainstalować anteny naziemne poniżej szczytu dachu, np na jednej ze ścian bocznych? Nie znamy szczegółów i trudno w takiej sytuacji coś poradzić.

A anteny satelitarne najbezpieczniej jest zainstalować.... na poziomie ziemi.

Sukcesów.
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    irekr
    Moderator
    Odpowiem jak ja bym to zainstalował:

Instalacja masztu: do komina wentylacyjnego: tak , do komina od pieca : nie. Najwygodniej zainstalować antenę jednak do bocznej ściany, w miarę możliwości lub potrzeby na wysięgniku.
    Antena: raczej silnie kierunkowa z uwagi na SFN na k.41 z Wręczycą. Trasa na Kosztowy jest bardzo korzystna i wzmacniacz - przy większej antenie - raczej nie będzie potrzebny, nawet przy rozdzieleniu sygnałów na 3 lub 4 odbiorniki. Jeżeli już trzeba będzie zainstalować jakiś wzmacniacz, to naprawdę niewielki i tylko w punkcie rozdziału sygnału - by w przypadku "walnięcia" nie trzeba było demontować anteny.
    DAB/MUX8 - z Kosztów te emisje polecą w polaryzacji poziomej - z Wręczycy i Błeszna w pionowej, jedna antena w poziomie powinna wystarczyć. Wspólne wykorzystanie dla DAB i MUX8 można wykonać - przy rozdzielnych kablach antenowych - przez rozdział sygnału przychodzącego i zsumowanie przez zwrotnicę toru TV z antenami UHF.

W sumie najwygodniejszym rozwiązaniem byłby zainstalowanie anteny logarytmicznej dla pasm UHF/VHF (sam mam taką) ale ostatnio nie widuje tej wersji w ofercie Dipola. Wówczas nie trzeba by czegokolwiek rozdzielać ani sumować. Instalacja oczywiście całkowicie pasywna.

Do odbioru FM-u zamiast SV-Total załóż jakiś prosty dipol. Z uwagi na fakt, że duże moce są nadawane w polaryzacji poziomej a małe na pionowej, optymalne - chociaż wcale nie najlepsze - jest takie dziwadło:
    http://www.dipol.com.pl/antena_radiowa_dipol_1rz_pm_b_A0222.htm
    Lasu na Helenówce bym się nie obawiał. Nie ma większego wpływu na tłumienie, ponadto jest już dość daleko od Ciebie. Dyfrakcja zrobi swoje.

Przewód wyrównawczy: jeżeli na końcach będziesz instalował jakiekolwiek gniazda zespolone, to taki przewód przyda się na pewno. I najlepiej będzie jak w punkcie rozdziału będzie (pod dachem lub gdzieś w pobliżu anten) połączenie do odcinka przewodu połączonego z jakąś rurą (metalową) od wody. Jak masz cała instalacje na plastykach, to będzie to jakiś problem, ale może coś wymyślisz.
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    irekr
    Moderator
    Można. Ale tak jak pisałem powyżej: wzmacniacze przy antenach to zły pomysł....

Pamiętam że z drogi między Żarkami a Niegowem - tak ze 3 może 4 km od Żarek , przed wjazdem do lasu jest otwarta przestrzeń na południe i przy dobrzej widoczności widać (przez lornetkę) maszt w Mysłowicach, a gołym okiem Skrzyczne....
    Sygnały z Kosztów muszą być po byku....

A z komina "piecowego" spaliny załatwia w krótkim czasie każdą, nawet najlepszą instalację antenową.
    Do tego często kominiarze potrafią taka instalację uszkodzić, a w końcu co roku i tak muszą komin "przeczyścić"....

Ja mam taką zasadę: nie instaluje niczego do kominów "piecowych".
    User removed account
    User removed account  
    irekr
    Moderator
    Sorki że przekręciłem Niegową.
    ;)
    Nie jest tez tak źle, stawy tez maja wpływ. A tak jak pisałem; dyfrakcja zrobi swoje.

Dlatego tez proponuje by ewentualny wzmacniacz założyć w punkcie rozdziału, użyć tylko wtedy jak będzie trzeba i w minimalnym stopniu.
    Pamiętaj, że czułość odbiorników DVB-T jest co najmniej dzisięciokrotnie większa niż analogów. Jestem zdania że bez wzmacniacza się obejdzie....

Ja u siebie mam taką jakby małą przełącznicę. Proste i tanie rozwiązanie....

Jak masz jakieś zdjęcia to podeślij na prv. Coś więcej będzie można powiedzieć.
    User removed account
    User removed account  
    irekr
    Moderator
    Na początek zrób całą instalację i zobacz jak będzie funkcjonować bez wzmacniaczy. W razie czego po wskazaniach sygnałów będzie wiadomo co i jak założyć, a do sklepu w Częstochowie nie masz daleko.....
    User removed account
    User removed account  
    irekr
    Moderator
    Jak już musisz do komina piecowego to załóż, pamiętaj jednak, że kominiarz musi zrobić swoje. I musi mieć trochę miejsca by swobodnie wyciągać linę z kulką i szczotką.
    Wzmacniacz do DAB-u: nie ma takich wymagań jak wzmacniacze do DVB-T, że być w zasadzie dowolny na pasmo VHF. Może być nawet taki:
    http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_antenowy_wewnetrzny_aws-141s_B11687.htm z tym, że obowiązkowo przed wzmacniaczem trzeba założyć filtr wycinający wszelkie sygnały z pasma powyżej 240 MHz.
    Jestem jednak przekonany, że nie będzie potrzeby instalacji.
    User removed account
    User removed account