Post poprawiony
Witam serdecznie
Mam ja taką sytuację: młode małżeństwo z mojej bliskiej rodziny remontuje stary dom, który otrzymali, będą m.in. wymieniać całkowicie dach. I tu wkroczę ja, gdyż zgodzili się, bym pomógł zaprojektować i założyć dla nich instalację antenową. I tu zaczynają się moje pytania. Znam się na temacie, ale wolę się doradzić fachowców
Z wyborem anteny satelitarnej nie będzie większego problemu, solidna 90 cm, HotBird, widoczność będzie idealna, zero drzew itp. . Wcześniej planowana też była Astra, jednak zrezygnowaliśmy. Będą 4 wyjścia do pokoi pod dach, instalacja SAT poleci osobno od DVB-T. Problem jest w związku z tą nieszczęsną TV naziemną. Również będą 4 wyjścia, trochę metrów kabli do każdego miejsca docelowego będzie, wszystko rozgałęzię chyba na maszcie. No tylko teraz tak: lokalizacja- Jaworznik koło Myszkowa, woj. śląskie,. Instalacja będzie zrealizowana na maszcie na dachu piętrowego (już za niedługo
) domu. Na chwilę obecną jest tam antena siatkowa, stara jak świat, z wzmacniaczem wymienianym co jakieś kilka lat, ale o tym za chwilę. Obecnie wisi tam pewnie jeden z tych popularnych wzmacniaczy "do DVB-T" za 10 zł, na czerwonej/czarnej/niebieskiej płytce, bez ekranu. Wiem, lipnie, ale nie ja to robiłem, dopiero teraz będę miał tam opcję wejść i zrobić po swojemu, solidnie
Odbiór jest z nadajnika Katowice Kosztowy, działa dobrze, chociaż wiem że bywają przypadki że odbiór nieco szatkuje podczas gorszej pogody, na burze wszystko jest rozpinane... Czemu? Bo pioruny sobie upodobały okolicę (wysokie drzewa, nie zasłaniające trasy odbioru ale są) i siecze w pobliżu, kilkukrotnie zdarzało się że spaliła się płytka w antenie. Kwestia uziemienia tego wszystkiego do tworzonego uziomu. Tu rodzi się pierwsze pytanie- jak będzie z montażem masztu? Czy zamontować go do komina (z cegieł, solidny, nowy) na popularne metalowe obejmy, czy dogadać się z tym chłopakiem i póki jeszcze nie zabrali się za poddasze i dach to niech pomyśli o mocowaniu masztu na dole? Minusem tego jest to, że tam gdzie będzie mógł być maszt w tym wydaniu będzie pokój na poddaszu, więc raczej zostaje opcja metalowych obejm na kominie. Odbiór z Wręczycy jest niemożliwy, po drodze mamy piękne lasy. Dalej- jaką antenę wybrać? Na trasie odbioru stoi w oddali las (las na Helenówce) i obawiam się, że ładując ich w koszt anteny silnie kierunkowej typu tej lub tej niepotrzebnie naraziłbym ich na koszty, skoro np. lepiej działałaby antena siatkowa. Kolejna kwestia- jaki dobrać do niej wzmacniacz w antenie (na pewno wzmacniacze LNA z Dipola) ( będzie konieczny, w tej okolicy ciężko o odbiór czegoś bez wzmacniacza) i jak zrobić dystrybucję w domu? Chodzi mi tu o nieużywane wyjścia, nie chciałbym tego zepsuć dzieląc tylko zwykłym rozgałęziaczem i potem po podłączeniu tylko jednego telewizora żeby głowica była przesterowana bo pozostałe 3 wyjścia są wolne
. Zsumuję to z anteną VHF w polaryzacji poziomej. Kolejna kwestia- jaką wybrać do tego antenę DAB? Z tego co wiem to u nas na Śląsku DAB jest w polaryzacji poziomej, więc byłbym zmuszony dać dwie identyczne anteny pod sobą, jedna od MUX8 a druga od DAB, na boczniku. Jak im się odwidzi pol. H to obrócę do V i po sprawie. Następna sprawa to już tylko wyjaśnienie- kable będą w korytkach, dopilnuję tego. Oczywiście skrętki itd. też polecą tam, po prostu nie uwzględniłem ich w temacie
Tylko jak zrealizować podłączenie przewodu wyrównawczego? Tam tylko jedna faza jest jakby co.
Schemat:
Na dachu mamy sumator DVB-T z VHF i UHF. Jest to przewód 1. Drugi to DAB. Pozostałe 4 to TV satelitarna. TV satelitarna leci całkiem osobno do 4 gniazdek. Tu problemu nie ma. Zsumowana naziemna będzie pod dachem miała w skrzyneczce zasilacz i rozgałęziacz na 4 wyjścia do odbiorników. DAB tak samo. Do każdego pomieszczenia będą szły po 3 kable koncentryczne w takim razie:
Jak to oceniacie?
Chodzi o wykonanie tego wszystkiego w miarę tanio (ogromny remont) ale solidnie i dobrze
Za wszelkie porady z góry dziękuję ja i to młode małżeństwo
Pozdrawiam!

Witam serdecznie

Mam ja taką sytuację: młode małżeństwo z mojej bliskiej rodziny remontuje stary dom, który otrzymali, będą m.in. wymieniać całkowicie dach. I tu wkroczę ja, gdyż zgodzili się, bym pomógł zaprojektować i założyć dla nich instalację antenową. I tu zaczynają się moje pytania. Znam się na temacie, ale wolę się doradzić fachowców

Schemat:
Na dachu mamy sumator DVB-T z VHF i UHF. Jest to przewód 1. Drugi to DAB. Pozostałe 4 to TV satelitarna. TV satelitarna leci całkiem osobno do 4 gniazdek. Tu problemu nie ma. Zsumowana naziemna będzie pod dachem miała w skrzyneczce zasilacz i rozgałęziacz na 4 wyjścia do odbiorników. DAB tak samo. Do każdego pomieszczenia będą szły po 3 kable koncentryczne w takim razie:

Jak to oceniacie?
Chodzi o wykonanie tego wszystkiego w miarę tanio (ogromny remont) ale solidnie i dobrze

Za wszelkie porady z góry dziękuję ja i to młode małżeństwo

Pozdrawiam!