logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór procesora pod socket 939: Athlon 64 X2 4400+ czy 4800+?

quiet 17 Maj 2015 22:27 1383 6
REKLAMA
  • #1 14701240
    quiet
    Poziom 17  
    Ocena: 75
    Witam,
    posiadam płytę główną gigabyte ga-k8nf-9. Do tej pory miałem na niej procesor AMD Athlon 64 X2 4400+ kręcony do 2,5GHz. Niestety po wielu latach pracy padł.
    Planuje zakup nowego. I teraz pytanie..czy kupić taki sam za 100zł czy warto dorzucić kolejne 100zł (w sumie 200zł) i kupić Athlon 64 X2 4800+? Podejrzewam że oba będę delikatnie kręcił poprzez zwiększanie FSB bez podnoszenia napięcia procka.
    Linki do specyfikacji procków:
    ADA4800DAA6CD
    ADV4400DAA6CD
  • REKLAMA
  • #2 14701269
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    Powiedz mi, gdzie chcesz kupić nowy procesor do 9-letniej płyty?
    Nie ma sensu jakakolwiek zmiana, lepiej sprzedać i odłożyć pieniądze. OC marne na tych procesorach, to niestety zabytek.
    Za 350-400zł masz nowy zestaw procesor + płyta + 4GB RAM na intelu 1150, którego ten athlon na ciekłym azocie przy 8GHz w życiu nie dogoni.
  • REKLAMA
  • #3 14701317
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Zdecydowanie nie warto dopłacać do tych staroci. Jak ci płyta padnie to będziesz nową kupował? Te athlony pod socket AM2 chodzą za grosze. Przykładowo Athlon 64 X2 4800+ pod AM2 kosztuje `35zł + KW na znanym portalu aukcyjnym. Komputer do czego ma być? Praca biurowa, starsze gierki czy może coś więcej? Jeżeli chcesz czegoś wydajniejszego to tak jak poprzednik pisał, jeżeli coś starszego (ale i tak sporo wydajniejszego od athlonów) to płyta lga775 + xeon na lga 771. Wystarczy wgrać zmodyfikowany bios, wyciąć dwie wypustki w podstawce procesora i zaopatrzyć się w tanią przejściówkę naklejaną na procesor i ma się sprzęt z bardzo dobrym stosunkiem wydajności do ceny.
  • REKLAMA
  • #4 14701346
    quiet
    Poziom 17  
    Procesor byłby kupowany na ebay.
    Hmm jeśli zmieniać platformę to...hmm szukałbym już czegoś na h97 i i5.
    Płyta była już kilkukrotnie naprawiana- co chwilę leci jakiś kondensator..ale na moje potrzeby w zupełności wystarcza. Komputer używany do wszystkiego..przede wszystkim net, programy biurowe, photoshop, corel czasami zagram w word of tanks.

Teraz to zrobiliście mi niezły młyn w głowie..
    fiend_ ciekły azot? Masz na myśli chłodzenie? 8GHz? To takie procki są?
  • #5 14701356
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    To było nabijanie się z wydajności zegar w zegar athlona i intela na lga 1150, chodziło prawdopodobnie o to że nawet jak athlona jakimś cudem ktoś by wykręcił na 8ghz z użyciem ciekłego azotu to i tak by wydajnościowo nie dogonił intela.
  • REKLAMA
  • #6 14701485
    szymonjg
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Ja bym nie dopłacał stówy za te 200Mhz.

Przesiadka na AM2 będzie się wiązała również z przesiadką na pamięci DDR2 które co prawda też nie są drogie ale grosz do grosza...

Przesiadając się na nowsze i nie drogie AMD ja bym szukał coś pod 45nanometrowe Athlony II x2 których nawet średnio-rynkowe wersje były wydajniejsze od topowych Athlonów z poprzedniej generacji, a tym samym dalej wspierają jeszcze tanie pamięci DDR2. Wspierają też i DDR3 więc trzeba by uważać jaką się płytę kupuje bo mogą być i na te i na te pamięci. Sockety pod te procki to AM2+ lub AM3. Podobno na zwykłe AM2 też dawało się je włożyć ale nie było to regułą.

A jeśli już byś pędził dalej za gigahercami to zamiast Athlona II wybierasz Phenoma II. Socket i pamięci te same co dla Athlona.
  • #7 14701622
    quiet
    Poziom 17  
    Dzięki wszystkim za opinie..decyzja podjęta..szukam nowej platformy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada płytę główną Gigabyte GA-K8NF-9 i zastanawia się nad zakupem nowego procesora, porównując AMD Athlon 64 X2 4400+ z 4800+. W odpowiedziach podkreślono, że oba procesory są przestarzałe, a ich podkręcanie nie przyniesie znaczących korzyści. Sugerowano, aby zamiast inwestować w te modele, rozważyć zakup nowej platformy, np. z procesorem Intel na sockecie 1150 lub nowszymi Athlonami II x2, które oferują lepszą wydajność. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na poszukiwanie nowej platformy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA