logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sirio AS 100 Mag - Duże wartości SWR podczas strojenia

daxsior 18 Maj 2015 17:28 1467 4
REKLAMA
  • #1 14702826
    daxsior
    Poziom 19  
    Ocena: 201
    Witajcie !

Mam mały problem jeśli chodzi o strojenie anteny AS 100, mianowicie antenę używam już blisko 2 lata, jednak ostatnio zauważyłem kiepski zasięg rozmów, dlatego postanowiłem wykarbować ją jeszcze raz i tutaj pojawia się problem, wartości SWR na kanałach 1/20/40 (Radio Harry III) są powyżej 2, no ewentualnie da radę jakoś zejść do 1,5 na którymś z nich, ale na innych jest 2,5.
    Oczywiście wysuwałem i wsuwałem bat w promiennik jak to przy regulacji bywa.

Rozebrałem antenę, poczyściłem co się da, cewka cała, bez objaw sadzi itd.
    Auto to VW Touran, mam przedłużany kabel o 3-4 metry nie pamiętam dokładnie.
    Jak antena była nowa, to SWR bardzo ładnie ustawiłem w niskie wartości dla kanałów 1/40 i niższe dla kanału 20.

Zawsze myjąc auto chowałem antenę, dbałem o nią...

Co może być przyczyną takich wartości ?

PS. Pod anteną mam folie aluminiową (obecnie kuchenną) i gumę, a od dachu izoluje ją podkładka by nie porysować powłoki lakierniczej.
  • REKLAMA
  • #2 14702934
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 480
    daxsior napisał:
    PS. Pod anteną mam folie aluminiową (obecnie kuchenną) i gumę, a od dachu izoluje ją podkładka by nie porysować powłoki lakierniczej.

Masz dokładnie cały czas tak czy coś zmieniłeś np. folię lub podkładkę na inną i dopiero po tym zabiegu zmieniło się dopasowanie anteny? Generalnie grubość foli i podkładki ma duże znaczenie. Np. podkładka za gruba czy za cienka i już SWR leci na łeb na szyję. Oczywiście ufam że wszystkie połączenia elektryczne i mechaniczne są ok. Wszystko czyste i nie skorodowane.

Ps.
    Miałem przypadki że ktoś coś po podklejał pod antenę i miał tak jak ty. Dla próby odkleiłem to i podłożyłem na dwóch kartkach z bloku technicznego. SWR igła :D . Chyba tam będziesz musiał pokombinować.

Tu jeszcze link z którego możesz coś wnieść dla naprawy.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2156067.html

Tam w trzecim poście pierwszy link na niebiesko zobacz.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 14704930
    daxsior
    Poziom 19  
    Ocena: 201
    Wpierw była oryginalna folia aluminiowa przyklejana sirio, jednak z racji czasu i warunków atmosferycznych stała się taka zabrudzona itd. - jednak wartośći SWR na niej i kuchennej były bardzo podobne, wręcz takie same.

Tak, wszystkie połączenia są jak najbardziej ok, sprawdzałem, odkręcałem i ponownie skręcałem.
    Śladów korozji nie ma nigdzie, jedynie na magnesie (dolnej podstawce promiennika).

Spróbuję z tymi kartkami od bloku technicznego/tektury i dam znać.

Podstawkę też rozkręcałem, poprawiłem luty itd.

SWR nadal duży...

Sądziłem, że może ta przedłużka kabla antenowego coś ma w sobie, ale założełem inną antenę (miałem akurat na stanie) i SWR od razu lepiej, mianowicie 1,4-1,6 na 1/40 kanale i 0,4 na 20, więc chyba jest ok.
  • #5 14714302
    SvenG
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Naklejka aluminiowa powinna być pod podstawą. Sam stosuję taśmę samoprzylepną do uszczelniania przewodów wentylacyjnych. Naklejam ja na podstawę jeśli nie ma oryginalnej naklejki, lub jest już wypłukana i zdaje egzamin lepiej niż folia kuchenna. Pozdrawiam.
REKLAMA