logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Master 2 3.0 dci 2006r - w trakcie jazdy zgasł i nie odpala

tswvola 20 Maj 2015 20:59 8505 26
REKLAMA
  • #1 14708435
    tswvola
    Poziom 10  
    Ocena: 31
    Witam Panowie. Jestem z Krakowa, w piatek moje auto zdechlo w Czechach. Juz opisuje sytuacje. Dodam ze po wymianie uszczelki pod glowica zrobiłem 500km. Jechałem w Czechach nagle pod górkę gdy wyjezdzalem poczułem lekkie oslabniecie samochodu po czym zaswiecil mi się na czerwono napis STOP i mrugająca czerwona kontrolka silnika. Zjechalem na bok i zgasilem silnik. Podniosłem maskę, zerknalem i wszystko ok. Odpalilem auto co bylo trudne gdyż dość dlugo silnik krecil. Ujechaem 500m i powtórka z rozrywki z tym ze silnik sam zgasnal. I tak juz zostalo do dzis. Tamtejszy mechanik scholowal mnie na zakład. Podlaczyl komputer i pokazalo mu czujnik położenia walu. Niestety brak części do 3.0 w Czechach spowodowalo ze gdy wróciłem do Krakowa kupiłem owy czujnik, wymieniłem go sam oraz do tego czujnik kola zębatego. Niestety nie pomoglo. Auto kreci i nie odpala. Błędów brak. Jedyna opcja odpalenia auta to na plaku. Odpali jak mu depne gazu to słychać ze chodzi nie równo. Wykrecilismy wtrysku, sprawdziłem w Krakowie i są sprawne. Wyciągnęliśmy filtr paliwa, byly w nim ale to dosłownie 4-7 malutkich opilkow metalu, zbyt malo by określić uszkodzenie pompy wysokiego ciśnienia. Dodam ze filtr paliwa byl wręcz czarny. Mechanik wykrecil również zawór regulujący ciśnienie paliwa. Ma jutro do niego dotrzeć. Proszę o jakies podpowiedzi co można by bylo jeszcze sprawdzić, bo od piątku w Czechach bylem juz 4x a mam dość juz takiej jazdy i tłumaczyć czeskiemu mechanikowi co ma robic bo nie miał z tym sttycznosci.
  • REKLAMA
  • #3 14708520
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2445
    Sprawdzić ciśnienie paliwa podczas rozruchu, zajrzeć do zbiornika paliwa czy nie jest zapchany smok.

Wykonać diagnostykę komputerową, tj. wgląd na parametry pracy silnika.

Ewentualnie przywieźć na lawecie auto do Polski, może wyjść zasadniczo taniej.
  • #4 14708611
    tswvola
    Poziom 10  
    Rozrząd będzie ok, gdyż mechanik który robił mi uszczelke pod glowica sprawdzal go i nie ma żadnych luzow. Byly sprawdzane parametry na wtryskach, niestety nie wiem dokladnie o co chodziło, wiem ze na jednym pokazywalo 450 barów na drugim 250 i 200 różnicy. Mechanik obstawial walnięte wtryski lecz one są sprawne. Dodam ze gdy udalo mi się odpalić auto na plaku, ujechalem autem ok 4m po czym auto traci moc wyświetlają sie kontrolki i auto gaśnie. Dosłownie nie ma mocy tak jak by mu brakowało mocy. Odpinalem od pompy paliwa waz prowadzący paliwo do silnika, podczas kręcenia rozrusznikiem paliwo tryska na tyle ze zdążyli zalać mi caly silnik. Paliwo również podawane jest na wtryski gdyż odkrecalem metalowe rurki z wtryskow i krecilem silnikiem. Koszt scholowania auta na obecna chwile jest droższy niż moje wyjazdy tam.
  • REKLAMA
  • #5 14709277
    Tomek Leszczynski
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Zabierz ze sobą mechanika tam a najlepiej laweta
  • REKLAMA
  • #6 14709317
    diodabg
    Poziom 30  
    Ocena: 626
    tswvola napisał:
    Dosłownie nie ma mocy tak jak by mu brakowało mocy.

Zapchany wydech ?
    Dawaliście diesla z bańki żeby wykluczyć zbiornik paliwa ?
  • #7 14709520
    tswvola
    Poziom 10  
    Właśnie nie dawaliśmy..... Z tymi Czeskimi mechanikami jest jakas tragedia. Nie mieli stycznosci z takim autem 3.0 i nie wiedza za co się brać. Dlatego pytam o kazda mozliwa przyczynę.

Dodano po 4 [godziny] 8 [minuty]:

Czyli krótko reasumując, biorąc pod uwagę że, rozrząd ok, filtr paliwa wymieniony, nie odpala z wiaderka z ropą, czujnik położenia wału i koła zębatego oraz zawór regulujący ciśnienie wymieniony, brak błędów komputerze, zatkany wydech odpada, gdyż odpalę na plaku to mogę deptać i spaliny wydostają się bez problemowo, jedyna wada, brak możliwości odpalenia bez plaka, po odpaleniu auto nawet przy obrotach 2,5 tys na 1 biegu ujedzie 4m i gaśnie. Co brać jeszcze pod uwagę ? Wyjeżdżam tam dzisiaj w nocy.
  • #8 14710861
    diodabg
    Poziom 30  
    Ocena: 626
    Pisałeś że zmieniałeś uszczelkę pod głowicą jaka założona była uszczelka i szpilki, głowica była planowana i z jaką siłą mechanik dokręcał?
    Przy demontażu głowicy pompa była zabezpieczona / przykryta żeby syf się nie dostał ?
    Musisz mieć kompa i nie sprawdzać błędy ale parametry rzeczywiste ...
  • #9 14710965
    szymon198312
    Poziom 30  
    Ocena: 886
    Jeśli wykluczyles wszystkie możliwości awarii powstałej na wskutek poprzedniej naprawy, wtryski sprawdzone na maszynie, i napewno jest rozrzad ok i ciśnienie w cylindrach to czas zabrać się za wyjęcie pompy cr i sprawdzenie na maszynie. Bo to ze tryska paliwem to wcale nie znaczy ze z takim ciśnieniem jak powinna. Jeśli sciął się klin na walku rozrządu, to ustawienie rozrządu może być ok, ale nie zapali i będzie pokazywal błąd czujnika położenia walka rozrządu tak jak to było na początku, zaraz po awarii
  • #10 14711131
    tswvola
    Poziom 10  
    Czujnika położenia walu po wymianie juz nie pokazuje po skasowaniu błędów. Ile kroc auto bylo odpalane czujnika nie pokazuje w komputerze
  • #11 14711184
    szymon198312
    Poziom 30  
    Ale błąd wywalilo za pierwszym razem, wiec trzeba mieć to na względzie, może podnieść pokrywę zaworów i sprawdzić czy na pewno gdy pierwszy tłok jest w gmp to zawory na nim są zamknięte. Jeszcze taka ciekawostka odnośnie czujników położenia walka czy wału, że nieraz te chińskie produkty( czasami nawet nie wiemy ze są chińskie bo teoretycznie kupujemy markowe a firma i tak produkuje to z tanich komponentów) potrafią być nowe ale nie zawsze odpowiednio współpracują z naszą elektronika, a błędu nie pokazuje. Ja staram się montować oryginały, nawet używane bo napewno lepsze jak podróbka
  • #12 14711697
    tswvola
    Poziom 10  
    No tak ale czujnika położenia walu juz nie pokazuje. Czyli rozrzad jest ok.

Dodano po 2 [minuty]:

No ja właśnie zakladalem oryginalne części używane z aut z małym przebiegiem. Dekiel od wtryskow jest sciagniety. Lecz Czesi obchodzą soe z tym autem jak z jajkiem
  • #13 14711780
    wikia55
    Poziom 18  
    Ocena: 166
    tswvola napisał:
    Czyli rozrzad jest ok.

Tego nie byłbym pewien.
  • #14 14711795
    tswvola
    Poziom 10  
    Hmm.... A można jeszcze obstawiać czujnik ciśnienia na listwie wtryskowej? Zawór regulujący został wymieniony.

Dodano po 4 [godziny] 36 [minuty]:

Poza tym wydaje mi się, że gdyby to stało po winie rozrządu to chodziłby na 3 gary, a nie na 4. A auto chodzi na 4.
  • #15 14713241
    szymon198312
    Poziom 30  
    Dlaczego miałby chodzić na trzy. Jeśli się rozrzad przestawil lekko to będzie chodził na cztery, ale będzie słaby, i raczej nie zapali bez wspomagacza. Benzyniak może i by zapalił ale diesel raczej nie
  • #16 14722846
    Tomek Leszczynski
    Poziom 15  
    Kolego z tego co piszesz to nie zajrzałeś do rozrządu bo był robiony ? to blokady i sprawdź go teraz Te wycieczki cie beda wiecej kosztowac jak laweta D
  • #17 14723811
    tswvola
    Poziom 10  
    A wiec, mechanik patrzył na rozrząd. Jest ustawiony co do jednego zabka dokladnie jak na obrazku. Wymieniony został również filtr paliwa i regulator ciśnienia. Auto odpalili ale jest mu ciężko. Na obecna chwile co się dzieje, jazda autem z obrotami do 2200 obr/min jest ok. Powyżej tych obrotów auto wpada w tryb awaryjny czyli stop i mruga silnik. Po zgaszeniu auta i jeździe do 2200 obrotów jest ok. Powyżej tych obrotów znowu blad. Jesli bym na bledzie jechał powyżej 2200 obrotów auto nie ma mocy i gasnie. Co każde następne odpalenie auta to dluzej kreci. Udalo mi się wrócić nim do Krakowa. Jutro wybieram sie do Piekar do serwisu Renault Truck. Będzie diagnoza to odrazu napisze.
  • #18 14723874
    marekwodniak
    Poziom 17  
    Ocena: 192
    Na ulicy Pastelowej 6 masz fachowca robi tylko renówki.
  • REKLAMA
  • #19 14724228
    wikia55
    Poziom 18  
    Ocena: 166
    tswvola napisał:
    Piekar do serwisu Renault Truck
    To gorszej opcji chyba nie mogłeś wybrać
  • #20 14724479
    tswvola
    Poziom 10  
    A na ta ul. Pastelowa w Krk ma ktos numer telefonu gdyż w Internecie nie mogę go znaleŸć 😊 czemu uważasz ze gorzej nie mogłem juz wybrac ??
  • #21 14728928
    tswvola
    Poziom 10  
    Witam, oczywiście serwis renault po sprawdzeniu auta postawił diagnozę taka, albo czujnik na listwie wtryskowej lub pompa. Odjechalem i pojechałem do mechanika . Wyciagnal mi takie cos z listwy wtryskowej, bardzo bym prosił o opisanie co to jest. Chciałem żeby wyciagnal czujnik z listwy i to zrobil. Z własnych prób wywnioskowaem ze dmuchajac w plastikowa rurkę na dole ( wlot paliwa ) powietrze wylatuje z dwóch rurek tych dłuższych, jedna z nich prowadzi wprost na listwę wtryskowa, druga zaś to przelewowa. Czy przypadkiem ta co idzie na przelew nie powinna być tak jak by zatkana ? Tzn przy tak małym przedmuchu powietrza nie powinna przepuszczać go. Może to jest spowodowane tym ze auto ciężko pali i powyżej 2500 obr/min wlacza sie stop i brak mocy? Gdyż nie ma odpowiedniego ciśnienia na listwie co pokazał komputer. Takze proszę dać znac czy to może być przyczyna
    Załączniki:
    • Renault Master 2 3.0 dci 2006r - w trakcie jazdy zgasł i nie odpala WP_20150528_002.jpg (1.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Master 2 3.0 dci 2006r - w trakcie jazdy zgasł i nie odpala WP_20150528_001.jpg (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 14728931
    tswvola
    Poziom 10  
    Dodam ze uszczelki są dobre na rurkach, nic tam nigdzie nie lało
  • #23 14729596
    Tomek Leszczynski
    Poziom 15  
    Kolego zmien Mechanika jak on niewie gdzie jest czujnik wysokiego cisnienia .Myslisz ze ta rurka plastikowa wytrzyma 600 bar i wiecej ?
  • #24 14729620
    tswvola
    Poziom 10  
    A mogę prosić o jakies zdjęcie tego jak to wygląda ??

Dodano po 3 [godziny] 12 [minuty]:

A proszę mi powiedziec czy czujnik ciśnienia w listwie wtryskowej może być przyczyna ze ciężko odpala, nie pojedzie na większych obrotach jak 2-2,5 tys obr/min bo wlacza sie tryb awaryjny i nie ma mocy ?
  • #25 14729966
    marekwodniak
    Poziom 17  
    Ocena: 192
    Nie mam numeru telefonu gość jest moderatorem na forum .Klub renault clio .Tylko forum pod tą nazwą jest chyba 3 .Nazywa się tam Sokól.Zna się na rzeczy polecam.
  • #26 15539812
    zajac232
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    witam ja też mam podobny problem tylko u mnie wymienie regulator ciśnienia i auto odpala zrobi z 600km i gaśnie wyciagam regulator czyszcze go i znowu pali a układ wyczyszczony wtryski po regeneracji pompa sprawdzona już sam niewiem co sie dzieje a kiedyś jak mi zgasł to przy akumulatorze były przyśniedziałe bezpieczniki
  • #27 16240701
    lukasz gt
    Poziom 10  
    Ocena: 33
    kolego może ci to pomoże niedawno kupiłem mastera i robię silnik, kontrolka z mrugającym silnikiem czerwona pokazuje mi się gdy odłączę czujnik na listwie to moim zdaniem jest listwa.pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z Krakowa zgłasza problem z Renault Master 2 3.0 dci z 2006 roku, który zgasł podczas jazdy w Czechach. Po wymianie uszczelki pod głowicą i przejechaniu 500 km, samochód zaczął tracić moc, a kontrolki silnika i STOP się zaświeciły. Mechanik w Czechach zdiagnozował uszkodzony czujnik położenia wału, który użytkownik wymienił, ale problem pozostał. Auto kręci, ale nie odpala, a jedynie uruchamia się na plaku. Użytkownik sprawdził ciśnienie paliwa, wtryski oraz rozrząd, który był w porządku. Po powrocie do Krakowa, serwis Renault Truck zasugerował, że problem może leżeć w czujniku ciśnienia na listwie wtryskowej lub pompie. Użytkownik zauważył, że auto działa poprawnie do 2200 obrotów, powyżej czego włącza się tryb awaryjny. W dalszej dyskusji poruszono kwestie związane z ewentualnymi zatorami w układzie paliwowym oraz jakością używanych części zamiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA