Cześć.
To już jakiś trop, dziękuję. Mam jeszcze pytanie. Otóż po wpisaniu u góry pierwszej cyfry 4(przyjmując że to ilość cylindrów) następną mogę ustawić tylko 1lub5 nie bardzo kumam o co biega z tą zależnością.☹
Obrotomierz nie działa, tego mogę się ewentualnie domyśleć ponieważ z modułu zapłonowego idzie sygnał o wartości 5V.
W instrukcji napisane jest: "The engine rotates each circle, output one pulse signal (12V square wave). When the signal frequency is 100Hz, the speed is 6000RPM
Nie znam angielskiego. Metodą mlotkowa zakulałem, że ten sygnał musi mieć 12V.
W motorze jest generator impulsów.Na diagramie nazywa się INGITION PULSE GENERATOR. Wychodzą z niego trzy przewody: żółty, biało-żółty, biało-niebieski, idą do modułu zapłonowego. Myślałem żeby pod któryś z tych przewodów się podpiąć...? Kolejnym kaskaderskim pomysłem jest 1z4przewodow które wychodzą z modułu na cewki...? Nie truł bym gitary, ale odpalenie motoru na parterze jest trochę trujące. Podczas ostatnich testów jak jeździłem to kolejne 2h chodzilem do tyłu tak się nacpałem spalin☹
Dodano po 40 [minuty]: Jeśli chodzi o sam prędkościomierz to powinien pokazywać prędkość zbliżoną do realnej, wygłówkowałem to w następujący sposób...
Licznik posiada 3 magnesy. Tak też jest w ustawieniach, pokazuje się cyfra 3. Czyli 3impulsy na 1obrot koła.
Poswieciłem jeden z impulsatorów vfr750rc36II do celów naukowych i rozdupilem go metodą siłową. Po otwarciu zobaczyłem że umieszczone na malutkim wałku dwa pierścienie posiadaja po 4(mogę to określić jako wykorbienia) ustawione na przemian. Dają w ten sposób 8impulsow na pełen obrót wałka impulsatora. Z praktycznego punktu widzenia zauważyłem iż 24impulsy to pełen obrót koła w motorze. Jest to liczba przy napedzie oryginalnym. Posiadam z tyłu zębatkę o 2zeby większą, dlatego obrót koła dał wynik 22impulsy.
Poprosiłem kolegów z forum żeby mi to ktoś przedstawił w rownaniu na X. Wyliczyłem że obwód koła to:1.884
24=1.884
3=x
24x=3*1.884=5.652
X=5.652/24=0.2355
Sprawdzenie:
24*0.2355=5.652
3*1.884=5.652
Pytanie po co mi to było jest raczej jasne, chodziło o podanie obwodu koła...
Wpisując taką wartość jak 23cm licznik pokazał mi już tylko 1magnes

).
Prościej jest założenie tego czytnika z zestawu który dołączyli Chiniole, dla mnie to kojarzyło się z wigry3 dlatego postanowiłem zrobić w taki sposób. Narazie lata. Impulsator podłączyłem do wkretarki i ogień. Jest jeszcze mały myk. Impulsator musi mieć zasilanie z licznika przewód BIAŁY. Jeśli był zasilany z aku to licznik nie reagował. Ponieważ prąd tego dziadostwa wynosi 5V około.
Może się to komuś przyda na przyszłość. W cbr powinno też tak działać