logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pęknięcie w wannie, czy skleić aby nie wymieniać wanny na nową?

sebaele22 07 Cze 2015 10:42 28200 12
REKLAMA
  • #1 14751016
    sebaele22
    Poziom 30  
    Ocena: 513
    Witam serdecznie, wczoraj podczas kąpieli zauważyłem że moja wanna ma na dnie pęknięcie :-(. Chciałbym zapytać czym najlepiej takie pęknięcie skleić aby nie wymieniać wanny na nową.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 14751037
    sebaele22
    Poziom 30  
    Zapewne akrylowa bo w dotyku jak plastik :-).
    Dodam że nie mam dojścia od spodu jedynie tylko od góry mógłbym skleić.
  • #4 14751162
    malpek
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    Wanna Ci pękła, bo prawdopodobnie jest za słabo podparta od dołu. Jeśli nie masz dostępu od dołu to nie uda ci się tego dobrze skleić.
  • REKLAMA
  • #5 14753496
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 504
    Jak to nie ma dostępu?, musisz wannę wyjąć z zabudowy, odwrócić, skleić matą szklaną z żywicą, kilka warstw.
    Pójdź do warsztatu/zakładu gdzie produkują/kleją bagażniki samochodowe dachowe, za flaszkę dadzą Ci kilka mat i trochę żywicy.
  • #6 14753569
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1701
    Klejenie pomoże na chwilę. Takich rzeczy się nie klei, a zwłaszcza od góry. Żeby skleić trzeba wyciągnąć wannę, a jak już się wyciągnie to lepiej od razu wstawić nową i mieć problem z głowy na lata.
  • #7 14755417
    sebaele22
    Poziom 30  
    Problem w tym że nie mam dojścia od dołu tylko od góry :-(
  • REKLAMA
  • #8 14755474
    Artur k.
    Ocena: 1701
    Ale od góry nie przykleisz, choćby dlatego że masz emalię.
  • REKLAMA
  • #9 14756516
    telecaster1951
    Ocena: 818
    zimny8 napisał:
    Pójdź do warsztatu/zakładu gdzie produkują/kleją bagażniki samochodowe dachowe, za flaszkę dadzą Ci kilka mat i trochę żywicy.
    Słaby interes, zważywszy na fakt iż kilogram żywicy wraz z kilkoma matami kosztuje 50zł.
    sebaele22 napisał:
    Problem w tym że nie mam dojścia od dołu tylko od góry :(
    Czy nie rozumiesz co koledzy piszą? Nie skleisz tego mod góry. Wanna jest pokryta emalią od strony użytkowej i za diabła tego nie skleisz. A jeśli nawet, to będzie ciekło.
    Bezwzględnie musisz wymontować wannę. Choćby po to, aby ocenić stan pęknięcia. Jeśli to drobna szczelina, to zabezpieczysz. Jeśli jest pęknięcie gwiaździste, to nic z tym nie zrobisz. Sklejenie pomoże jednak tylko czasowo. To nie stalowa wanna, w której wystarczy zamalować odprysk emalii i posłuży kolejne lata.
    Poza samym pęknięciem, należy się zastanowić co je spowodowało. Jak wanna jest ustawiona? Na czym stoi?
  • #10 14756725
    deus.ex.machina
    Poziom 32  
    Ocena: 341
    Skleić od góry się da tylko jak to będzie wyglądać? Albo klejenie od dołu albo nowa wanna. Można dać od góry łatę ale to będzie widoczne i może być nieprzyjemne w dotyku bo takiej powierzchni by nie przeszkadzało się nie uzyska - ewentualnie co można zrobić teraz to uzupełnienie ubytku z góry kitem ale to jednorazówka.
  • #11 14757357
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 504
    telecaster1951 napisał:
    Słaby interes, zważywszy na fakt iż kilogram żywicy wraz z kilkoma matami kosztuje 50zł.

Nie wiem jak teraz ale będzie z 8 lat temu jak mój bliski znajomy sfinansował sobie na tym kampanie i dostał się do sejmu, ten co chciał hymn zmieniać. Teraz już nie klei bo nie musi.
    Całkiem ładne robił i malowane na połysk, pod kolor auta można było zamówić.

To czym miał by tą wannę skleić?.
  • #12 14757737
    telecaster1951
    Ocena: 818
    zimny8 napisał:

To czym miał by tą wannę skleić?.
    Słaby interes, jakby miał flaszkę dawać za kilka mat i trochę żywicy. Taniej kupić do w sklepie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem pęknięcia wanny, które najprawdopodobniej jest spowodowane niewystarczającym podparciem. Użytkownik zidentyfikował wannę jako akrylową, co komplikuje proces naprawy, ponieważ nie ma dostępu od dołu. Uczestnicy sugerują, że klejenie od góry jest niewłaściwe, a jedynym skutecznym rozwiązaniem jest demontaż wanny w celu naprawy od dołu, najlepiej przy użyciu maty szklanej i żywicy. Wskazano również, że tymczasowe klejenie może nie przynieść trwałych efektów, a w przypadku poważniejszych uszkodzeń lepiej rozważyć wymianę wanny na nową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA