logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Integra 128WRL z manipulatorem INT-TSI. Jak zresetowac?

dziobas 08 Cze 2015 22:55 8895 15
REKLAMA
  • #1 14756062
    dziobas
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam

Zakupilem zestaw Satel Integra 128 WRL wraz z manipulatorem INT-TSI. Niestety, nie dziala on dobrze, uniemozliwiajac zaprogramowanie centrali. Chcialbym zresetowac calosc, gdyz manipulator (o ile juz zdecyduje sie polaczyc z centrala) nie akceptuje hasla serwisowego, odmawiajac dalszej konfiguracji. Caly system dziala (?) bardzo niestabilnie, mimo, ze jeszcze nie podlaczono zadnych ekspanderow, czy reszty komponentow. Zestaw odmawia prawidlowego dzialania juz na etapie podlaczenia na stole w celu konfiguracji. Manipulator zglasza rozne bledy (podmieniony, nie akceptuje hasla, wyswietla rozne dziwne znaki itp), nie pozwalajac na ksiazkowe zaprogramowanie. Resetowanie, ustawianie adresu, ani nic co moge samodzielnie zrobic zwyczajnie nie dziala. Prosze o podanie procedury pelnego resetu obu urzadzen do ustawien fabrycznych, bo w takim stanie sa one zupelnie bezuzyteczne.
    Nadmienie, ze mieszkam zagranica i nie moge osobiscie pofatygowac sie do punktu, w ktorym zakupilem produkt.
  • REKLAMA
  • #2 14756093
    MariuszX49
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    z jakiego wyjścia kolega wziął zasilanie?
  • REKLAMA
  • #4 14758522
    dziobas
    Poziom 14  
    No, to super, bo nie mam innego manipulatora, ani nic poza tym, co dostalem w pudle, czyli Integra128wrl i INT-TSI. Skoro to nie moze sie samo w sobie pozbierac, to jak Satel moze oferowac taki produkt?

Przy probie resetu z kolkow, tak jak ktos w temacie z podanego linka, na zapietym resecie nic nie swieci, ani nie startuje. Startuje jedynie manipulator, ktory pokazuje, ze sie nie laczy (bo centrala w resecie). Ogolnie sieczka, bo z manipulatora nic nie moge zrobic - nie akceptuje hasla, tym samym nie moge wejsc w tryb flashowania centrali, ani nawet przywrocic do ustawien fabrycznych.
    Satel radzi, zebym skontaktowal sie z tutejsza firma instalatorska. Co to za rada producenta? Co firma instalatorska zrobi, czego sam nie moge zrobic? Mieszkam w Anglii, gdzie Satel to raczej egzotyka.

Czy jest jakis inny sposob na przwrocenie domyslnych ustawien centrali bez udzialu manipulatora? Jak zresetowac sam manipulator, moze pliki na karcie?
    Musi byc jakis sposob, bo nie wierze, zeby majac jeden manipulator trzebaby uzywac innego jedynie do zresetowania, to jakas parodia. Mam wiec bezuzyteczna centrale, z ktora nie moge nic zrobic, bo nie mam drugiego 'normalnego' manipulatora do zresetowania systemu? Ten zestaw nie kosztuje malo, zeby przymykac oko na taki babol.

Zasilanie manipulatora oraz jego zegar i szyna danych jest podlaczona do odpowiednich stykow w centrali. Centrala podlaczona jest przez dedykowany transformator Satela oraz akumulator z jednego zestawu. Wszystko podlaczone ksiazkowo, na stole, jeszcze nie na obiekcie, zeby moc przyczepic sie dlugosci kabli, czy zlego podlaczenia. Dwa przewody zasilania centrali i cztery do manipulatora, tego nie da sie zle podlaczyc.
  • #5 14758609
    griszadwa
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    A gdzie mieszkasz?
  • #6 14758611
    MariuszX49
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    Oj zdziwił by się kolega jak potrafią "instalatorzy" podłączać systemy (Proszę wybaczyć pytanie) u kolegi widzę, że zgodnie z zaleceniami producenta (OUT na zasilanie bo KPD za małą ma wydajność prądową) także jak kolega napisał po mnie nici raczej z tego mam w domu WRL-ke i zwykłego KLCD jak programowałem pierwszy raz zanim "wstał" TSI to już dawno w serwisie ustawienia zmieniałem...
    Jeszcze spróbowałbym rady z przedostatniego postu z tematu który podał kolega. Kabel prosty także można zlutować samemu.
  • #7 14758980
    dziobas
    Poziom 14  
    Mieszkam w Londynie, ale odleglosc to nie problem

Co do kabla, to mam oryginalny Satela i wiem, ze sie laczy, tylko oczywiscie wywala komunikat o identyfikatorze komputera (bo uzywalem tez innego laptopa, zeby sie z tym polaczyc). Sam TSI pokazuje takie rzeczy:
    Satel Integra 128WRL z manipulatorem INT-TSI. Jak zresetowac? Satel Integra 128WRL z manipulatorem INT-TSI. Jak zresetowac? Satel Integra 128WRL z manipulatorem INT-TSI. Jak zresetowac?

Co do zasilania, to nie ma znaczenia pod co podpiete - KPD, czy OUT, czy nawet zewnetrzne zasilanie. W tym momencie robi synchronizacje zdarzen (6h11m), jednak jak ja skonczy, to i tak bedzie odrzucal haslo uzytkownika.
    Juz nie wiem jak to ugryzc. Po pierwsze - brak komunikacji po kablu, bo identyfikacja komputera sie nie zgadza. Po drugie - brak mozliwosci logowania do manipulatora, a przez to niemoznosc wejscia w resety.
    Nie wiem juz co z tym fantem zrobic. Moze upgrage firmware na TSI cos pomoze? Tylko pewnie tez trzeba sie gdzies zalogowac, bo zbyt proste byloby jedynie wrzucic pliki na karte
  • REKLAMA
  • #8 14759464
    griszadwa
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Moge Ci pomoc mam zwykly manipulator w Londynie.
    Zakupilem go bo mialem podobne jazdy na tsi.
  • #9 14761346
    dziobas
    Poziom 14  
    wyslalem Ci PM
  • REKLAMA
  • #10 14763657
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15550
    dziobas napisał:
    Co do kabla, to mam oryginalny Satela i wiem, ze sie laczy, tylko oczywiscie wywala komunikat o identyfikatorze komputera

Więc zmień go w DLoadX lub w Trybie Serwisowym - wszystko jest w instrukcji. INT-TSI nie nadaje się do programowania systemu, prócz tego robienie tego "z łapki" to zabawa głupiego w tych czasach, tym bardziej przy rozbudowanych systemach.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 14764209
    dziobas
    Poziom 14  
    sosarek napisał:
    dziobas napisał:
    Co do kabla, to mam oryginalny Satela i wiem, ze sie laczy, tylko oczywiscie wywala komunikat o identyfikatorze komputera

Więc zmień go w DLoadX lub w Trybie Serwisowym - wszystko jest w instrukcji.

Tylko ze nie moge wejsc w Tryb Serwisowy, bo manipulator nie akceptuje hasla. A z komputera wyswietla blad identyfikatora. Nie moge zmienic w DLoadX numeru, bo go nie znam, a z manipulatora go nie dostane. Jesli wiesz jak, to prosze o pomoc.
  • #12 14764243
    sosarek

Poziom 43  
    dziobas napisał:
    Tylko ze nie moge wejsc w Tryb Serwisowy, bo manipulator nie akceptuje hasla

Rozumiem że hasło serwisowe masz ustawione domyślne. Po pierwszym uruchomieniu systemu przeprowadziłeś Identyfikację manipulatorów? Sabotaż manipulatora masz zablokowany? Próbowałeś połączyć się bez użycia klawiatury przez restart centrali?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 14764412
    dziobas
    Poziom 14  
    Tak, haslo domyslne: 12345
    Identyfikacja przeprowadzona, choc nie wiem czy pomyslnie, bo teraz widac takie krzaki, jak na zdjeciu.
    Bez klawiatury tak samo nie dziala. Nie moge polaczyc sie z centrala ze wzgledu na ten sam blad identyfikatora, a tego nie znam, bo TSI sie nie odzywa i kolko sie zamyka
  • #14 14764494
    sosarek

Poziom 43  
    dziobas napisał:
    bo teraz widac takie krzaki, jak na zdjeciu.

Na jakim zdjęciu?
    dziobas napisał:
    Nie moge polaczyc sie z centrala ze wzgledu na ten sam blad identyfikatora

Wykonaj reset centrali do ustawień fabrycznych tak jak jest to opisane w instrukcji, następnie spróbuj wejść w TS i zacząć od Identyfikacji manipulatorów, odczytać Identyfikatory centrali i komputera, włączyć Downloading i nawiązać połączenie z komputerem.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 14764544
    dziobas
    Poziom 14  
    Srodkowe zdjecie (powyzej) przedstawia owe krzaki.
    Nie moge przywrocic ustawien fabrycznych, chocbym nie wiem co robil. Do tego potrzebny jest dzialajacy manipulator, a moj nie akceptuje hasla, ani nic.

ogolnie, mam sytuacje taka, jak kolega tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2960362.html ale nie mam modulu ethernet. Centrala w ten sam sposob sie zachowuje - po sciagnieciu zworki z resetu, centrala sie uruchamia w normalnym trybie (jak sadze), a manipulator wciaz odmawia logowania.
    Zwieranie daty i zegara w manipulatorze (ustawianie adresu) przebiega pomyslnie, mozna ustawic adres i ip sieci (jesli jest podpieta, w chwili obecnej nie jest), po resecie wciaz brak akceptacji hasla
  • #16 14764655
    sosarek

Poziom 43  
    No i jak w tamtym przypadku niezbędne może okazać się zastosowanie zwykłej klawiatury LCD. Nie odpowiedziałeś czy masz zabezpieczony sabotaż klawiatury.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z systemem alarmowym Satel Integra 128 WRL oraz manipulatorem INT-TSI, który nie akceptuje hasła serwisowego, co uniemożliwia konfigurację centrali. Pomimo prób resetowania i podłączenia, system działa niestabilnie, a manipulator wyświetla błędy. Użytkownik poszukuje procedury pełnego resetu obu urządzeń do ustawień fabrycznych, jednak napotyka trudności z identyfikacją manipulatora oraz komunikacją z centralą. Inni uczestnicy dyskusji sugerują różne metody resetowania oraz podłączenia, w tym użycie innego manipulatora lub klawiatury LCD, a także zwracają uwagę na konieczność prawidłowego zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA