logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technisat Combo Plus CE HD - Jak usunąć parowanie karty z dekoderem?

ArturAVS 17 Cze 2015 10:04 2793 6
REKLAMA
  • #1 14778275
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7752
    Witam

Sprawa wygląda następująco:

Jestem użytkownikiem TnK od kilku lat. Do zeszłego roku odbiór zapewniał poczciwy Ferguson AF-6318CR. Migrowałem na Smart HD. Jednak z racji tego, że coraz więcej stacji przechodziło na MPEG4 ( czy jak tam zwał, Ferguson tego nie trawił), zakupiłem dekoder Technisat Combo Plus CE HD wraz z kartą TnK HD na dwa miesiące. Ferguson powędrował do szafy.

Pooglądałem jakiś miesiąc, i wyjechałem za granicę. Kilka tygodni temu wróciłem.
    Włączam, i ciemność. Tylko kanały FTA. Oczywiście karta niedoładowana straciła ważność.

Przeprosiłem Fergusona, i wszysto z grubsza ok. Wczoraj jednak wyzionął ducha.
    A nie chcę już w niego inwestować.

Karta z Fergusona jest opłacona jeszcze na ok. rok. Jednak Technisat paruje kartę z dekoderem( w przeciwieństwie do Ferdka). Tak, że po przełożeniu karty Technisat daje komunikat o niewłaściwej karcie. Szkoda mi wywalić znowu te kilkaset złotych na następny dekoder.

Czy istnieje możliwość usunięcia parowania z Technisata?
    Nie mam możliwości zainstalowania anteny DVB-t ze względów technicznych ( to by częściowo rozwiązało problem).

Czy np. telefon do operatora z prośbą o ponowną aktywację karty( Tej z Fergusona) pomoże?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14778510
    simhak
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 336
    Nowy dekoder albo reaktywacja karty z zestawu...
  • REKLAMA
  • #3 14778629
    ArturAVS
    Moderator
    Nic innego nie pomoże ? Na pewno?

Jak zreaktywować kartę?
  • REKLAMA
  • #4 14778663
    simhak
    Nie podano jaki czas minął od uruchomienia karty.
    Telefon do operatora rozwieje wątpliwości...
  • #5 14779176
    ArturAVS
    Moderator
    Której karty? Z Technisata, czy Fergusona?
    Technisata jakoś w listopadzie kupiłem, i od razu aktywowałem kartę.
    Ferguson ma kartę aktywną od połowy lata 2013( opłacona bodajże do lipca, lub sierpnia przyszłego roku).

Znów jestem za granicą, i dopiero pod koniec tygodnia będę w domu. Wtedy przejrzę dokumenty.
    Uprzedzając jakieś pytania. Dekoder (jeden i drugi) znajduje się w RP.

Trochę czuję się oszukany, tym że kupując dekoder na własność muszę używać karty zawartej w zestawie.
    Bo inna, po prostu nie zadziała. Czy to nie podchodzi pod jakiś paragraf? W opisie tunera jasno jest napisane, że działa z kartami w systemie Conax, co umożliwia oglądanie płatnych telewizji. I to nie tylko TnK.

Sugerując się danymi na stronie producenta, można wywnioskować, że jakąkolwiek kartę w systemie Conax dekoder powinien obsłużyć. A jednak tak nie jest. Czy może zgłosić sprawę do UOKiK?
  • Pomocny post
    #6 14779232
    simhak
    Chodzi o kartę TNK HD.
    Jeśli karta była aktywowana w listopadzie 2014 to teoretycznie wystarczy najmniejsze doładowanie i karta będzie aktywna.
  • REKLAMA
  • #7 14792847
    ArturAVS
    Moderator
    Dziś doładowałem kartę i się odblokowała. Miałeś rację. Dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik dekodera Technisat Combo Plus CE HD z kartą TnK HD napotkał problem z parowaniem karty po jej wygaśnięciu. Po powrocie z zagranicy, dekoder nie rozpoznawał karty, co zmusiło go do ponownego użycia starego dekodera Ferguson AF-6318CR. Użytkownik zastanawiał się nad możliwością usunięcia parowania karty z dekoderem Technisat, jednak w odpowiedziach zasugerowano, że jedynym rozwiązaniem może być doładowanie karty TnK HD, co ostatecznie okazało się skuteczne. Użytkownik wyraził również niezadowolenie z faktu, że dekoder nie obsługuje innych kart Conax, co może być niezgodne z opisem produktu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA