logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena z miedzi czy aluminium? Wpływ materiału na działanie anteny

psooya 28 Maj 2005 19:13 15368 34
  • #1 1531914
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Witam
    Słyszałem rózne opinie na temat anten wykonanych z miedzi i niewiem czemu lepiej z aluminium niż z miedzi. Zaznaczm że pomijam temat śniedzenia materiału !! Może ktoś to testował bo ja osobiście widziałem dipola wykananego z miedzi ale jak działał tego niewiem
    pozdrawiam i dziękuje z góry
  • #2 1531947
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 192
    witam !! według mnie ant. miedziane są lepsze -miedż jednak lepiej przewodzi poza tym można osiągnąć lepszy styk z fiderem. po prostu przylutować . wadą ant. midzianych jest cena ( miedż jest droższa) i miększa (mniej wytrzymała) . jest jeszcze problem tego rodzaju ,że nie tak dawno miedzi po prostu nie można było kupić. pozdrawiam !!
  • #3 1532032
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Robiłem anteny Yagi z grubościennych rurek miedzianych i testowałem w tych samych warunkach. Parametry lepsze od aluminiowych lecz maszt musi być solidniejszy (ciężar).

Pzdr.
  • #4 1532323
    RTX-Service
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    ja bym jak tak antene zrobil to chyba psa bym pod nia posadził zeby mi jejnie ukradli
  • #5 1532396
    djpeterek
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    Mariusz Ch.
    mógłbyś zapodać fotki tych anten na forum?
  • #6 1532495
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Widze że można i a nawet lepiej zrobić z miedzi .Ale zastanawia mnie jedno czemu fabryczne anteny są robione z czegoś innego.A miedź faktycznie sie dobrze lutuje nad gazem i bedzie :-) A fotki też chętnie zobaczę A co do psa :-)) to mnie tego nie ukradną za nic w swiecie no chyba że... ale raczej niema szans.Pozdro
  • #7 1532750
    beno5
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    producenci starają się aby jak najwięcej zarobić, klient chce kupić tanio, więc z aluminium jest taniej więcej sprzedadzą a my kupimy, druga strona jak kolega Mariusz Ch powiedział, waga i solidniejsze maszty co nie zawsze jest możliwe.
  • #8 1532819
    RTX-Service
    Poziom 18  
    fotki jak fotki ale projekciki tez by byly mile widziane, ale jakis sprawdzonych anten, bo wydac ze 100zl na rurki a pozniej bez efektu to by mni ekrew chyba zalala
  • #9 1534997
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    Miedż jest
    -) miękka (długi dipol może sam siebie nie wytrzymać)
    -) ciężka (jak już padło)
    -) śniedzieje
    -) cena (atrakcyjnośc dla złomiarzy) tu wspomniana
    +) przewodnośc lepsza od Al (ale tylko o kilka procent) czyli nie warto
    +) lutowanie a) jako montaż konstrukcji b) jako styki. Co do a) bym się bał niżej niż 430MHz (czyli wiekszy wymiar niż naście centymetrow). Nie zawsze się montuje ze stykiem galwanicznym. Z Al w garażu niczego podobnego nie zrobisz. Ale już małe fabryczki spawają alunium aż miło. b) styki: przy konstrukcji Al dla TV się używa podkładek dawniej sie mówiło kupalowych (Cu sprasowane a Al) i skręca.
    Tu podstawowa wiadomość z chemii: styk dwu metali prawie zawsze powoduje korozję mniej szlachetnego. Mi szlag trafił błyskawicznie stalową (czarną) śrubkę w nierdzewce. Co nie będzie , wyłącznie jednolite.
  • #10 1535108
    beno5
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Nie do końca bym się zgodzil,
    przewodność elektryczna
    miedzi 59,6x106 S/m
    aluminium 37,7x106 S/m
    więc nie jest to różnica kilku procent, napewno utlenianie się aluminium jest wielokrotnie większe niż miedzi, napewno zauważyłeś brakujące przeciwwagi przy antenach CB
  • #11 1535111
    RTX-Service
    Poziom 18  
    brakujace przeciwagi w antenach Cb to ie wina utleniania tylko zlego zamocowania jak mialem antene z 6 przeciwagami to co tydzien musialem je montowac a do tego wkladalem 2cm sroby do srodka zeby sie nie zgniataly i to wypadaly, jak wymienilem antene na wersje z 3 przeciwagami to juz 2 lata stoi i zadn anie odleciala bo ta z 6 miala tylko niecale 2cm zamocowania a ta z 3 to gdzies okolo 5cm mocuje przeciwage, takz enapweno co tydzien mi tyle ci nei utlenialo ze odpadaly lecz ptaszyska siadajace wychajtały rurke
  • #12 1539970
    boris.blank
    Poziom 12  
    Od kilku lat miedź jest moim ulubionym surowcem przy produkcji anten VHF/UHF. Po prostu idę do sklepu hydraulicznego i kupuję kilka trójników, kolanek, kap itp. i robię sobie dowolną antenę. Directory i reflektor robię z pręta mosiężnego 2,5mm. Antenę typu J na 2m z rurki 10mm robi się w 30minut z zestrojeniem.
    A to hydrauliczny square loop. http://www.hamuniverse.com/loop.html

[/img]
  • #13 1546557
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1045
    Tyle dyskusji a nikt nie wspomniał, że jeszcze lepsze są anteny ze... srebra.
    Tutaj decydujące znaczenie ma stosunek przewodności do wagi! Aluminium ma NAJLEPSZY! No i cena! Można sobie wyobrazić antenę wykonaną z cienkościennych rurek z laminatu węglowego, powleczonych cienką warstewką srebra. Będą miały najlepsze własności elektryczne (20 - 30% od Al), będą lekkie (30% z tego co Al i 15 % Ag) i... będą niemiłosiernie drogie bo koszty prodykcji... Producenci wiedzą co robią! Jest to najlepszy kompromis jaki można sobie wyobrazić.
  • #14 1550622
    sp9coo
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Witam nikt tu nie wspomniał o antenach tak głośnych kilkadzieśiąd latek temu a zrobionych ze szklanej rurki i rtęci ponoć rewelacja to dla poprawienia humoru
    Grzegorz sp9coo
  • #15 1550664
    maser81
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    A etam, swego czasu były anteny złocone....
  • #16 1550694
    djpeterek
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    nie ważne jaka antena ważne aby zapewniała dobry odbiór
  • #17 1551072
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    maser81 napisał:
    A etam, swego czasu były anteny złocone....

No i to jest pomysł. Złoto nie pokrywa się tlenkami jak miedź i alu.
    Wystarczy raz na jakiś czas przetrzeć antene szmatka z sadzy i deszczowego nalotu. (no chyba że deszcze mamy już tak agresywne jak "woda królewska").
  • #18 1551491
    AAnnddrrzzeejj
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Witam.
    Moim zdaniem wykonywanie anten z aluminium a nie z miedzi łączy się
    głównie z dużą ceną i wagą miedzi.
    Andrzej.
  • #19 1552680
    maser81
    Poziom 19  
    He he...Koło złotej anteny trza by było małe zasieki pod napięciem ustawić, ale efekt wizualny...
    A zamiast końcówki antystatycznej np ładny brylancik.
  • #20 1553454
    guliweros
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Za to linki miedziane są nezastapione w antenach drutowych.
    Jakos nikt o nich nie wspomniał.
  • #21 1570839
    Alan
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Witam.

Idzmy dalej , moze rurki pozlacane ? - czysta teoria ?.

Pozdr.
  • #22 1624564
    Altech Serwis
    Poziom 11  
    ja do produkcji YAGI na 2,4GHz uzywam lakierowanego, miedzianego drutu nawojowego - ma idealnie gladka (wypolerowana) powierzchnie i gruby lakier zapobiegajacy sniedzeniu itp.

directorki z pretow mosieznych 3mm

na 6-elementowej Yagi udalo mi sie zestawic polaczenie na 5km a sygnal mialem na poziomie -74DB (nadajnik DWL-900AP+ 3.10 plus szczelinowka 180cm)

w porownaniu do anten wykonanych w calosci z mosiadzu (np. NETUS) mam wiekszy zysk o okolo 2DB
  • #23 1624850
    saper3791
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Witam , pozdrawiam .
    Lata temu gdy jeszcze bylem baaaardzo zielony za uszami zrobilem Sky-
    lab z rurek mosierznych . No coz ... drogie bylo to ustrojstwo ale fakt - faktem nie dzialalo dobrze mimo zastosowania bloku aluminiowego z oryginalnego Sky-laba . Slyszalo sie wtedy o wloknie wolframowym , rteci w antenie ... i przynajmniej w moim przypadku moge powiedziec , ze rtec w antenie = PROBLEMY . Moze gdyby antena byla w 100% wykonana z jednego materialu ( miedz , aluminum ) i wtyczki + kabel tez mialoby to wiekszy (??) sens ale gdy nastepuja straty na zlonczach : Alu - cyna - miedz - cynowane gniazdki - wtyczka -kabel .... idt. to juz straty sa .
    Pozdrawiam - Piotr
  • #24 1625134
    maser81
    Poziom 19  
    Brrr. Rtęć, szkodliwe świństwo dla zdrowia....
  • #25 1625621
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 192
    witam !! proponowal bym przejść na pozycje alchemiczne , sproszkowane uszy nietoperza , suszony ogon jaszczurki , lewe oko żaby - i już mamy patent na doskonałą antenę . swoją droga niektóre teorie na temat anten niewiele odbiegaa od mojej propozycji ! pozdrawiam !! ( opis ten zaczerpnąłem z pracy Kol. Nostradamusa - Alchemikum Antenun )
  • #26 1625719
    Roger00
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Radziłbym zwrócić uwagę na antenę CB DX Europa K46. Przeciwwagi częściowo są wykonane z włókna szklanego z aluminiowym drutem w środku - moim zdaniem najlepsze rozwiazanie.
  • #28 1627098
    Roger00
    Poziom 18  
    dipol! Nobel dla ciebie!!!;) Mi chodziło o materiały, strojenie, to nie wajha tego tematu, chodziło o zastosowanie miedzi.
  • #29 1627219
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Rozkładając i składając wakacyjną osłonkę "rybacką" od wiatru oraz namiot zwróciłem uwagę na stelaż tej konstrukcji. Elementy w postaci rurek przewleczone gumką dla łatwegio składania nadały by sie na antene (po przewleczeniu przewodnika). Taki rybacki namiocik widziałem w markecie za 15 zyla.
  • #30 1627225
    Roger00
    Poziom 18  
    I tu szukać rozwiązania....jak wspomniałem powyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wpływu materiału (miedź vs aluminium) na działanie anten. Miedź charakteryzuje się lepszą przewodnością elektryczną (59,6x10^6 S/m) niż aluminium (37,7x10^6 S/m), co teoretycznie przekłada się na lepsze parametry anten miedzianych, potwierdzone testami anten Yagi. Jednak miedź jest cięższa, miękka i droższa, co wymaga solidniejszych masztów i podnosi koszty produkcji. Aluminium jest lżejsze, tańsze i powszechnie stosowane w fabrycznych antenach, co wynika z kompromisu między ceną, wagą i wytrzymałością. Problematyczne są również różnice w współczynniku skrócenia fali dla różnych materiałów, co wpływa na długość elementów anteny i wymaga precyzyjnego strojenia. W praktyce stosuje się także pokrywanie rurki miedzią lub srebrem, aby wykorzystać wysoką przewodność przy jednoczesnym zmniejszeniu kosztów i wagi. Wspomniano o problemach korozji na styku różnych metali oraz o konieczności stosowania odpowiednich łączników i podkładek. Poruszono także alternatywne materiały, takie jak mosiądz na elementy reflektora i directorów, a także rzadziej srebro i złoto, które mają lepsze właściwości przewodzące, ale są kosztowne. W dyskusji pojawiły się przykłady praktycznych rozwiązań, jak wykorzystanie elementów hydraulicznych do budowy anten VHF/UHF oraz uwagi o wpływie konstrukcji i montażu na trwałość i efektywność anten. Podkreślono, że ostatecznie ważne jest dobre zestrojenie anteny, niezależnie od materiału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA