logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować hybrydową obudowę głośnikową z różnymi symulatorami?

Kwaczor 28 Maj 2005 22:06 4731 33
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak obliczyć i zestroić hybrydową obudowę głośnikową łączącą komorę BR z sekcją tubową oraz jak zsumować wyniki z WinISD i Hornresp?

Taką obudowę najlepiej traktować jako tubę/rear-loaded horn z komorą sprzęgającą, a nie jako czysty bass-reflex; żółtą część wpisz jako komorę, a resztę jako kanał tuby, przy czym w Hornresp trzeba podać prawidłową powierzchnię ścianki pod głośnik, bo inaczej program może widzieć komorę jak długi tunel i „wariować” fazą [#1533276][#1546631] Nie należy liczyć na niższe zejście niż w samym BR — zysk dotyczy raczej skuteczności, ale trzeba liczyć się z dużym wychyleniem poniżej F3, szczególnie poniżej ok. 40 Hz, więc warto rozważyć filtr dolnozaporowy [#1534032] Przy ocenie trzeba uwzględnić fazę między promieniowaniem przedniej strony membrany a wylotem tuby, bo to ona decyduje o wyniku wypadkowym [#1533371][#1543419] Kanał trzeba dobierać jak dla układu ćwierćfalowego, z odpowiednią długością i kształtem, bo układ daje zysk energetyczny kosztem dołków w paśmie na wielokrotnościach częstotliwości rezonansowej, które można tłumić wytłumieniem [#1543419]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 1532300
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    Stwierdziłem, ze dość klepania BR i BR. Na początek postanowilem zająć się taka hybrydą. Różnymi kolorami pooznaczałem fragmenty obudowy, które można łatwo wyodrębnić. No i teraz jak do tego podejść.

Gdyby rozpatrywać jako BR to:
    - żółte to objętość obudowy
    - a wydech? czy to tylko niebieska część, czy może całość i jak brać na to poprawki?

Gdyby rozpatrywać jako tubę to:
    - żółte to komora sprzęgająca
    - niebieski, czerwony, zielony kolejne elementy tuby.

Obudowa przekracza możliwości prostego symulatora, dlatego postanowiłem wykorzystać 2. Normalnie dla BR WinISD, a dla tuby Hornresp. Problem zostaje jak później złożyć oba wyniki. Na pewno trzeba brać pod uwagę fazę. Zapraszam do dyskusji, w koncu nie możemy wciąż klepać tych samych skrzynek :)
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować hybrydową obudowę głośnikową z różnymi symulatorami? dziwadlo.GIF (10.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #2 1532362
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    Tak czy owak Zbyszek Nowak... Dla mnie to o wiele bardziej BR niz tuba rear-loaded, a konkretniej dlaczego to nie potrafie wytlumaczyc, po prostu tak widze, blizej zapewne do BR. A wylot interpretowalbym tak jak ponizej (na pomaranczowo):
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować hybrydową obudowę głośnikową z różnymi symulatorami? ghbfggtgnfgnfgnggnxg.gif (10.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 1532374
    Kwaczor

Ja mimo wszystko sie nie zgodze, ze to BR. Owszem, ale skoro ktoś coś takiego wykombinował, to mial jakis zamysł w tym. Dlatego jakies zalety jak i wady taka obudowa musi posiadać. Ale jakie?
    Konto firmowe:
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #4 1532381
    djbolo
    Poziom 31  
    Temu mutantowi zapewne blizej do BR, a powod takiego wylotu to chyba jakies pseudowzmocnienie o np. 2-3dB w pewnym pasmie.
  • #5 1532652
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 133
    No właśnie, czy ktoś próbował budować scoopera? Temat jest ciekawy, chociaż scoopery nie są za bardzo lubiane :(

--
    Hefi
  • #6 1532786
    darkfenriz
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    witaj kaczor
    zauważ, że od tylnej ścianki dźwięk odbija się nie tylko wprost, ale ma parę dróg przez tą niesymetrię.
    Tak na chłopski rozum powinno mieć to nieco większą dobroć jeśli chodzi o podbicie dołu typowe dla BR. Możesz więc chyba użyć głośnika o wyższym fr.
  • #7 1532940
    Kwaczor

darkfenriz - nie do końca rozumiem co masz na myśli. Jakbyś mogł poprzerabiać mój rysunek i opisać

Hefajstos - scoopery nie są lubiane ze względu na duże wychylenia membrany poniżej częstotliwości przenoszenia. Podobny kłopot mamy przy BR. Jest tylko taka różnica, ze klasycznym scooperze promieniowanie samej membrany w stosunku do tuby jest tak male, ze się je pomija. W tym przypadku działanie tuby jest tylko "wspomagające"

Tyle zdążyliśmy wymóżdżyć wczoraj. Teraz chyba czas na jakiś konkretny projekt. Prawdopodobnie nie obejdzie się bez pomiarów i porównania.
    Konto firmowe:
  • #8 1533166
    djbolo
    Poziom 31  
    Jezeli zalozymy ze czesc zolta ma 100 litrow, to tak pi razy oko dla STX 38-300-4AE, hornresp widzi to tak, jak ponizej. Mysle ze jest to mozliwe, bo w odniesieniu do analogicznego BR (100l/45Hz) podbicie jest w podobnym miejscu...
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować hybrydową obudowę głośnikową z różnymi symulatorami? Untitled-1.jpg (45.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1533276
    tomaszo
    Ocena: 100
    Tuba ladowana od przodu - czyli ten scooper - ma jeszcze jedna wade - oprocz wspomnianych wychylen itd. - jednak strate okolo 3 dB z uwagi na prace glosnika w niezgodzie z tuba...

Kwaczor - no jednak blizej nam do BR, niz do tuby - to jest taki BR z tubowylotem :)

Zobacz na to - juz kiedys wstawialem, nie chcialo mi sie ryzowac dokladniej, wykorzystuje to : (polaczenie BR z tuba)
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować hybrydową obudowę głośnikową z różnymi symulatorami? TUBOBR.GIF (5.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1533288
    djbolo
    Poziom 31  
    Wlasnie - tak jak na poczatku napisalem - duzo blizej do BR, a otwor zrobiony tak zeby sam robil podbicie w pewnym pasmie, chyba nie ma juz wiecej niespodzianek w tej obudowie.
  • #11 1533300
    Kwaczor

Tomaszo

U ciebie sprawa jest o tyle prostsza (jeżeli można o czymś takim mówić) ze nie ma problemu z rozdzieleniem gdzie tuba a gdzie BR. Tak więc zestawienie 2 wyników może dać jakiś przybliżony efekt końcowy. W opisywanej przeze mnie Tuba jest sciśle zrośnieta z BR i właśnie tu wyskakują problemy. Ale wspolnymi siłami może coś wykombinujemy z tym ustrojstwem.
    Konto firmowe:
  • #12 1533334
    tomaszo
    Wlasie chyba wpadlem o co Ci chodzi - chcesz zwiekszyc skutecznosc promieniowania BR - dla SAMYCH najnizszych czest. ?

TO BARDZO ciekawe!

BR jest tuba, czyli dzialanie tuby zalezne jest od strojenia BR - hmm... Przy odpowiednim obliczeniu wylotu moznaby uzyskac spore podbicie - ale co z faza wylot/glosnik?
  • #13 1533371
    Kwaczor

Otóż... przesunięcie fazowe wydech głośnik obliczymy w WinISD, a przesuniećie pomiędzy wydechem a faktycznym wylotem tuby sprobuje wywnioskować z hornresp. Po ich nałożeniu powinienem dostać wypadkowe przesunięcie.
    Konto firmowe:
  • #14 1533408
    tomaszo
    W sumie to jest tuba - co narysowales Kwaczor. To jest tuba, ale kurde wlasnie kwestia wychylenia - zapomnielismy o tym... Ponizej rez. pojdzie w gore jak nie wiem, a calosc ponizej 50 Hz raczej nie zejdzie...

To w sumie jak ladowana od przodu - ale jest krotka, stad kiepskie zejscie. Tak samo jak tamte przyklady - ponizej pewnej cz. zerowa wytrz. mocowa - a z uwagi na dl. to nei bedzie nisko...
  • #15 1533426
    Kwaczor

Wpisałem komore sprzegajaca 100l, długosci i przekroje poszczegolnych odcinkow w przyblizeniu takie jakie mogłyby być, dane głośnika STX 38-300-04-AE. I wyszło cudo :P

Ale nie wolno się tak szybko zrażać.
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować hybrydową obudowę głośnikową z różnymi symulatorami? spl.gif (23.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
  • #16 1533430
    tomaszo
    W morde, faza szaleje!
  • #18 1533784
    Kwaczor

Jest tam i to mnie zainspirowało. Nasze wykresy dotyczą tylko samej tuby, bez uwzglednienia pracy przedniej czesci membrany głośnika.
    Konto firmowe:
  • #19 1533871
    djbolo
    Poziom 31  
    :arrow: Kwaczor - zastanawia mnie co wpisales w dlugosciach odcinkow w hornresp, skoro wyszedl Ci zupelnie inny wynik niz mi, powinno przeciez wyjsc podobnie :?

Juz nie raz robilem symulacje w hornresp dla zwyklego BR (100/45) dla tego glosnika i wyszla tylko gorka na 45Hz, mimo tego ze w WinISD ta sama gorka jest dopiero w okolicach 80Hz... A wykresy impedancji i wychylenia mozna uznac za bardzo podobne :? :? :? Cos tak nie do konca z przenoszeniem dla BR radzi sobie albo WinISD albo hornresp, a moze po prostu to hornresp nie bardzo z BR... ?
  • #20 1534032
    tomaszo
    Jesli juz, to hornspeak z BR...
    Mniejsza z tym - w kazdym razie jest juz dosc znacznie przyblizony wykres. Wnioski?

Jest zysk efektywnosci ale nie ma co liczyc na nizsze zejscie - dodatkowo mamy klopot - tego jestem raczej pewien - z wychyleniem ponizej F3 - a szczegolnie dla czest. ponizej 40 Hz. trzeba by ciac dol dla bezpieczenstwa.

No bo wlasciwie jesli mozna zrobic pelnopasmowa i pelnowymiarowa tube - to byloby najlepsze rozwiazanie, ale tutaj priorytetem jest mala paczka, prawda?
  • #21 1534554
    de Virez
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    A co tam, najwyżej mnie zjediecie:)
    A gdyby zastosować coś tak prymitywnego? Znaleźć jakiś głośnik, gdzie BR daje sporo SPLu (choćby na 50 Hz)
    Ten kolorowy prostokąt to br:)
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować hybrydową obudowę głośnikową z różnymi symulatorami? coś1.GIF (2.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 1543419
    hebata
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Na pewno nie jest to bass refleks tylko tuba. Panowie to taka trochę akademicka dyskusja prowadząca do chyba nie najciekawszych wniosków. Spójrzcie na to rozwiązanie pod kątem λ/4, częstotliwości rezonansowej głośnika i jego Qts większego od 0,5 oraz fazy (przód mebrany-wyjście tuby) i właściwego kształtu i długości kanału. To jest tuba dająca zysk energetyczny, ale kosztem dziur w pasmie przenoszenia na wielokrotności (o ile dobrze pamiętam, to parzystej) częstotliwości rezonansowej głośnika (stąd tłumienie, np. wełną owczą itp.). Takie rozwiązania funkcjonują w praktycznych rozwiązaniach kolumn, dostępnych na rynku.
  • #23 1544131
    tomaszo
    Troszku weszlo teorii z TL Hebata :)
    Ogolnie masz racje odnosnie malej oplacalnosci, ale nie do konca.
    Wykres jest symulacja, w praktyce jestem przekonany, ze wszystko sie troche usredni... Mamy zysk - w porownaniu do samego Br w tej objetosci, ale ... Nie jest to poki co jakas rewelacja.
  • #24 1544534
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Ja myślę o tubie zamontowanej na końcu linii transmisyjnej odwracającej fazę. Rysunek wyszedł nierealny ale wiadomo o co chodzi. Gdy zacząłem myśleć o kombinowaniu tuba+membrana bierna stwierdziłem że lepiej jest dać po prostu drugi głośnik...
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować hybrydową obudowę głośnikową z różnymi symulatorami? hybryda.jpg (11.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 1544968
    Kwaczor

Witam wszystkich ponownie.

Kilka dni przerwy było, ale gonią strasznie, jeszcze egzaminy, pracownia. Ale mam już pewną nową koncepcję dotyczącą tej obudowy. Postaram sie jak najszybciej przedstawić.
    Konto firmowe:
  • #26 1546631
    Kwaczor

DJBOLO Już wiem skąd różnica pomiędzy naszymi wykresami. Komora sprzegająca jest tak wielka, że ogromne znaczenie ma podanie odpowiedniej wielkości ściany na której umieszczony jest głośniik. Ja podałem wcześniej zbyta małą i program widział komorę sprzęgającą jako długi tunel, w którym wyczyniały się różne cuda z fazą.
    Konto firmowe:
  • #27 1550269
    SKT
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich
    Widze ze zostal poruszony b. ciekawy temat. Chce rowniez zrobic w przyszlosci kolumny estradowe, i jeden glosnik basowy chce zamontowac w ukladzie tubowym.Mysle ze bardzo by to polepszylo efektywnosc i jakosc odtwarzanych basow, o wysokie tony sie nie martwie bo tym sie zajmie jakis dobry driver wysokotonowy.W mojej kolumnie beda 2 glosniki basowe: 1. bedzie skierowany do przodu (normalnie) a 2. bedzie w ukladzie tubowym. Zamieszczam tu obrazek, jest to niedokladny projekt mojej kolumny. Kolorem zielonym jest oznaczone cisnienie wypromieniowane przez przednia czesc membrany glosnika, a na zolto oznaczylem cisnienie pochodzace z tylnej czesci membrany. Prosze o opinie, porady i ewentualne wskazowki dotyczace moich estradowych kolumn. Dziekuje, pozdro!!
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować hybrydową obudowę głośnikową z różnymi symulatorami? kolumna z tubą basową.JPG (20.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 1551439
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    A może w b/p 6th zamiast mniejszej komory tuba?
  • #30 1551850
    SKT
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    Zamiast mniejszej komory mo|na by rzeczywiscie zrobic tube, ale to bedzie wymagalo o wiele wiecej miejsca i musiala by byc o wiele wieksza szafa. Moze warto sprobowac, mozna by bylo zrobic rowniez TL, podobno wypas, tylko ciezko zrobic ale pewnie warto. Czekam na kolejne propozycje, rozwiazania i plany. Dzieki, pozdro!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy projektowania hybrydowej obudowy głośnikowej łączącej cechy bass-refleks (BR) i tuby (horn). Autor rozważa interpretację poszczególnych części obudowy jako objętość BR (żółte) oraz elementy tuby (niebieski, czerwony, zielony). Problemem jest symulacja takiej konstrukcji, gdyż przekracza ona możliwości pojedynczych programów – WinISD dla BR i Hornresp dla tuby. Uczestnicy wskazują, że obudowa jest bliższa BR z tubowym wylotem, co może dawać niewielkie podbicie SPL w określonym paśmie, ale wiąże się z problemami fazowymi i ograniczeniami zejścia niskich częstotliwości. Wskazano, że przesunięcia fazowe między membraną a wylotem tuby są kluczowe i wymagają uwzględnienia w symulacjach. Dyskutowano także o wpływie kształtu i długości kanału, komory sprzęgającej oraz o konieczności pomiarów praktycznych. Poruszono temat scoopera i tuby rear-loaded, ich wad (np. duże wychylenia membrany, straty mocy) oraz zalet (zysk energetyczny kosztem nierównomierności pasma). Wspomniano o problemach z symulacjami w WinISD i Hornresp, które dają różne wyniki dla podobnych parametrów. W dyskusji pojawiły się także propozycje zastosowania tuby w kolumnach estradowych z dwoma głośnikami basowymi, gdzie jeden pracuje w tubie, a drugi normalnie, co ma poprawić efektywność i jakość basu. Podkreślono, że pełnowymiarowa tuba byłaby najlepsza, ale wymaga dużo miejsca, co jest ograniczeniem w małych obudowach. Wskazano, że rozwiązania hybrydowe są stosowane w praktyce, ale wymagają kompromisów między efektywnością, rozmiarami i charakterystyką fazową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA