logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C360-3P - Szybki spadek cisnienia oleju w silniku

Krawiec91 22 Cze 2015 15:31 10917 8
REKLAMA
  • #1 14793074
    Krawiec91
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam
    Mam problem z Ursusem C360-3P. Po 15 - 20 minutach pracy na znamionowych obrotach (ok. 2200 obr/min) zapala się kontrolka ciśnienia oleju. Mierzyłem ciśnienie manometrem - występuje spadek ciśnienia od 3.5 atm po uruchomieniu do poniżej 1 atm. po 15 - 20 minutach pracy na znamionowych obrotach. Na wolnych obrotach po tym czasie manometr wskazuje 0 atm. Silnik jest świeżo po wymianie panewek korbowodowych i pompy olejowej. Co może być przyczyną takich objawów?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14793233
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1656
    Jak pompa była wymieniana to może źle ustawiony jest zawór przelewowy. Jak masz dobrze zrobiony silnik to na zimnym ciśnienie powinno być koło 5,5 at.
  • #3 14793465
    Krawiec91
    Poziom 13  
    To nie jest czasem ten zawór, który jest w korpusie pompy? Jak patrzyłem na starą pompę ten zawór tam jest, wiec przy zakupie nowej pompy ten zawór raczej też tam powinien być od razu. To ciśnienie 5.5 atm to ciśnienie otwarcia właśnie tego zaworu przelewowego?
  • REKLAMA
  • #4 14793500
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1656
    Tak chodzi o ten zawór w pompie oleju. Ważne jest jego prawidłowe ustawienie (można go ustawić dodając podkładki pod sprężynę). Ciśnienie otwarcia zaworu jeśli się nie mylę, to ok. 4 at. Jednak na zimnym silniku olej jest gęsty i ciśnienie jest wyższe mimo otwarcia zaworu, w miarę jak olej się rozgrzewa to ciśnienie nieco spadnie. A i jak uruchomisz go na zimnym silniku i zaraz zgasisz to lampka oleju zapala się od razu czy po pewnym czasie?
  • #5 14793654
    Krawiec91
    Poziom 13  
    Po pewnym czasie, jak się olej nagrzeje.
    Może jeszcze trochę rozjaśnię sytuację. Opisany problem pojawił się jakieś 2 miesiące temu. Ciągnik jakichś mega ciężkich prac nie miał do tej pory. W zeszłym tygodniu mechanik wymienił pompę olejową oraz panewki korbowodowe. Jednak nic to nie pomogło, więc się teraz zastanawiam czy wymiana pompy była konieczna. Po panewkach było widać ślady zużycia, wał nienaruszony bez wyczuwalnych rys pod palcem. Pompa od nowości razem z ciągnikiem (25 lat). Wyciągnąłem sprężynę zaworu ze starej pompy, bez większych problemów udało mi się ją ścisnąć w palcach, a nie jestem jakimś pakerem.
  • REKLAMA
  • #6 14794970
    mtracz
    Poziom 29  
    Ocena: 917
    Ciśnienie maksymalne w tym silniku to 3,2 atm.
    Więc 3,5 atm na zimnym silniku nie dziwi.
    A w jakim stanie były panewki główne?
  • REKLAMA
  • #7 14815587
    Krawiec91
    Poziom 13  
    Witam
    Silnik przeszedł generalny remont (szlifowanie wału, planowanie głowicy, wymiana tłoków itd). Objawy, o których pisałem powyżej ustąpiły. Po demontażu elementów widoczne było duże zużycie panewek głównych i wału, szczególnie przy pierwszym cylindrze patrząc od strony chłodnicy - konieczny był szlif na drugi wymiar naprawczy. Remont silnika i tak był w planach na ten rok, więc co się odwlecze to nie uciecze. Podziękowania dla osób, który wypowiadały się w tym temacie. Temat uważam za zamknięty.
    Pozdrawiam
  • #8 14815725
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 627
    Kto wymienia panewki bez pomiaru wału? Ręce i nogi opadają...
  • #9 14816081
    Krawiec91
    Poziom 13  
    Tak zwani "fachowcy". Mechanik uznał, że to na pewno pompa olejowa jest winna i poszedł w ten temat. Wielkim specem od mechaniki to nie jestem, no ale to faktycznie woła o pomstę do nieba - wału nie zmierzyć. Pierwszy i ostatni raz ten ciągnik robił u mnie, tego Pana szerokim łukiem wolałbym omijać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ciągnikiem Ursus C360-3P, polegający na spadku ciśnienia oleju w silniku po 15-20 minutach pracy na obrotach znamionowych. Po wymianie panewek korbowodowych i pompy olejowej, ciśnienie spada z 3,5 atm do poniżej 1 atm. Uczestnicy dyskusji zasugerowali, że przyczyną może być źle ustawiony zawór przelewowy w pompie olejowej, który powinien mieć ciśnienie otwarcia około 4 atm. Po dalszej diagnostyce okazało się, że silnik przeszedł generalny remont, a zużycie panewek głównych było znaczne, co mogło być przyczyną problemów z ciśnieniem oleju. Użytkownik podziękował za pomoc i uznał temat za zamknięty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA