logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuter KINGWAY COLIBER - Odpalanie po trzech latach potrzebna POM0C

Loyo19 22 Cze 2015 19:34 2532 20
REKLAMA
  • #1 14793996
    Loyo19
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam taki pytanie mam dwa silniki od chińskiego skutera Kingway coliber
    jak uruchomić jeden po trzy letnim postoju ?
    chciałbym złożyć z nich jeden skuter. Resztę części mam
    Mógł by mi ktoś pomóc w uruchomieniu tego silnika, powiedzieć co sprawdzić.
    I jeszcze jedno pytanie czy da się sprawdzić czy silnik nie jest zatarty ?
    Jak będą potrzebne zdjęcia jakiś części to dodam

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • 20150624_181035.mp4 (11.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14794124
    kurc1111
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Wymień olej, świece, sprawdź ustawienie zaworów i powinien zagadać. Ewentualne inne naprawy, pomiary i wymiany dopiero po sprawdzeniu czy odpali.
  • Pomocny post
    #3 14794216
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6439
    Silnik to 4-ro suwowa 50-ka. Wymiana oleju, świeże paliwo i kilka obrotów wału z zamkniętym paliwem, wyłączonym zapłonem i wykręconą świecą. Jak będzie zatarty to go nie ruszysz, jak będzie przytarty to nie będzie miał kompresji i będzie brał olej (choć jeszcze zależy gdzie się zatarł).
  • #4 14794643
    Loyo19
    Poziom 8  
    OK, jutro postaram się to zrobić i napiszę jakie będą efekty.
    Jaki olej kupić do takiego skutera?
  • Pomocny post
    #5 14794687
    plumbum22
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Olej 10W40 albo 15W50 motocyklowy. Najpierw to go porządnie umyj. Jakby nie zagadał to pomogę.
  • REKLAMA
  • #6 14794730
    Loyo19
    Poziom 8  
    Dzięki za dotychczasową pomoc.
    Będę na bieżąco informował jak idą prace i postępy.
  • #7 14797878
    Loyo19
    Poziom 8  
    Niestety dziś nie dałem rady nic pogrzebać z powodu przeprowadzki ale jutro na pewno zrobię to co trzeba i napisze postępy
  • #8 14800622
    Loyo19
    Poziom 8  
    Witam dziś zmieniłem olej na nowy, świecę i ustawiłem zawory lecz okazało się że zawór elektryczny jest zepsuty. Po podlaniu pod świecę skuter tak jak by już łapał lecz nie do końca w pierwszym poście pokaże film jak by ktoś mógł mi powiedzieć dlaczego tak się dzieje i jak to naprawić to będę wdzięczny.
    I czy warto w ten skuter coś inwestować ?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 14800784
    plumbum22
    Poziom 20  
    Gaźnik rozbierz przeczyść benzyną ekstrakcyjną (dysze też ale pędzlem) i wyreguluj, jak rama zdrowa to jasne że jest sens, skoro coś tam próbuje zakopcić to znaczy że iskra jest, wykręć świecę zobacz jaki ma kolor, ustaw tak gaźnik, żeby elektroda świecy miała kolo kawy z mlekiem. 3 lata przestoju to może nowy gaźnik trzeba kupić albo wymienić dysze w gaźniku. Dodatkowo sprawdź jeszcze kolor iskry na świecy, wykręć ją ale zostaw w fajce, świecę zbliż do odudowy silnika i niech jedna osoba kopie rozrusznikiem a Ty obserwuj jej kolor i jaką ma długość. Na ssącym zaworze ustaw szczelinomierzem 0.05 na wydechowym 0.07.
  • #10 14800801
    Loyo19
    Poziom 8  
    iskra jest i to dobra gaźnik mam od kolegi tylko zawór muszę załatwić a jak byś mógł to zobaczył byś ten filmik który dodałem w pierwszym poście w załączniku i powiedział od czego jest ten dziwny dźwięk.
  • #11 14800865
    plumbum22
    Poziom 20  
    Wrzuć na YT bo mi ten film nie odpala, Jeśli chcesz to możesz ściągnąć głowicę i cylinder i zobaczyć jak wygląda, zawsze też możesz kupić nowy silnik na allegro za 7-8 stówek puki co staraj się go odpalić, jak iskra jest dobra to gaźnik wyreguluj i powinien zagadać. Jesteś pewien że zawory dobrze ustawiłeś szczelinomierzem? przy podpartych nie zapali bo nie ma kompresji. Pamiętaj że zawory sie ustawia dopiero po ustawieniu znacznika na magnecie przeważnie jest to litera T.
  • #12 14800880
    kurc1111
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    To normalne, podczas pracy tłoka wydobywa sie czasem taki dźwięk. Jeżeli ustawiłeś poprawnie zawory to nie masz się czym przejmować. Jaki elektrozawór masz uszkodzony ?
  • REKLAMA
  • #13 14800895
    Loyo19
    Poziom 8  
    jutro jeszcze sprawdzę te zawory.

elektrozawór od gaźnika.
  • #14 14801359
    plumbum22
    Poziom 20  
    Elektrozawór jest od ssania w gaźniku, może przez to że jest uszkodzony nie chce zagadać. Dźwięk przy odpalaniu jest normalny. Nic tam niepokojącego nie słyszę. Sprawdź zawory i wymień ten elektrozawór.
  • REKLAMA
  • #16 14803020
    Loyo19
    Poziom 8  
    dziś już zagadał właśnie o ten zawór chodziło.
    Muszę jeszcze wyregulować gaźnik i powinno być ok.
    Dzięki wszystkim za pomoc jak by coś było jeszcze nie tak to będę pisał.
    Pozdrawiam
  • #17 14803334
    tzok
    Do regulacji gaźnika musisz mieć założony wydech, inaczej to nie ma sensu.
  • #18 14803348
    Loyo19
    Poziom 8  
    bez wydechu nie da rady ?
  • #19 14803414
    plumbum22
    Poziom 20  
    Nie da bo nie ustawisz poprawnie, potem jak założysz wydech to się rozjedzie wszystko i trzeba będzie ustawiać na nowo. Pamiętaj też że wydech odprowadza ciepło (taki duży radiator) i wpływa to korzystnie na zawór wydechowy, bez wydechu możesz zawór wydechowy uszkodzić a konkretnie wypalić gniazda zaworowe.
  • #20 14803417
    tzok
    Radę może i da, ale to nie ma sensu, bo bez wydechu jeździł nie będziesz, a jak założysz wydech i tak od nowa będziesz musiał ustawiać.

Tu nie chodzi o tyle o odprowadzanie ciepła, co hamowanie gazów wylotowych. Przy normalnie ustawionych zaworach i gaźniku, po zdjęciu wydechu będziesz miał miotacz płomieni... a to dla zaworu wydechowego nie jest zdrowe. Opory przepływu układu wydechowego temu zapobiegają. Niestety amatorzy "wiejskiego tjuningu" często o tym zapominają "wypruwając" tłumiki w swoich "wyczynowych" 50'kach czy 125'kach.
  • #21 14803423
    Loyo19
    Poziom 8  
    to załatwię wydech i dopiero ustawię
    dzięki za radę

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak uruchomić silnik skutera Kingway Coliber po trzech latach postoju. Otrzymuje porady dotyczące wymiany oleju, świec, sprawdzenia zaworów oraz gaźnika. Wskazówki obejmują użycie oleju motocyklowego 10W40 lub 15W50, czyszczenie gaźnika oraz regulację zaworów. Użytkownik informuje o problemie z uszkodzonym elektrozaworem, który może wpływać na uruchomienie silnika. Po wymianie oleju i świecy, skuter zaczyna łapać, a użytkownik planuje dalsze prace nad regulacją gaźnika. Podkreślono również znaczenie posiadania wydechu podczas regulacji gaźnika, aby uniknąć uszkodzeń silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA