logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć programować mikrokontrolery z serii 51 mając podstawy elektroniki?

Paweł.ko 22 Mar 2003 15:32 2722 7
REKLAMA
  • #1 143661
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Panowie proszę o poradę.Mam potrzebę nauczenia się (choć w małym procencie) programowania mikrokontrolerów ( najchętniej z serii 51).Mam solidne podstawy z elektroniki i wiem jak i z czego zbudowany jest mikrokontroler, za to jestem kompletna "noga" z zakresu informatyki.Jak to ugryść.Potrzebne mi są kompletne podstawy i jakiś układzik eksperymentalny (choćby z EP) ale który?Mam programator EPROM-ów ,komputer i szczere chęci co dalej?
  • REKLAMA
  • #2 143830
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Najlepiej na początek kup sobie jakiegoś atmelka np 89S8515 albo 89S8535 (ma wszystko co potrzeba na początek w jednej kości). Zbuduj do niego prosty programator (jest chyba na elektrodzie, a jeśli nie zadziała to poszukaj w sieci). Możesz na początek użyć bascoma (wersja do 2kB kodu jest za free o ile dobrze pamiętam). Poszukaj sobie w sieci jest mnóstwo i jeszcze troche przykładów kodu. Możesz poczytać sobie jakąś książke ("system DSM-51" Gałka chyba jest dość przystępnie opisane ale tam jest tylko standardowa 8051, do tych atmeli też się chyba znajdzie jakieś nowe wydanie). Jakbyć miał jakieś konkretne problemy to pytaj na forum ale wcześniej przeszukaj je bo bardzo dużo tematów sie powtarza.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 149432
    cepa
    Poziom 12  
    Ja bym radził ci zacząc od nauczenia sie chocby pascala ale najlepiej c/c++ i popróbowaniu na zwykłym PC swoich sił. Jak juz troche obczaisz to wez sie wtedy za procki a napewno bedzie ci łatwiej.
  • REKLAMA
  • #5 149510
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    W takim razie co prócz literatury jest mi niezbędne do nauki c++ (jekie programy i gdzie to znaleść?)
  • #6 149521
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    C++ sobie odpuść na razie, później przyjdzie na to czas. Zacznij od programowania C, Pascal albo Asembler. Możesz spróbować troche BASICa ale z góry Cię informuje że to nie jest język do poważniejszych zastosowań. Kompilatory do C i asemblera (jedne z lepszych) znajdziesz pod linuxem jednak asemblera pod linuxem odradzam ze względu na brak dobrej dokumentacji po polsku. Pod dos polecam TASM,A86, do C Borland C (mimo pewnych jego ułomności). Pod windows jest dobry MASM.
  • #7 149551
    cepa
    Poziom 12  
    Ja tez bym ci radził nie brac sie odrazu za c++ jezeli nie znasz c. A co do kompilatorów to najlepsze to rodzina GCC:
    a) UNIX:
    - GCC w podstawowym wydaniu (jest standardowym kompilatorem)
    - AVR-GCC - gcc do procków AVR

b)Wingroza
    - Dev-C++ - pełne darmowe IDE wraz z kompilatorem MinGW czyli gcc pod winde
    - MinGW = GCC
    - CygWin = GCC
    - Visual C++ - piszesz pod WinAPI lub MFC
    - Borland C++ Builder - cos jak delphi tyle ze piszesz w składni c++

c) DOS
    - DJGPP - 32bit GCC pod dosa, wielie dodatkowych bibliotek (np: ALLEGRO)
    - Borland C++ - bardzo fajny dla dos 16 bit
  • #8 149553
    cepa
    Poziom 12  
    www.cepa.prv.pl

w download->kompilatory mozesz conieco sciagnąc.

Podsumowanie tematu

✨ Aby rozpocząć naukę programowania mikrokontrolerów z serii 51, warto zacząć od wyboru odpowiedniego układu, np. Atmel 89S8515 lub 89S8535, które zawierają wszystkie niezbędne funkcje w jednej kości. Należy zbudować prosty programator, korzystając z dostępnych schematów, np. na forum Elektrodzie. Do programowania polecany jest Bascom (wersja darmowa do 2kB kodu) lub nauka języków C, Pascal, asemblera, unikając na początek C++. Kompilatory i IDE można znaleźć pod różne systemy operacyjne: pod Linuxem GCC i AVR-GCC, pod Windows Dev-C++ z MinGW, Borland C++, Visual C++, a pod DOS TASM, A86, DJGPP. Przydatne są także książki, np. "System DSM-51" autorstwa Gałki oraz materiały online dotyczące MCS-51, które opisują podstawowe rozkazy i architekturę mikrokontrolerów. Zaleca się najpierw opanować podstawy programowania na PC, a następnie przejść do mikrokontrolerów. Warto korzystać z forów i zasobów internetowych, gdzie dostępne są przykłady kodów i porady.
REKLAMA