logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zasięg i jakość nadajnika TV z modulatora od magnetowidu?

bertolbaleron 26 Cze 2015 16:48 4599 7
REKLAMA
  • #1 14805113
    bertolbaleron
    Poziom 15  
    Ocena: 131
    Witam, wykonałem nadajnik telewizyjny z modulatora od magnetowidu. Modulator ustawiłem tak aby nadawał na 36 kanale telewizji analogowej. Do wyjścia modulatora podłączony jest jakiś stary abonencki wzmacniacz sygnałowy (nie znam wzmocnienia). Antena zarówno w nadajniku jak i odbiorniku to kawałek drutu. Zasięg jest mały - kilka metrów i jakość obrazu bardzo słaba (śnieży). To co chce zrobić to:
    -zastosować jakiś wzmacniacz z większym wzmocnieniem albo podłączyć kilka szeregowo (mam na myśli oczywiście wzmacniacze abonenckie, takie puszki z wejściem i wyjściem typu F albo IEC)
    -zrobić jakąś lepszą antenę do wzmacniacza,
    -zrobić lepszą antenę do odbiornika (telewizora),
    Teraz tak:
    -Myślicie, że to dobry pomysł czy zrobilibyście coś innego?
    -Jak wykonać antenę do nadajnika i jakie wzmacniacze? Coś z oferty "BADMORa" wzmacniaczy abonenckich?
    -Jak wykonać antenę do odbiornika i jaki wzmacniacz zastosować? Coś w kierunku tych płytek z "DIPOLa" typu SWA?

Dołączam ofertę produktów firmy BADMOR.

Pozdrawiam, SM.
    Załączniki:
    • katalog_Badmor.pdf (1.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14805188
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1256
    Masz kolego gotowe zestawy do bezprzewodowej transmisji Audio+Video.
  • REKLAMA
  • #3 14805197
    bertolbaleron
    Poziom 15  
    niewolno2 napisał:
    Masz kolego gotowe zestawy do bezprzewodowej transmisji Audio+Video.

Tak, wiem o tym doskonale. Chcę po pierwsze korzystać z tego co mam bo jak na razie nie kosztowało mnie to ani złotówki a po drugie trochę się "pobawić". Przy okazji czegoś się nauczę :)
  • #4 14805215
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1256
    Skoro chcesz sam coś wykonać to zamiast łączyć modulator ze wzmacniaczem wykonaj od podstaw nadajnik bardzo małe mocy, wpisz w G....e "nadajnik TV".
  • REKLAMA
  • #5 14805225
    bertolbaleron
    Poziom 15  
    niewolno2 napisał:
    Skoro chcesz sam coś wykonać to zamiast łączyć modulator ze wzmacniaczem wykonaj od podstaw nadajnik bardzo małe mocy, wpisz w G....e "nadajnik TV".

Zabrałem się za ten popularny schemat z praktycznego elektronika ale na razie projekt czeka ze względu na brak niektórych elementów. Proszę o pomoc w rozbudowaniu/ulepszeniu tego co już mam zrobione (tego co opisałem w pierwszym poście).
  • REKLAMA
  • #8 15238835
    uli27
    Poziom 10  
    Mam ten sam problem co kolega tylko że posiadam już Modulator ANTENOWY RF-9000 i chciałbym do niego dołożyć jakiś nadajnik żeby w innym pokoju na TV oglądać coś bezprzewodowo

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował nadajnik telewizyjny z modulatora od magnetowidu, jednak zasięg i jakość sygnału są niezadowalające. Planuje zastosować mocniejszy wzmacniacz sygnałowy oraz lepsze anteny zarówno dla nadajnika, jak i odbiornika. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym budowa nadajnika od podstaw oraz wykorzystanie schematów końcówek mocy. Wskazano również, że wzmacniacze abonenckie nie są odpowiednie jako nadajniki. Użytkownik poszukuje konkretnych rozwiązań i schematów, aby poprawić działanie swojego systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA