logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmel AVR ISP MKII - brak możliwości programowania

Doctor-jarocin 30 Cze 2015 12:43 1461 9
REKLAMA
  • #1 14814228
    Doctor-jarocin
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie.
    Panowie chciałbym opisać swój problem z tym programatorem i może uzyskam od Was jakąś poradę.
    Mianowicie używam tego programatora w połączeniu z Atmel Studio od dwóch lat ale od pewnego czasu co jakiś czas podczas próby programowania wyskakiwał błąd jak na załączonym zrzucie ekranu, mniej więcej 1/10 programowań.
    Jednak po uszkodzeniu mostka H w układzie (programator był podpięty w tym czasie) błąd pokazuję się przy każdej próbie wprowadzenia programu do uC.
    Komunikacja z prockiem jest, mogę przeprogramować fusybity, mianowicie sama próba wgrania programu kończy się błędem.
    Zasilanie procesora prawidłowe i filtrowane, reset podciągnięty przez R=10k, próbowałem również różnych ustawień szybkości programowania.
    Diody informacyjne na programatorze zachowują się prawidłowo w czasie programowania, na innym komputerze ten sam objaw.
    Całe oprogramowanie aktualne łącznie z wewnętrznym programatora.
    Obawiam się że programator uległ uszkodzeniu ale może któryś z kolegów zna sposób na jego sprawdzenie, reanimację lub coś w tym stylu... ?

http://www.atmel.com/webdoc/avrispmkii/index.html
  • REKLAMA
  • #2 14816149
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2206
    Inne procki programuje? Jeśli padł mostek H to jest duża szansa, że pociągnął mikrokontroler za sobą. Skoro odczytujesz/programujesz fusebity to mała szansa, że padł sam programator. Zawsze możesz dla pewności sprawdzić poprawność jego wsadu lub wgrać go ponownie - to pomoże jeśli z jakiś magicznych powodów uszkodziła się zawartość pamięci FLASH programatora. Narzędzia do programowania z linii poleceń masz w pakiecie Atmel Studio.
  • REKLAMA
  • #3 14816219
    Doctor-jarocin
    Poziom 11  
    Mikrokontroler uległ uszkodzeniu, nie było z nim komunikacji w ogóle.
    Po włożeniu nowego jest tak jak opisywałem , komunikacja ok, fusy itd. jednak nie można wprowadzić programu. próbowałem trzech różnych nowych procków Atmega, ATtiny, bez zmian.
    Możesz mnie dokładniej naprowadzić na to programowanie wsadu w Atmel Studio, bo jeśli chodzi o aktualizacje firmware to wyświetla komunikat że jest aktualne w programatorze i tyle. AS jest dość rozbudowane więc może nie znam tej opcji.
  • #4 14816404
    tmf
    Zobacz narzędzie atfw:
    http://www.atmel.com/webdoc/atmelstudio/atmel...oUserGuide.FirmwareUpgrade.ManualUpgrade.html
    Jest dostępne w Atmel Studio i umożliwa reflashowanie narzędzi.
    Jest szansa, że jakoś dziwnie padł i programator - niestety indukcyjne obciążenia lubią siać zniszczenia. Sprawdź dokładznie ścieżki, czy nic się nie popaliło? Mnie jak wyleciał mostek H to odparowała nie wiedzieć czemu jakaś mała ścieżka, przez którą wcale nie szedł duży prąd. Warto też sprawdzić kabel, możesz też rozebrać programator (to tylko proste zatrzaski trzymają obudowę) i wizualnie sprawdzić czy bufor wyjściowy jest ok.
  • REKLAMA
  • #5 14817685
    Doctor-jarocin
    Poziom 11  
    Idąc za poradą wgrałem firmware ale nic to nie dało, płytka w programatorze pod lupą sprawdzona bez śladów uszkodzeń, kabel ok.
    W akcie desperacji kupiłem dziś Atmel ICE basic.
    Krótkie pytanie czy w Atmel Studio trzeba coś extra przestawiać pod ten programator ponieważ mam jakieś problemy z debuggerem ?
  • #6 14817718
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 845
    Nie wiem czy w ogóle jest jakaś konieczność "przestawiania". Chyba wystarczy ustawić sprzętowy debugger na Atmel-ICE i tyle. Przy samym programowaniu za każdym razem prosi o wybranie narzędzia z listy więc nie powinno być problemu.
  • #7 14817720
    tmf
    Nie, wszystko powinno działać, upewnij się tylko, że masz najnowszą wersję AS (6.2.1563).

Dodano po 1 [minuty]:

tronics napisał:
    Nie wiem czy w ogóle jest jakaś konieczność "przestawiania". Chyba wystarczy ustawić sprzętowy debugger na Atmel-ICE i tyle. Przy samym programowaniu za każdym razem prosi o wybranie narzędzia z listy więc nie powinno być problemu.

Mały trick - zamiast klikać na dialog programowania klikaj na rozpoczęcie sesji debuggera - układ zostanie zaprogramowany bez zbędnych dialogów. Dopóki nie przerwiesz sesji debuggera, nawet nie wiesz, że go odpaliłeś:)
  • REKLAMA
  • #8 14817746
    Doctor-jarocin
    Poziom 11  
    No właśnie jak klikam "start debugging" (F5) to otrzymuje komunikat że urządzenie nie wspiera debuggera. Urządzenie tylko programuje.

• #10 14818692
    Doctor-jarocin
    Poziom 11  
    Dziękuje koledzy za zainteresowanie tematem i odpowiedzi. Stary programator oddam w ręce jakiegoś dobrego elektronika który może znajdzie tam jakąś usterkę w tym mikro SMD. :) Dam znać o owocach próby naprawy.
    Póki co Atmel ICE dobrze się spisuję. Temat chyba do zamknięcia. Dzięki i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z programatorem Atmel AVR ISP MKII, który od pewnego czasu generuje błędy podczas programowania mikrokontrolerów, a po uszkodzeniu mostka H błąd występuje przy każdej próbie. Mimo że komunikacja z procesorem jest możliwa (programowanie fusebitów), wgrywanie programu kończy się niepowodzeniem. Użytkownik sprawdził zasilanie, reset oraz różne ustawienia szybkości programowania, a także zaktualizował oprogramowanie. Po wymianie mikrokontrolera na nowy problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie wsadu programatora oraz użycie narzędzia atfw do reflashing. Użytkownik nabył nowy programator Atmel ICE, z którym również napotkał problemy z debugowaniem, jednak uzyskał wskazówki dotyczące jego konfiguracji. Ostatecznie użytkownik planuje oddać stary programator do naprawy, a nowy działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA