Czy da się jakoś sprawdzić czy czujnik paliwa jest sprawny? Albo czy licznik jest sprawny, bo podłączyłem wszystko i nie działa licznik pokazuje 0 a paliwo jest.
Wstawiam schemat podłączenia, bo może coś źle zrobiłem.
Jeden z zacisków czujnika to styk kontrolki rezerwy, a drugi to rezystor od poziomu. Wspólny zacisk to masa. Podłącz czujnik prawidłowo i powinno działać. Sam wskaźnik możesz sprawdzić zwierając sygnał z czujnika do masy, wtedy ma pokazać pełny zbiornik. Czy kontrolka rezerwy działa?.
Sam czujnik poziomu to nic innego jak rezystor drutowy. Możesz zmierzyć rezystancję między stykiem czujnika a masą (nie pamiętam bo to stare dzieje ale kilkanaście albo kilkadziesiąt omów).
po daniu masy na kabel od czujnika wskazówka idzie na maksa , a jak jest w baku mało paliwa to się rezerwa zaświeca ale wskaźnik pokazuje zero. Zaobserwowałem że jak pokołysze samochodem to wskazówka mimo że na zerze to się porusza jeszcze dobrą chwilę po tym jak już nie huśtam się tak jakby dostawał licznik sygnały że paliwo w baku się porusza i czujnik lata w górę i w dół.
Zmierz rezystancję czujnika poziomu. Często dochodzi do przetarcia drutu oporowego i robi się przerwa. Wskaźnik wtedy pokazuje tylko pełny zbiornik, jak poziom trochę spadnie, to wskaźnik spada na "0".
✨ Użytkownik pyta, jak sprawdzić, czy czujnik paliwa w Fiacie 126p działa poprawnie, ponieważ wskaźnik paliwa pokazuje 0, mimo że w baku jest paliwo. Odpowiedzi sugerują, aby upewnić się, że masa jest prawidłowo podłączona do czujnika. Wskazówki obejmują sprawdzenie rezystancji czujnika poziomu, ponieważ może dojść do przetarcia drutu oporowego, co powoduje, że wskaźnik pokazuje tylko pełny zbiornik. Użytkownik zauważa, że wskaźnik porusza się, gdy samochód jest w ruchu, co sugeruje, że czujnik może być uszkodzony lub źle podłączony. Wygenerowane przez model językowy.