logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p Jak sprawdzić czy działa czujnik paliwa.

Kamilosław 2 03 Lip 2015 15:48 14343 7
REKLAMA
  • #1 14821911
    Kamilosław 2
    Poziom 10  
    Ocena: 39
    Czy da się jakoś sprawdzić czy czujnik paliwa jest sprawny? Albo czy licznik jest sprawny, bo podłączyłem wszystko i nie działa licznik pokazuje 0 a paliwo jest.
    Wstawiam schemat podłączenia, bo może coś źle zrobiłem. Fiat 126p Jak sprawdzić czy działa czujnik paliwa.
  • REKLAMA
  • #2 14822011
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 630
    Masę daj na korpus czujnika.
  • REKLAMA
  • #3 14822480
    Kamilosław 2
    Poziom 10  
    Zapomniałem dorysować ale masa jest na czujniku.
  • #4 14822708
    1rycho
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Jeden z zacisków czujnika to styk kontrolki rezerwy, a drugi to rezystor od poziomu. Wspólny zacisk to masa. Podłącz czujnik prawidłowo i powinno działać. Sam wskaźnik możesz sprawdzić zwierając sygnał z czujnika do masy, wtedy ma pokazać pełny zbiornik. Czy kontrolka rezerwy działa?.
    Sam czujnik poziomu to nic innego jak rezystor drutowy. Możesz zmierzyć rezystancję między stykiem czujnika a masą (nie pamiętam bo to stare dzieje ale kilkanaście albo kilkadziesiąt omów).
  • REKLAMA
  • #5 14822733
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6390
    Najczęśćiej brak masy na zbiorniku.
  • REKLAMA
  • #6 14824731
    Kamilosław 2
    Poziom 10  
    po daniu masy na kabel od czujnika wskazówka idzie na maksa , a jak jest w baku mało paliwa to się rezerwa zaświeca ale wskaźnik pokazuje zero. Zaobserwowałem że jak pokołysze samochodem to wskazówka mimo że na zerze to się porusza jeszcze dobrą chwilę po tym jak już nie huśtam się tak jakby dostawał licznik sygnały że paliwo w baku się porusza i czujnik lata w górę i w dół.
  • #7 14825014
    1rycho
    Poziom 22  
    Ocena: 60
    Zmierz rezystancję czujnika poziomu. Często dochodzi do przetarcia drutu oporowego i robi się przerwa. Wskaźnik wtedy pokazuje tylko pełny zbiornik, jak poziom trochę spadnie, to wskaźnik spada na "0".
  • #8 15587663
    Kamilosław 2
    Poziom 10  
    temat zamknięty

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak sprawdzić, czy czujnik paliwa w Fiacie 126p działa poprawnie, ponieważ wskaźnik paliwa pokazuje 0, mimo że w baku jest paliwo. Odpowiedzi sugerują, aby upewnić się, że masa jest prawidłowo podłączona do czujnika. Wskazówki obejmują sprawdzenie rezystancji czujnika poziomu, ponieważ może dojść do przetarcia drutu oporowego, co powoduje, że wskaźnik pokazuje tylko pełny zbiornik. Użytkownik zauważa, że wskaźnik porusza się, gdy samochód jest w ruchu, co sugeruje, że czujnik może być uszkodzony lub źle podłączony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA