logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Postępowanie przy awarii kabla olejowego SN HAKFtA lub HAKnFtA

Qleshcz 10 Lip 2015 11:57 13659 5
  • #1 14837592
    Qleshcz
    Poziom 8  
    Witam, chciałem się dowiedzieć jak w praktyce wyglądają naprawy kabli olejowych SN HAKFtA i HAKnFtA.

1. Czy w przypadku awarii któregoś z powyższych kabli na jakimś odcinku opłaca się mufować (kabel stary, duże prawdopodobieństwo kolejnej awarii), czy raczej dąży się do wymiany całego kabla na suchy?

2. Co w przypadku awarii głowicy kabla HAKFtA (z syciwem ściekającym)? Głowice takie już raczej niedostępne. Czy wymieniać na głowicę dla kabla z syciwem nieściekającym (brak możliwości uzupełnienia syciwa), czy ciąć kawałek dalej i przechodzić na suchy np. XRUHAKXS? Czy raczej wymiana całości?

3. Jak zwiększa się ryzyko utraty właściwości kabla olejowego (np. zawilgocenie) w przypadku gdy z jednej strony zostanie założona mufa przejściowa na kabel suchy (możliwość dolewki syciwa tylko z jednej strony, odcinek łączny np. 300m)
  • #3 14837964
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    W praktyce się MYŚLI. Jeżeli odcinek kabla jest krótki to wymienia się całość, zależy też w jakim terenie jest ułożony (miasto czy szczere pole), jeżeli np. 3 kilometry to się mufuje. Głowice raczej się wycina i domufowuje odcinek suchego kabla.
  • #4 14838062
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    stomat napisał:
    W praktyce się MYŚLI.

Myśli i liczy... ;)
    Pojedyńcza awaria kabla to jeszcze nie przesłanka by go wymieniać w całości.
    Kilka "strzałów" to już inna bajka. Zależy też jakie są straty spowodowane niedostarczoną energią.
    Czasem, przy wysokiej awaryjności, opłaca się wymienić całe kable nawet w "uciążliwym" terenie.
  • #5 14841890
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6351
    Z ciekawości - jak wygląda mufa przejściowa z olejaka na suchy? Mufowałem i jedne i drugie, ale przejściówek nigdy nie robiłem.
REKLAMA