logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napięcie sondy lambda AL700: 0,5V na benzynie, 4,98V na LPG - co jest nie tak?

peterwkz 07 Wrz 2005 11:30 2949 27
REKLAMA
  • #1 1798089
    peterwkz
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    witam
    mam taki problem: przy podlaczeniu a-mona do al700 lambda na benzynie ma: od 0,4 do 0,8V - po chwili ustawia sie na na ok. 0,5V, natomiast po przelaczeniu na lpg od razu zasuwa do 4,98V i tak zostaje! czym to moze byc spowodowane - lambda padla czy moze zle polaczenie? spotkal sie ktos z takim problemem?
  • REKLAMA
  • #2 1798100
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Raczej źle podłączone
  • #3 1798124
    jacekko63
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    Jeżeli można ja również mam problem z sondą lambda i AL700,a mianowicie na benzynie nie ma żadnych problemów natomiast na gazie w chłodniejszym okresie słyszę pstryk coś się przełącza i silnik gaśnie ,dopiero po przejechaniu ok 10km trzeba silnik zgasić odczekać kilkanaście sekund i wszystko jest w porządku.Firma montująca chyba profilaktycznie chce wymienić sondę bo twierdzi że się wolno rozgrzewa i stąd problemy,tylko czy aby napewno ?
  • #4 1798155
    uran17
    Poziom 15  
    Tak ma być. Przy spalaniu gazu zachodzi inna reakcja niż na benzynie, powinieneś mieć do lpg emulator sondy żeby komp nie głupiał. Sonda na gazie nie działa.
  • #5 1798573
    peterwkz
    Poziom 11  
    czyli oprocz al700 nalezy wstawic dodatkowy emulator? a jaka jest pewnosc ze bedzie lepiej dzialal niz ten ktory posiada al700? sa jakies specjalne? z tego co mi wiadomo to do japonczykow sa odpowiednie emulatory wtryskow. moze wiesz jaki nalezaloby dolozyc emulator aby poprawnie dzialalo?
    mniemam z powyzszej wypowiedzi, ze sonda jest OK? ale dlaczego az do 5V napiecie rosnie skoro sonda jest 1V? dodam ze auto to toyota 1.8
  • REKLAMA
  • #6 1799843
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Cytat:
    Sonda na gazie nie działa.

Jeżeli nie działa to co ona tam robi???????? Ucieka z wydechu i chowa sie:D
    A tak na poważnie to gdyby nie działała na LPG to po co AL700, dla sterownika gazu podstawową informacją jest sygnał sondy.
    Post jak wyżej to po prostu "klepanie " punktów , nie ważne co byle napisać , a punkciki lecą.

Wracając do tematu, al700 ma emulację sondy, napięcie faktycznie "głupawe" , w pierwszej kolejności trzeba by sprawdzić masy , może być różna na wydechu i na sterowniku, albo błąd w kablologii.
  • #7 1800126
    neon121
    Poziom 18  
    Ocena: 91
    Widzem że kolega autoel jest w temacie ze sterownikiem AL700. Mam taki w swoim samochodzi i chciałem się spytać, czy da się nim skomunikować za pomocą Vaga ma on linie K i L, a takie są potrzebne do tego sterownika. Program już mam, a jak widziałem schemat interfejsu do gazu, to był na 3 opto, czyli Vag, tylko opto.
    Chciałem sam poustawiać sobie gaz, bo gazownicy wstawili mi, a raczej zakleili pół wloty powietrza przy gaźniku taśmą twierdząc że tak ma być, a z innego postu dostałem informacje, że nie potrafili dobrze ustawić obrotów, to zrobili tak trick
  • REKLAMA
  • #8 1800574
    peterwkz
    Poziom 11  
    problem nie powinien lezec w okablowaniu poniewaz na benzynie sonda chyba dziala poprawnie - wskazanie po odpaleniu spada z 0,7-0,8V do 0,4-0,45V (jezeli zle mysle to prosze o poprawe). natomiast problem moze lezec w samym sterowniku...
  • REKLAMA
  • #9 1800765
    autoel
    Poziom 26  
    Jeżeli zakleili dolot to problem ,najprawdopodobniej , w żle działającym(ustawionym) parowniku, lub (i) źle dobranym mikserze, al pewnie ustawiony na automat.
  • #10 1800881
    peterwkz
    Poziom 11  
    a moze pozmieniac cos w ustawieniach emulacji sondy lambda (np.czasy)?
  • #11 1801007
    uran17
    Poziom 15  
    [/quote]Jeżeli nie działa to co ona tam robi???????? Ucieka z wydechu i chowa się:D
    A tak na poważnie to gdyby nie działała na LPG to po co AL700, dla sterownika gazu podstawową informacją jest sygnał sondy.
    Post jak wyżej to po prostu "klepanie " punktów , nie ważne co byle napisać , a punkciki lecą.[/quote]

Nie żadne klepanie punktów tylko to jest parwda. Zastanów się co napisałeś, po co ten sterownik i emulator? właśnie po to żeby zasymulować działanie sony na LPG a co do napięć to sory pomyliły mi się przecinki. A poza tym sondę trudno mierzy się miernikiem (działa impulsowo ok 0,5 Hz).

PS. coś mi ten cytat nie wychodzi
  • #12 1801349
    autoel
    Poziom 26  
    Cytat:
    po co ten sterownik i emulator?
    właśnie , ale nie do końca, sterownik nie jest po to żeby "emulować" cokolwiek ale żeby korygować skład mieszanki (na lpg.) przy pomocy "silnika krokowego" na podstawie informacji dostarczonych przez sondę, natomiast emulator ma za zadanie "oszukiwać" ECU samochodu wmawiając mu że skład jest idealny. Tak więc Twoje twierdzenie że "sonda nie pracuje na gazie" jest po prostu kłamstwem(a może tylko niewiedzą) które chcesz wcisnąć, dając błędne rady, sonda nie daje informacji do "komputera"benzyny, co wcale nie znaczy że nie pracuje.
    Cytat:
    Zastanów się co napisałeś

A ten cytat zastosuj do siebie, ale w formie zmodyfikowanej , najpierw się zastanów a potem pisz.
    Do peterwkz:na Twoje "dolegliwości" moim skromnym zdaniem nie pomoże przestawianie emulacji itp., sterownik powinien korygować w jak najmniejszym zakresie, generalnie dobry mikser i dłuższa "śróbkologia"+ jazdy próbne, polecam forum OBDII i w dziale LPG prace "Bogdana S", lub "Wkyrksa" na temat regulacji instalacji 2 generacji.
  • #13 1802226
    jaceksu25
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    uran17 napisał:
    Jeżeli nie działa to co ona tam robi???????? Ucieka z wydechu i chowa się:D
    Post jak wyżej to po prostu "klepanie " punktów , nie ważne co byle napisać , a punkciki lecą.[/quote]

Nie żadne klepanie punktów tylko to jest parwda. Zastanów się co napisałeś, po co ten sterownik i emulator? właśnie po to żeby zasymulować działanie sony na LPG a co do napięć to sory pomyliły mi się przecinki. A poza tym sondę trudno mierzy się miernikiem (działa impulsowo ok 0,5 Hz).

PS. coś mi ten cytat nie wychodzi[/quote]

pozostawie to bez komentarza....
  • #14 1803290
    peterwkz
    Poziom 11  
    rzeczywiscie zmiany w a-monie odnosnie emulacji czy innych parametrow nic nie pomagaja na sygnal sondy - nadal twardo trzyma sie na 4,98V (benzyna 0,45V).
    do autoel: zmiany ustawien parownika tez nic nie daja - dziala poprawnie tylko w dosc waskim zakresie regulacji srubami (szczegolnie tej mniejszej).
    do tych ktorzy posluguja sie a-monem i al700: jakie macie wskazania sondy pzed i po przelaczeniu na gaz?
    pozdrawiam
  • #15 1803467
    HeSk
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    >Sonda na gazie nie działa"
    DZIALA ! Od jej napiecia i napiecia TPS zalezy ustawienie silnika krokowego.
  • #16 1804088
    peterwkz
    Poziom 11  
    hmmm to co w takim razie sie dzieje z krokowym jak wskazania TPS-u sa OK a lambdy na maxa (5V)?
  • #17 1804168
    HeSk
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    TPS na ok. 4.7V tyle czy to jest max czy min ? Sa TPS odwrotne. To samo z sonda. Tez bywaja "odwrotne" wiec moze tu jest ten problem ?

Dodano po 7 [minuty]:

Testowalem 2 centraki "na stole". Przy lambdzie gdzie gora nie jest rowna dolowi silnik skacze usilujac dostosowac sie do lambdy, rekacja na TPS jest wtedy niewielka. Lamba 0V i 0.8V (stale U) silnik glupieje i usiluje cos ze soba zrobic, po ilus tam probach ustawia sie na pozycje wyjsciowa.Kiedy lambda jest ok zmiany TPS "pieknie" :D wplywaja na silnik krokowy powodujac szybkie przesuwanie zaworu w gore lub dol. W obu przypadkach: sonda 0-1V, TPS 0-5V. Tyle praktyki.
  • #18 1810064
    mars1
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    peterwkz napisał:
    ...na benzynie ma: od 0,4 do 0,8V - po chwili ustawia się na na ok. 0,5V, natomiast po przelaczeniu na lpg od razu zasuwa do 4,98V i tak zostaje! czym to moze byc spowodowane - lambda padla czy moze zle polaczenie? spotkal się ktos z takim problemem?

Na gazie i na benzynie lambda powinna pracować w tym samyn zakresie i jeśli jest to sonda 1V to napięcie nie może dojść do 4V. Sprawdź kabelkologię i masy sondy i al700 względem (-) akumulatora i między sondą i al700
  • #19 1813758
    peterwkz
    Poziom 11  
    dzieki wszystkim - powodem bylo rzeczywiscie zle podlaczenie do sondy (sonda 4 przewodowa - podlaczone do "zwyczajowo" czarnego przewodu a sygnal jest na niebieskim). po zmianie wszystko jest OK.
  • #20 5910414
    gruniu
    Poziom 18  
    Ocena: 179
    autoel napisał:
    Cytat:
    Sonda na gazie nie działa.

Jeżeli nie działa to co ona tam robi???????? Ucieka z wydechu i chowa sie:D
    Post jak wyżej to po prostu "klepanie " punktów , nie ważne co byle napisać , a punkciki lecą.

Wracając do tematu, al700 ma emulację sondy, napięcie faktycznie "głupawe" , w pierwszej kolejności trzeba by sprawdzić masy , może być różna na wydechu i na sterowniku, albo błąd w kablologii.

ja mam awarie swojego auta, nie przechodzi na gaz, na starym sterowniku (al700) nawet kontrolka przelacznika nie mrugala, na nowym mruga ale na gaz nie przechodzi i po podlaczeniu interfejsu a-mon brak wskazan sondy, ale obroty wskazuje prawidlowo
    sonde sprawdzilem miernkiem i jest ok, wskazania sondy wchodza do sterownika i tez z niej wychodza, wiec gdzie lezy przyczyna?

ps dobrze wiedziec ze al700 ma wbudowany emulator sondy, bo teraz wiem ze to co mam oznaczone na obudowie jako protec digital to jest to emulator wtrysku
  • #21 5915428
    autoel
    Poziom 26  
    Impulsy z układu zapłonowego dochodzą?
  • #23 5922031
    diji
    Poziom 11  
    jeżeli to nowy sterownik - czy w zakładce ustawienia wprowadzone są prawidłowo; typ sygnału obrotów, próg przełączenia i temperatura
  • #24 5924281
    gruniu
    Poziom 18  
    diji napisał:
    jeżeli to nowy sterownik - czy w zakładce ustawienia wprowadzone są prawidłowo; typ sygnału obrotów, próg przełączenia i temperatura

tak
    nawet nastawilem automatyczne szukanie sondy, i jak wcisnolem pedal do 3000 obrotow tez brak wskazan sondy i po chwili komunikat za niskie obroty mimo ze trzymalem 3000

dzisiaj bylem na badaniu auta komputerem, zarowno komputer jak i tester sondy wskazuja na jej poprawna prace
    troche to dziwne bo przeciez zanim sybnal sondy dojdzie do komputera samochodowego przechodzi przez autronica

tak sobie teraz siedze i analizuje to i owo, zauwazylem ze jak podlacze interfejs do kompa to w a-mon nie ma takze wskazan tps, czyzby to mialo cos wspolnego?
  • #25 5930110
    diji
    Poziom 11  
    Czy sterownik al700 ma pewną masę sprawdź miernikiem między złączem masy sterownika a akumulatorem i głowicą silnika - musi być bliskie 0. Sprawdź gdzie masa jest dołączona.
  • #26 5934251
    gruniu
    Poziom 18  
    diji napisał:
    Czy sterownik al700 ma pewną masę sprawdź miernikiem między złączem masy sterownika a akumulatorem i głowicą silnika - musi być bliskie 0. Sprawdź gdzie masa jest dołączona.

przewod masy sprawdzalem i przejscie bylo
    a jak mam miernik ustawic zeby te 0 sprawdzic?
    jutro podepne autronica bezposrednio do aku
  • #27 5935258
    diji
    Poziom 11  
    Jak podłączysz do akumulatora to napisz czy coś się zmieniło.
  • #28 5937920
    gruniu
    Poziom 18  
    diji napisał:
    Jak podłączysz do akumulatora to napisz czy coś się zmieniło.

zmienilo sie i to duzo :D:D:D
    sama masa podlaczona bezposrednio do aku dala efekt
    przejscie na kabelku bylo, ale chyba za male (doswiadczenie ze swiatlami tylnymi)
    okazalo sie ze jak panowie gaziarze wymieniali reduktror to musieli wyjac aku (reduktor pod aku), i jak wszystko skrecali to tak przykrecili kabelek od masy do centralki gazu, ze go urwali
    jak zobaczylem ze wszytko chodzi na dodatkowym kabelku to zaczolem sledzic przewod gdzie jest pekniety, a jak go dotknolem to odlecial od aku

co ciekawe na starym sterowniku wszystko smiga, nowy nie byl potrzebny
    tylko dlaczego nie moglem sie polaczyc ze starym bez masy, a nowy (niby taki sam) nie wskazywal sondy i tps

ale po regulacji wszystko smiga i jest ok

dzieki za pomoc

ps
    czy ktos chce kupic nowiutki sterownik autronica al-700?:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył nieprawidłowego napięcia sondy lambda podłączonej do sterownika Autronic AL700 podczas pracy na LPG, gdzie napięcie wynosiło 4,98 V zamiast oczekiwanych wartości około 0,5 V, natomiast na benzynie sonda działała poprawnie (0,4-0,8 V). Dyskusja wskazała, że przyczyną była błędna instalacja okablowania sondy czteroprzewodowej – sygnał był podłączony do niewłaściwego przewodu (czarnego zamiast niebieskiego). Wskazano również na konieczność stosowania emulatora sondy lambda w instalacjach LPG, aby sterownik gazu mógł prawidłowo korygować skład mieszanki za pomocą silnika krokowego. Poruszono kwestie poprawności mas i okablowania między sondą, sterownikiem AL700 i akumulatorem, które mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego działania systemu. W jednym z przypadków problemem była uszkodzona masa sterownika gazowego, co uniemożliwiało prawidłową komunikację i wskazania sondy. Podsumowując, prawidłowe podłączenie sondy, sprawdzenie mas oraz ewentualne użycie emulatora sondy są kluczowe dla poprawnej pracy sterownika AL700 z instalacją LPG.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA